Ο βασιλιάς των καρναβαλιών είναι στην Πάτρα

Ο βασιλιάς των καρναβαλιών είναι στην Πάτρα

Το Πατρινό Καρναβάλι δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά του είδους του όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Θεωρείται ίσως το μοναδικό που δεν σχετίζεται με τα παγανιστικά έθιμα που συναντούμε σε άλλα μέρη της χώρας μας. Σήμερα, εκφράζει τη συνέχεια των μεγαλοπρεπών χορών που μεταμφιεσμένοι οι εκπρόσωποι της τοπικής αστικής τάξης οργάνωναν στις επαύλεις τους. Από το 1870 και έπειτα, η αστική τάξη χρηματοδοτεί την κατασκευή των καρναβαλικών αρμάτων, και έτσι η πρώτη παρέλαση λαμβάνει σάρκα και οστά. Το καρναβάλι της Πάτρας άνθισε χάρη στο λιμάνι της πόλης αλλά και στις εμπορικές συναλλαγές με τις πόλεις της Ιταλίας. Γύρω στα μέσα του 20ού αι., το καρναβάλι λαμβάνει τη σημερινή του μορφή, καθώς οι κάτοικοι βρίσκουν σε αυτό μια αχτίδα φωτός μετά τη θλίψη της μεταπολεμικής περιόδου.

Ωστόσο, μαζί με τις εκδηλώσεις της αστικής τάξης, χοροί οργανώνονταν και σε ταβέρνες ή σπίτια, ενώ γύρω στα 1860 έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους της Πάτρας οι «μπούλες» (ή μασκαράτες). Πρόκειται για πρόχειρα μεταμφιεσμένους Πατρινούς που διασκεδάζουν γυρίζοντας στους δρόμους της πόλης προκαλώντας και περιπαίζοντας τους περαστικούς αλλά και τους κατοίκους στις διάφορες γειτονιές. Οι μεταμφιέσεις τους αποτελούνται από παλιά ρούχα και αντί για μάσκες βάζουν στο πρόσωπο φούμο για να μην αναγνωρίζονται. Σήμερα, την επιρροή των καρναβαλικών εκδηλώσεων που σχεδιάζονταν από την αστική τάξη μπορούμε να την ανιχνεύσουμε σε ορισμένα έθιμα, όπως ο «Αυγοπόλεμος», ο «Σοκολατοπόλεμος» ή τα «Μπουρμπούλια».

Πώς θα σου φαινόταν να πάρεις μέρος στην παρέλαση πάνω σε ένα άρμα;

Κάθε χρόνο εντυπωσιακά, πολύχρωμα άρματα στολισμένα με λουλούδια ή σατιρικές φιγούρες καταλαμβάνουν τους δρόμους της πόλης. Ο Βασιλιάς Καρνάβαλος στολισμένος, με την εκθαμβωτική συνοδεία του, θα θριαμβεύσει. Η Βασίλισσά του θα λαμπρύνει με την ομορφιά της την παρέλαση πάνω στο άνθιμο άρμα της. Εσείς μπορείτε να παρακολουθήσετε τη λαμπρή πομπή ή να λάβετε ενεργό μέρος σε αυτή. Χορέψτε στους ρυθμούς της δυνατής μουσικής και μεταμορφωθείτε σε ένα φανατικό καρναβαλιστή. Αν έχετε χρόνο και διάθεση, μπορείτε επίσης να συμμετάσχετε στην κατασκευή κάποιου άρματος. Απλώς επιλέξτε το αγαπημένο σας θέμα. Με έναν πυρσό στα χέρια σας, ακολουθήστε τη «νυχτερινή ποδαράτη», μια παρέλαση που λαμβάνει χώρα το βράδυ του Σαββάτου στους σκοτεινούς δρόμους της πόλης μέσα σε μια ατμόσφαιρα μυστηρίου...Στην παρέλαση αυτή συμμετέχουν μόνο οι ομάδες του κρυμμένου θησαυρού και το άρμα του βασιλιά, γι’ αυτό, άλλωστε, λέγεται «ποδαράτη».

Διάλεξε το αγαπημένο σου κοστούμι και γίνε κυνηγός θησαυρού

Στο Κυνήγι του Θησαυρού που διοργανώνεται κάθε χρόνο, πληρώματα που συμμετέχουν στη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής ή μόνιμες συντροφιές καρναβαλιστών σκορπίζονται στην πόλη για να βρουν τον κρυμμένο θησαυρό της. Κάθε ομάδα έχει το δικό της όνομα και μεταμφίεση, που το παίρνει από ένα συγκεκριμένο θέμα, όπως «Κοσμικά Φουγάρα», «Πολύχρωμες ομπρέλες», «Πρίγκιπες του έρωτα». Βρείτε λύσεις σε άλυτους γρίφους και δοκιμάστε τις γνώσεις σας μέσα από ασκήσεις πλοήγησης και κρυμμένα στοιχεία διασκορπισμένα σε ολόκληρη τη πόλη. Εκφράστε παράλληλα την καλλιτεχνική σας έμπνευση σε καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς ζωγραφικής, παντομίμας και θεατρικών στιγμιότυπων. Φέτος, σίγουρα, σας περιμένουν ακόμα περισσότερες εκπλήξεις! Μην ξεχαστείτε, όμως: η επίδοση της ομάδας σας αξιολογείται σε κάθε στάδιο του διαγωνισμού. Βάλτε τα δυνατά σας για να είστε εσείς οι νικητές!

Υπάρχει και καρναβάλι για παιδιά!

Μοναδικό στο είδος του το Παιδικό Καρναβάλι συνεχίζει την παράδοση του baby rally που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στα 1968. Στη Μεγάλη Παρέλαση των Παιδιών συμμετέχουν περίπου 12.000 παιδιά από την Πάτρα, τη Δυτική Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα. Οργανωμένα σε ομάδες (νηπιαγωγείο, σχολείο, φροντιστήριο, σχολή χορού κτλ.) τα συντροφεύουν στη διασκέδασή τους παιδικά άρματα εμπνευσμένα από αγαπημένα παραμύθια, η μπαντίνα του Δήμου Πατρέων, ξυλοπόδαροι, μαζορέτες, θέατρα δρόμου – και, βέβαια, οι γονείς τους. Το επίσης εντυπωσιακό στοιχείο αυτής της παιδικής παρέλασης είναι ότι έχει τη δική της, διασκευασμένη, μουσική! Το καρναβάλι πλαισιώνουν μια σειρά από δράσεις που οργανώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα, όπως το Καρναβαλικό Εργαστήρι, οι Καρναβαλούπολεις, θεατρικές παραστάσεις, μουσικά δρώμενα, διαγωνισμοί και παιχνίδια. Σκοπός αυτών των εκδηλώσεων είναι να μπορέσουν τα παιδιά να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους και να απελευθερώσουν τη φαντασία τους ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουν για εναλλακτικές μορφές τέχνης, όπως η σατυρική μεταμφίεση.

Το βράδυ της Κυριακής, μετά τη Μεγάλη Παρέλαση, θα αποχαιρετίσουμε το Βασιλιά Καρνάβαλο στο λιμάνι της Πάτρας. Όμως μη στεναχωριέστε! Η τελετή λήξης είναι μια λαμπερή εκδήλωση με συναυλίες, χορό και φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα. Ο δήμαρχος της πόλης δίνει το σύνθημα για την έναρξη του επόμενου καρναβαλιού και εμείς αρχίζουμε να ονειρευόμαστε και πάλι.

πηγή: www.vivitgreece.gr

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή