Σκι στα Καλάβρυτα

Σκι στα Καλάβρυτα

Οι λάτρεις των χειμερινών σπορ είναι σίγουρο ότι θα ενθουσιαστούν με το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων, το οποίο άρχισε να λειτουργεί το 1988 στη θέση Ξηρόκαμπος, (14 χλμ. από τα Καλάβρυτα) και διαθέτει από τις ωραιότερες πίστες σκι της Ελλάδας. Στο Χελμό, σε υψόμετρο 2.340μ. βρίσκουμε το δεύτερο μεγαλύτερο χιονοδρομικό στην Ελλάδα.

Διαθέτει 12 πίστες συνολικού μήκους 20 χλμ. (2 δύσκολες, 2 μέτριας δυσκολίας, 6 εύκολες και 2 πολύ εύκολες), 7 αναβατήρες (2 εναέριους και 5 συρόμενους) και snowboard park.

Ας δούμε κάποιες από αυτές:

(1) Πίστα Λητώ (Ερμής): Πρόκειται για πίστα αρχαρίων (πράσινη) με μήκος 150μ. που βρίσκεται στη θέση Ξερόκαμπος, δίπλα στο πάρκινγκ.

(2) Πίστα Αριάδνη (Δάφνη 1): Πίστα κόκκινη και μπλε. Στα πρώτα 500μ. έχει καλή κλίση, στα υπόλοιπα όμως είναι καθαρά μπλε. Το μήκος της φτάνει τα 1.000μ. και βρίσκεται στα δεξιά του ομώνυμου συρόμενου αναβατήρα.

(3) Πίστα Φαίδρα (Δάφνη 2): Πίστα στα δεξιά του αναβατήρα Δάφνη. Μόλις κατέβεις από τον αναβατήρα, φεύγεις δεξιά και ακολουθείς το δρόμο. Αφού περάσεις την αρχή της πίστας Δάφνη 1, συνεχίζεις ακόμα παραπέρα, μέχρι να βρεις το ξεκίνημά της. Πρόκειται για εξαιρετική μπλε πίστα, πάντα καλοστρωμένη, ό,τι πρέπει για μέτριους σκιέρ.

(4) Πίστα Αντιγόνη (Άρτεμις 2): Πολύ καλή μαύρη πίστα με μήκος 800μ. Είναι η αγαπημένη πίστα των καλών σκιέρ, γιατί είναι πάντα καλοστρωμένη και έχει πολύ καλή ποιότητα χιονιού. Θα τη βρείτε ακριβώς δίπλα από την «άγκυρα» και στην αριστερή της πλευρά.

(5) Πίστα Ινώ (Στύγα 1): Μαύρη πίστα για πραγματικά πολύ καλούς και έμπειρους σκιέρ. Το μήκος της φτάνει τα 1.400μ. Όμως, μόνο στα πρώτα 900μ. είναι μαύρη. Στα υπόλοιπα 500μ. είναι πράσινη, αφού περνά μέσα από το πλατό της Βαθειάς Λάκκας. Η κλίση της είναι τέτοια που για να στρωθεί χρειάζεται ειδικός χιονοστρωτήρας. Η Στύγα 1 μαζί με την πίστα Φίλιππος στα 3-5 Πηγάδια είναι οι δυσκολότερες πίστες στη χώρα μας. Βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη διθέσια καρέκλα Στύγα.

(6) Πίστα Νεφέλη (Στύγα 2): Πολύ καλή κόκκινη μήκους 2.300μ. Αν μάλιστα προστεθεί σε αυτή και η συνέχειά της, η μπλε πίστα Αχιλλέας, τότε έχουμε μία από τις μεγαλύτερες σε μήκος πίστες στην Ελλάδα, με σύνολο 3.200μ. Κατεβαίνοντας από τη διθέσια καρέκλα Στύγα ακολουθείτε το δρόμο προς τα δεξιά και έπειτα από 5μ. βρίσκεστε στην αρχή της πίστας. Φτάνοντας μάλιστα στην κορυφή της Νεραϊδόραχης θα δείτε το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στα Βαλκάνια και ένα από τα πιο ισχυρά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όταν μια εξαντλητική μέρα σκι φτάσει στο τέλος της, απολαύστε θεραπείες spa σε πολυτελή ξενοδοχεία ή γευθείτε σπιτικά εδέσματα δίπλα στο τζάκι, σε κάποιο από τα παραδοσιακά καταλύματα της περιοχής.

Πώς θα φτάσετε

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων είναι εύκολα προσβάσιμο οδικώς. Από την Αθήνα η απόσταση είναι 191 χλμ και μπορείτε να μεταβείτε μέσω της εθνικής οδού που συνδέει την Αθήνα με την Πάτρα. Στο ύψος του Διακοπτού (159οχλμ) στρίβετε από την Εθνική οδό προς Καλάβρυτα και Χιονοδρομικό Κέντρο. Από την Πάτρα η απόσταση είναι 93χλμ. μέσω Διακοπτού και 79χλμ. μέσω Χαλανδρίτσας. Από την υπόλοιπη Πελοπόννησο μπορείτε να μεταβείτε μέσω Τρίπολης (185χλμ.), Λεβιδίου και Κλειτορίας. Τέλος μπορείτε να επιλέξετε τον σιδηρόδρομο μέχρι το Διακοπτό και μετά, επίσης με τον Οδοντωτό να φτάσετε στα Καλάβρυτα. Η βόλτα με τον «οδοντωτό» διαρκεί περίπου 70 λεπτά, αρκετό για να αισθανθείτε δέος. Η θέα όταν θα διασχίζετε το μοναδικής ομορφιάς φαράγγι του Βουραϊκού, θα σας αποζημιώσει, για την επιλογή σας.

Χρήσιμες πληροφορίες

ΚΤΕΛ: 2610623887
ΟΣΕ: 2610639110
Χιονοδρομικό: 2692024451, 2692024452.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή