Καταφύγιο αναψυχής ο νομός Ξάνθης

Καταφύγιο αναψυχής ο νομός Ξάνθης

Η Ξάνθη, η Αρχόντισσα της Θράκης, είναι ο Νομός που μπορεί να ικανοποιήσει τις επιθυμίες κάθε επισκέπτη, δίνοντάς του την ευκαιρία να αποδράσει σε ένα τόπο φυγής από την καθημερινότητα. Καταφύγιο αναψυχής, απλοχεριά της φύσης, μια εμπειρία που αξίζει να ζήσει κανείς και να πάρει μαζί του εικόνες που θα μείνουν για πάντα στη μνήμη. Ζήστε την παράδοση, περπατήστε στην Παλιά Πόλη με τα αρχοντικά, τα μουσεία, τις εκκλησίες και τα μοναστήρια. Επισκεφθείτε τις ανακαινισμένες καπναποθήκες, πνευματικά και πολιτιστικά κέντρα. Κάθε γωνιά και μια αξέχαστη ανάμνηση. Γνωρίστε την ιστορία του Νομού μέσα από το Αρχαιολογικό Μουσείο των Αβδήρων και τα Λαογραφικά Μουσεία Ξάνθης και Σταυρούπολης. Οι εραστές της φύσης μπορούν να ζήσουν στιγμές γαλήνης, χαλάρωσης και ξεκούρασης σε μαγευτικές τοποθεσίες.

 

Ο ποταμός Νέστος δίνει ζωή στο παραποτάμιο δάσος με την μοναδική οικολογική αξία, ενώ η λίμνη Βιστωνίδα είναι καταφύγιο χιλιάδων φτερωτών επισκεπτών. Ο ορεινός όγκος είναι πλούσιος σε διαδρομές για πεζοπορία, ποδηλασία, σαφάρι jeep 4X4. Ο καταρράκτης του Λειβαδίτη, το Δασικό χωριό του Αντάλοφου, αποτελούν εμπειρίες μοναδικές. Παρθένες παραλίες, όμορφες, ανοικτές στο Θρακικό πέλαγος, οργανωμένες, προσελκύουν τους παραθεριστές και τους ερασιτέχνες ψαράδες. Διαλέξτε τη δράση που σας ταιριάζει: Κατάβαση Νέστου με κανό-καγιάκ, αναρρίχηση, ιππασία, ορειβασία, ποδηλασία, παραπέντε. Ξεκουραστείτε στα καινούρια και ανακαινισμένα ξενοδοχεία, ζήστε στους παραδοσιακούς ξενώνες και τα καταφύγια, με άνεση και ασφάλεια. Γευτείτε τη ζεστή τους φιλοξενία, αυτή που μόνο οι Ξανθιώτες μπορούν να προσφέρουν. Ταβερνάκια με ντόπιες σπεσιαλιτέ, ουζερί και κουτούκια, ζαχαροπλαστεία με τα φημισμένα γλυκά, αλλά και μπαράκια και στέκια με μοντέρνους ρυθμούς, ικανοποιούν κάθε επιθυμία.

Αξιοθέατα

Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης. Σήμερα η παλιά πόλη της Ξάνθης, αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι για όλο το Νομό. Είναι καλά διατηρημένη και ο επισκέπτης μπορεί να μεταφερθεί στο παρελθόν, την εποχή που ο οικισμός έσφυζε από ζωή (όπως άλλωστε και τώρα). Αξίζει να την επισκεφτείτε. Χτισμένη απάνω σε ύψωμα, κρατώντας την παραδοσιακή μορφή της, σαγηνεύει τους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους της, κάθε φορά που περπατάνε στα σοκάκια της. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας μας, που έχει μείνει ανεπηρέαστος από τη φθορά του χρόνου και διατηρεί την αρχοντιά και τη μεγαλοπρέπειά του. Παρουσιάζει μεγάλη ιστορική αξία η οποία αυξάνεται συνεχώς λόγω της καταστροφής παλαιών σπιτιών σε όλες τις ελληνικές πόλεις. Η παλιά πόλη της Ξάνθης είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχιτεκτονικά σύνολα σε όλη τη Μακεδονία και Θράκη.

Το Λαογραφικό Μουσείο της Ξάνθης, το οποίο βρίσκεται στην οδό Αντίκα, λίγα βήματα πριν την πλατεία Μητροπόλεως στην Παλιά Πόλη (πληροφορίες - 2541025421). Σε αυτό μπορεί να δει κανείς τη λατέρνα, το γραμμόφωνο, τα υφαντά και κεντητά, τα οικιακά σκεύη, τα ποικιλόμορφα κοσμήματα, τα γεωργικά εργαλεία, τις θρακιώτικες στολές, τον καπνό που σηματοποιείται σε πολλές εικαστικές δημιουργίες.

Η Δημοτική Πινακοθήκη "Χρίστος Παυλίδης", η οποία στεγάζεται στο αρχοντικό Καλευρά στην οδό Ορφέως και Πινδάρου, στην Παλιά Πόλη.Το κτίσμα αποτελεί εξείρετο δείγμα Ηπειρώτικης - Δυτικομακεδονικής, παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και κατασκευάστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, από έμπειρους Ηπειρώτες μαστόρους (πληροφορίες 2541076363).

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το οποίο βρίσκεται στην οδό Δοϊράνης στον παλιό χώρο του δασικού φυτωρίου. Το δημιούργησε το δασαρχείο Ξάνθης και στους χώρους του παρουσιάζονται η χλωρίδα και η πανίδα του Νομού.

Νέστος, Δέλτα - Τέμπη - Πέτρινο Μονοπάτι. Τα στενά του Νέστου τα οποία βρίσκονται 14 χλμ δυτικά της πόλης και ξεκινούν από το χωριό Γαλάνη και ακολουθώντας την διαδρομή των στενών (περίπου 15 χλμ), γνωρίζετε την μοναδική σε γραφικότητα περιοχή μέσω των μονοπατιών που θα περιδιαβείτε. Την ίδια διαδρομή κάνει φυσικά και το τρένο που κατευθύνεται στην Σταυρούπολη. Ονομαστοί κάτοικοι της περιοχής είναι η αρκούδα, ο λύκος, το αγριόγιδο το ελάφι, χαμηλότερα το τσακάλι, το αγριογούρουνο, η αλεπού, η αγριόγατα, το ζαρκάδι, η αγριόκοτα, ο γυπαετός, η πέστροφα κλπ.

Λίμνη Βιστωνίδα - Βιότοπος. Η λίμνη Βιστωνίδα είναι μια από τις σημαντικότερες λίμνες της χώρας μας με συνολική έκταση που ξεπερνά τα 44000 στρέμματα. Είναι ένας τόπος με πλούσια αλιεύματα αλλά και ένα καταφύγιο για χιλιάδες φτερωτούς επισκέπτες. Η έκταση, η ποιιλία και οπλούτος των υγροτόποων εντάσσουν το Δέλτα του Νέστου και τη λίμνη Βιστωνίδα στις Περιοχές Ειδικής Προστασίας της Ορνιθοπανίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και στο δίκτυο Νατούρα 2000.

Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου το οποίο είναι μετόχι (ιδιοκτησία) της μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους., το οποίο είναι χτισμένο πάνω σε ξέρα στο κέντρο της λίμνης, και συνδέεται με την στεριά με ξύλινη γέφυρα και διαθέτει μικρό ξενώνα.Επίσης το Μουσείο το οποίο έχει ευρύματα από τα αρχαία Άβδηρα και την λίμνη Βιστονίδα.

Πόρτο Λάγος, γραφικό ψαροχώρι, 26 χλμ απο την Ξάνθη. Διαθέτει λιμάνι που εξυπηρετεί τη διακίνηση των προϊόντων του νομού. Είναι έδρα αλιευτικού συνεταιρισμού και φιλοξενεί πολλά αλιευτικά σκάφη. (Επαγγελματιών - Ερασιτεχνών). Το αλσύλλιο αλλά και η λίμνη Βιστωνίδα, που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερης σημασίας υγροβιότοπος, δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα και προκαλούν το ενδιαφέρον του επισκέπτη.

Τα γραφικά χωριά του Ορεινού Όγκου στο βόρειο τμήμα του Νομού. Αποτελούνται από 40 περίπου οικισμούς. Το πιο κοντινό από αυτά απέχει περίπου 8 χλμ βόρεια της πόλης (η Γοργόνα).Από αυτά αξίζουν ιδιαίτερα της επίσκεψης σας ο Εχίνος, το μεγαλύτερο από αυτά, η Μύκη, ο Κένταυρος, η Σμύνθη, το Ωραίο, οι Θέρμες, η Κοτύλη και πολλά άλλα. Όλα τα χωριά έχουν θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον. Θα δείτε γραφικά σπίτια και παλιά αρχοντικά, σκηνές φυσικής και αγροτικής ζωής με απέριττη γραφικότητα, και φυσικά θα εντυπωσιαστείτε από την εργατικότητα και την φιλοξενία των ντόπιων.

Ο Καταρράκτης του Λειβαδίτη.

Αρχαιολογικό Μουσείο των Αβδήρων - τα αρχαία Άβδηρα τα ερείπια των οποίων σήμερα βρίσκονται σε μια πολύ ωραία τοποθεσία δίπλα στην θάλασσα 3χλμ νότια του σημερινού οικισμού. Από το 1952 που άρχισαν να συστηματοποιούνται οι ανασκαφές ανακαλύφθηκαν πολλά μέρη της αρχαίας πόλης. Σήμερα υπάρχουν τα αρχαία τείχη της πόλης που είναι κτισμένα με πωρόλιθο. Η πύλη των Αβδήρων η οποία συνεχίζει να υπάρχει αναλλοίωτη μέσα στον χρόνο. Έπειτα θα δείτε και τα άκρως εντυπωσιακά ερείπια των αρχαίων λουτρών τα οποία βρισκόντουσαν στο επισημότερο και κοσμικότερο σημείο της αρχαίας πόλης. Η ακρόπολη της πόλης βρισκόταν δίπλα στην θάλασσα, εκεί που είναι σήμερα και τα ερείπια της. Επίσης το ενδιαφέρον κινεί και η ύπαρξη του αρχαίου θεάτρου το οποίο βρίσκεται στα βόρεια, μέσα σε άλσος. Διασώζεται σε πολύ καλή κατάσταση και δίνονται ακόμα και σήμερα συναυλίες και πραγματοποιούνται εκδηλώσεις. Επίσης στα δυτικά του αρχαιολογικού χώρου βρίσκονται και τα σπίτια που είχε η αρχαία πόλη. Τα νεκροταφεία εκτείνονται έξω από τα τείχη στα βόρεια της αρχαίας πόλης.

Το μοναστήρι Παναγίας Καλαμούς, στα βόρεια της Ξάνθης, πάνω σε ένα βράχο, που δεσπόζει στη χαράδρα του Κόσυνθου.

Το μοναστήρι Παναγιάς Αρχαγγελιώτισσας, στη βορειοανατολική πλευρά της Ξάνθης, στις παρυφές του ορεινού όγκου της Ροδόπης, πάνω από τη συνοικία Σαμακώβ της παλιάς πόλης.

Το μοναστήρι Ταξιαρχών, στη βορειοδυτική πλευρά της Ξάνθης, κάτω από τη βυζαντινή ακρόπολη της πόλης, μέσα σε ένα δάσος με ακακίες και πεύκα.

Τα Τείχη της Ξανθίππης.

Το Δάσος Χαϊντούς (ή Δρυμού). Ένα από τα πιο πολύτιμα οικοσυστήματα της Ευρώπης. Από τις κορυφές της Ροδόπης και όταν οικαιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, η ματιά του ανθρώπου μπορεί να φτάσει μέχρι τη Σαμοθράκη και τη Θάσο, το Άγιο Όρος και τα βουνά της Βουλγαρίας Παμπόροβο, Πιρίν κ.α., το Φαλακρό, το Παγγαίο κι άλλες αμέτρητες κορυφές.

Το Κάστρο της Καλύβας, που πιθανόν κτίστηκε από τον Φίλλιππο Β' γύρω στα 340 π.Χ.

Η Αναστασιούπολη, βόρεια της Βιστωνίδας, που κτίσθηκε από τον Αυτοκράτορα Αναστάσιο Α΄ (τέλη 5ου μ.χ. αι.), έχει τείχη, που τμήματα σώζονται ως τις μέρες μας, υδραγωγείο που κτίσθηκε στα χρόνια των Παλαιολόγων και έχει χαραγμένα τα μονογράμματά τους. Τότε μετονομάστηκε σε Περιθεώριο.

Ο Παλιός Σιδηροδρομικός Σταθμος των Λιβερών.

Ερείπια Αρχαίας πόλης Κλασσικών, Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων ανάμεσα στα χωριά Βαφαίϊκα και Κουτσό 10 χλμ νότια της Ξάνθης. Εικάζεται πως τα ερείπια αυτά ανήκουν στην αρχαία Βεργέπολη, η οποία είχε κτισθεί από τους κατοίκους των Αβδήρων.

Το διατηρητέο χωριό Κάτω Καρυόφυτο με πολύ ωραία αρχοντικά και παλιά σπίτια μέσα στο πράσινο του βουνού, 15 χλμ βορειοδυτικά της Ξάνθης.

Την εκκλησία του Αγιου Γεωργίου της Δρυμιάς, 55 χλμ βορειοδυτικά της πόλης προς το Παρανέστι. Εκεί βρίσκεται η κάρα και τα λείψανα του Αη Γιώργη ο οποίος είναι θαυματουργός και έχει κάνει πολλά θαύματα. Σήμερα η εκκλησία είναι χτισμένη σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία ανάμεσα σε δάση με πολύ καλή θέα. Διαθέτει και ξενώνα.

Η εκκλησία της Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Σταυρούπολη 29 χλμ βορειοδυτικά της Ξάνθης, η οποία έχει παλιές εικόνες, εκκλησιαστικά κειμήλια και ξυλοσκάλιστο δεσποτικό.

Το Λαογραφικό Μουσείο της Σταυρούπολης με συλλογές παλιών αντικειμένων από την καθημερινή αγροτική ζωή, εργαλεία παλιών μαστόρων και τεχνιτών, όπλα, μουσικά όργανα κλπ. (πληροφορίες - 254102226).

Ο Μακεδονικός τάφος (2ου αι. π.Χ.), από τους μεγαλύτερους και εντυπωσιακότερους στη βορειοανατολική Ελλάδα, ο οποίος βρίσκεται στο δρόμο προς Κομνηνά.

Το τηλεματικό Δίκτυο "Ιχνηλάτης", με κάμερες κατά μήκος των Στενών του Νέστου με σκοπό την προβολή και προστασία του Αισθητικού Δάσους και όλων των Στενών του Νέστου, στα Κομνηνά.

Τα ερείπια της αρχαίας πόλης Τόπειρος, που βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Τοξότες και Παράδεισος 14 χλμ δυτικά της πόλης. Ιδρύθηκε τον 1ο αιώνα μ.Χ, και υπήρξε έδρα επισκόπου από τον 5ο μέχρι τον 8ο αιώνα (μ.Χ.). Στον αρχαίο Τόπειρο σήμερα θα δείτε να έχει τμήματα αρχαίου τείχους που ανάγονται κατά τα Ρωμαϊκά και Βυζαντινά χρόνια, υπολείμματα παλαιοχριστιανικών κτιρίων και τα ερείπια μιας πρόσφατα ανασκαμμένης μεσοβυζαντινής εκκλησίας.

Τα ερείπια κτισμάτων παλαιοχριστιανικής εποχής και λαξευτοί υστερορωμαϊκοί τάφοι που βρίσκονται πάνω σε ένα λόφο κοντά στο χωριό Παράδεισος. Επάνω στους βράχους διακρίνονται ακόμα και χαραγμένες επιγραφές.

Η ανασκαφή του Βυζαντινού πολίσματος, η οποία έβγαλε στην επιφάνεια τείχη μεγαλύτερα από 170 μ με τετράπλευρους πύργους, και ερείπια βυζαντινής εκκλησίας. Βρίσκονται ακριβώς έξω από το Πόρτο Λάγος 31 χλμ νοτιοανατολικά της πόλης.

Παραλίες

Κοντά στον αρχαιολογικό χώρο Αβδήρων βρίσκεται η θάλασσα. Οι παραλίες, άρτια οργανωμένες, πεντακάθαρες, φιλοξενούν κάθε χρόνο χιλιάδες ανθρώπους, για να απολαύουν το μπάνιο τους, τη διασκέδασή τους, εκλεκτούς μεζέδες σε λαϊκά ταβερνάκια. Άβδηρα, Εράσμιο, Μυρωδάτο, Μάγγανα, Μάνδρα, Πόρτο Λάγος, ο Άγιος Νικόλαος που κυματίζει στο Αιγαίο και μοιάζει να προστατεύει όχι μόνο τους ναυτικούς, μα και την πλούσια ορνιθοπανίδα. Μην ξεχάσετε την Ποταμιά και τη Νέα Κεσσάνη, με τα 10 ιαματικά λουτρά. Στις αβαθείς και αμμώδεις παραλίες του νομού, τα νερό είναι ζεστό, κατάλληλο για τις καλοκαιρινές σας διακοπές, και η πρόσβαση από την πόλη ταχύτατη, το οδικό δίκτυο επαρκές.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή