Translate

Αναζήτηση προορισμού

Έχουμε 6 επισκέπτες και 1 μέλος συνδεδεμένους
e-Travelbook

e-Travelbook

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Σάββατο, 05 Ιούνιος 2010 18:54

Κεντρική Εύβοια

Η Χαλκίδα αποτελούσε και αποτελεί τη φυσική είσοδο της Εύβοιας. Τόσο η ευβοϊκή πρωτεύουσα όσο και οι γύρω από αυτή πόλεις θεωρούνται σήμερα σαν μακρινά προάστια της Αθήνας, αφού οι γέφυρες του Ευρίπου απέχουν λιγότερο των 80 χλμ. από την ελληνική πρωτεύουσα.

Η περιοχή, που περιβάλλει την ευβοϊκή πρωτεύουσα, αποτελείται εκτός του Δήμου Χαλκιδέων, από τους Δήμους Ν. Αρτάκης, Ληλαντίων, Αυλίδος και Ανθηδώνος. Οι δύο τελευταίοι βρίσκονται στην απέναντι στερεοελλαδίτικη πλευρά του Ευρίπου.

Η περιοχή του ευβοϊκού κέντρου χαρακτηρίζεται από τη λαμπρή ιστορική παρουσία μερικών εκ των σημαντικότερων πόλεων της ελληνικής αρχαιότητας. Η Χαλκίδα όπως και η Ερέτρια, πολύ πριν την εμφάνιση του άστρου της Αθήνας, άναψαν τα φώτα του Ελληνικού πολιτισμού. Κοντά στη Χαλκίδα όμως άκμασαν η Ομηρική Πετρήεσσα Αυλίδα, η Ανθηδώνα και άλλες μικρότερες πόλεις.

Σημαντικά είναι και τα δείγματα αρχαιότερων ακόμη πολιτισμών, που έχουν έλθει στο φως από περιοχές της Αρτάκης, της Μάνικας και του Λευκαντί.

Η άλλοτε επιφανής πολιτιστική και κοινωνική ταυτότητα τηςπεριοχής του ευβοϊκού κέντρου πήρε νέα υπόσταση μετά την άφιξη των ελλήνων προσφύγων από τη Μ. Ασία μετά το 1925. Η Ν. Αρτάκη και η Ν. Λάμψακος είναι τα ονόματα των ομώνυμων πόλεων του Μαρμαρά, απ’ όπου ήλθαν οι νέοι Ευβοείς.

Η Ευβοϊκή πρωτεύουσα, πανέμορφη κυριολεκτικά, κερδίζει αμέσως όποιον διαβεί την παλαιά γέφυρα του Ευρίπου και περάσει στην Εύβοια. Μια πόλη με ιστορία και πολιτισμό, που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Οι αποικίες της Χαλκίδας στην Κάτω Ιταλία συνέβαλαν στην ανάπτυξη του παγκόσμιου πολιτισμού με την εισαγωγή του χαλκιδικού (ή κυμαϊκού) αλφαβήτου (πρόγονου του λατινικού). Ο επισκέπτης της σύγχρονης Χαλκίδας, εκτός των φυσικών καλλονών της, αξίζει να πάρει μια γεύση από την ευβοϊκή ιστορία θαυμάζοντας τα μνημεία της πόλης.

Η περιοχή γύρω από την ευβοϊκή πρωτεύουσα, θεωρείται μια από τις πιο αναπτυγμένες τουριστικά της Εύβοιας. Σε όλες τις όμορφες παραλίες των εκατέρωθεν του Ευρίπου ακτών, από την Αρτάκη μέχρι το Λευκαντί και από την Ανθηδώνα μέχρι την Αυλίδα, γίνεται φανερή η πρόθεση της αξιοποίησης των φυσικών και ιστορικών θησαυρών της περιοχής. Πανελλήνια φημισμένη η παραλία της Χαλκίδας για τη γραφικότητα, την ομορφιά της και την δυνατότητα τέρψης των αισθήσεων από κάθε άποψη.  Ανάλογη εικόνα με την ευβοϊκή πρωτεύουσα παρουσιάζουν και οι υπόλοιπες πόλεις του κέντρου (Αρτάκη, παραλίες Βασιλικού, Ανθηδώνας και Αυλίδας).

Αξιοθέατα

Πρώτα μία επίσκεψη στο νεοκλασσικό κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου. Βρίσκεται στο κέντρο και φιλοξενεί σημαντικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς απ’ όλη την Εύβοια.

Το Κάστρο του Καρά Μπαμπά, είναι ό,τι έχει απομείνει από την περίφημη οχύρωση της πόλης, που κράτησε αιώνες και καταστράφηκε εν ονόματι ενός ανόητου εξωραϊσμού στα τέλη του 19ου αιώνα. Βρίσκεται στην Βοιωτική πλευρά της Χαλκίδας. Έξω από το κάστρο βρίσκεται ο τάφος του Xαλκιδέου λογοτέχνη Γιάννη Σκαρίμπα, του μπάρμπα Γιάννη όπως τον αποκαλούν οι συντοπίτες του. Σήμερα στη Χαλκίδα υπάρχει και Μουσείο των Φίλων του Γιάννη Σκαρίμπα με αντικείμενα και βιβλία, που θυμίζουν τον μεγάλο Έλληνα Λογοτέχνη.

Σε εναπομείναντα σπαράγματα του πάλαι ποτέ πανίσχυρου Κάστρου του Ευρίπου, βρίσκεται και το υπέροχο Λαογραφικό Μουσείο Χαλκίδος.
Ακριβώς κάτω από το κάστρο υπάρχει η ιστορική Παλαιά Γέφυρα Ευρίπου, διαχρονικό σύμβολο της Χαλκίδας. Η πρώτη ζεύξη των δύο ακτών έγινε το 411 π.Χ. Το 1854 αντικαταστάθηκε η παλαιότερη ζεύξη με πιο μοντέρνα, που εγκαινιάσθηκε από τον Όθωνα. Νέα περιστροφική γέφυρα κατασκευάστηκε το 1896. Με τη σημερινή της μορφή, αντικαθιστώντας την παλαιότερη, εγκαινιάσθηκε το 1961. Από έκεί θαυμάζουμε σε όλο του το μεγαλείο το παγκοσμίως μοναδικό παλιρροϊκό φαινόμενο του Ευρίπου.

Κοντά στη γέφυρα του Ευρίπου, στο κέντρο της παλαιάς πόλης της Χαλκίδας, βρίσκεται ο Ναός της Αγίας Παρασκευής μία μεγάλη τρίκλιτη βασιλική, που θεωρείται σήμερα σαν το μοναδικό ακέραιο ελληνικό παλαιοχριστιανικό μνημείο (6ος-8ος αιώνας).

Σε πάροδο της οδού Κώτσου σώζεται το Τζαμί, το μοναδικό από τα έντεκα, που είχε η πόλη. Πρόκειται για ένα, σημαντικής ιστορικής αξίας, τέμενος των πρώτων χρόνων της Τουρκοκρατίας. Στον περίβολο του τζαμιού βρίσκονται σκόρπια αρκετά θραύσματα από αρχαίες κολώνες και κιονόκρανα.

Στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου πάνω στο δρόμο, που οδηγεί στη Νότια Εύβοια, υπήρχε η θρυλική πηγή της Αρέθουσας. Εκεί σώζονται τα ερείπια κλίμακας αποτελούμενης από τέσσερις βαθμίδες λαξευμένες στο βράχο, η οποία οδηγούσε προφανώς σε βωμό.

Λίγο πιο πάνω, στον περιφερειακό δρόμο, που οδηγεί στη Βόρεια Εύβοια συναντάμε τις Καμάρες. Πρόκειται για καλοδιατηρημένα απομεινάρια αρχαίου ρωμαϊκού υδραγωγείου.

Την παραλία της Χαλκίδας κοσμούν αξιόλογα νεοκλασσικά κτίρια. Το Κόκκινο Σπίτι, σε περίοπτη θέση, θα μπορούσε να αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης.

Εξίσου εντυπωσιακά είναι το Δημαρχείο, το Σπίτι με τα Αγάλματα και άλλα, απομεινάρια μιας πρόσφατης εποχής αίγλης.

Τελείωνουμε με την επισήμανση του Αρχαιολογικού χώρου της Μάνικας (Προϊστορική Χαλκίδα). Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα Β.Δ. της ευβοϊκής πρωτεύουσας. Από εκεί έχουν έλθει στο φως ευρήματα, που αποδεικνύουν την ύπαρξη μεγάλου οικισμού κατά την πρωτοελλαδική περίοδο (2900 - 2300 π.Χ.).

Μπορεί η λαμπρή ιστορική ταυτότητα της Χαλκίδας να επικεντρώνει το ενδιαφέρον του πρωτοεισερχόμενου επισκέπτη της Εύβοιας, ωστόσο οι υπόλοιπες περιοχές, που αποτελούν το ευβοϊκό κέντρο δεν στερούνται ενδιαφέροντος.

Πρώτη απ’ όλες η περιοχή του πλουσιότατου Ληλάντιου πεδίου με το Βασιλικό, το Λευκαντί και τους άλλους ιστορικούς οικισμούς. Σημαντικότερη (από αρχαιολογικής απόψεως) περιοχή θεωρείται η Ξερόπολη, που βρίσκεται στην τουριστική παραλία του Λευκαντί. Από εκεί έχουν έλθει στο φως σπουδαία ευρήματα, που χρονολογούνται πριν από το 1100 π.Χ.

Μέσα στην πόλη του Βασιλικού διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση ένας από τους ογκωδέστερους Ενετικούς πύργους της Εύβοιας, γνωστός ως Πύργος του Βασιλικού.

Δύο χιλιόμετρα ανατολικά, στην περιοχή του Μύτικα, πάνω σε αντικριστούς λόφους στέκουν οι Δίδυμοι Ενετικοί Πύργοι, ενώ ψηλότερα σε στρατηγική θέση, δεσπόζει το θρυλικό Κάστρο των Φύλλων, ελέγχοντας ολόκληρη την πεδιάδα της Χαλκίδας και του Ληλαντίου. Αυτό το κάστρο υπήρξε το βασικό ορμητήριο του θρυλικού ιππότη Λικάριου κατά τη δεκαετία της κυριαρχίας του στην Εύβοια (1275 - 1285).

Σε απόσταση 11 χιλιομέτρων ανατολικά των Φύλλων βρίσκεται χτισμένη η ιστορική Μονή Αγίου Γεωργίου ΑΡΜΑ.

Την ευρύτερη περιοχή του ευβοϊκού κέντρου συμπληρώνουν οι Δήμοι Αυλίδας και Ανθηδώνας, που βρίσκονται στην πλευρά της Στερεάς. Δύο περιοχές με πανάρχαιες παρακαταθήκες. Η Αυλίδα πασίγνωστη εδώ και 2.500 χρόνια για το διαχρονικό δράμα της Ιφιγένειας, έγινε το θέατρο και άλλων σημαντικών ιστορικών επεισοδίων, πέραν της σύνδεσής της με τον Τρωικό πόλεμο.

Η Ανθηδώνα πάλι, σημαντικό προϊστορικό εμπορικό κέντρο, συνδέθηκε στη συνέχεια με την ιστορική πορεία των Θηβαίων και των Βοιωτών. Στις περιοχές των δύο ιδιαίτερων αυτών ευβοϊκών Δήμων εντοπίζουμε σήμερα μια πλειάδα από πανέμορφες κοσμοπολίτικες παραλίες, καθώς και μια ποικιλία από παραλιακά εστιατόρια, ψαροταβέρνες και άλλα παρεμφερή καταστήματα.

Πολλά στέκια για γαστρίμαργους θα συναντήσουμε και σε μη παραλιακές περιοχές των Δήμων Αυλίδας και Ανθηδώνας.

Τουριστικοί οικισμοί όπως ο Φάρος, η Παραλία, ο ʼγιος Μηνάς, οι Αλυκές κ.α. με τις τουριστικές εγκαταστάσεις τους, δίνουν τον τόνο της ανάπτυξης. Άξια επίσκεψης είναι τα παρακάτω μνημεία:

Ναός Αυλιδείου Αρτέμιδος. Ερείπια του αρχαίου ναού. Κατά τις ανασκαφές, που έγιναν εκεί στο διάστημα 1956-1961, ήλθαν στο φως αρκετά αγάλματα μεταξύ των οποίων της Αρτέμιδος, της Εκάτης κ.α.), επιγραφές, κιονόκρανα, οξυπύθμενοι αμφορείς, ειδώλια, όστρακα, νομίσματα κ.α. Τα ευρήματα αυτά βρίσκονται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας.

Περιοχή της Αρχαίας Ανθηδώνος. Σώζονται ίχνη αρχαίων κτισμάτων και της αποβάθρας, στα παράλια.
Τύμβος Σαλγανέα. Χωματόλοφος, που εικάζεται πως είναι ο τύμβος του πλοηγού Σαλγανέα. Αναγέρθηκε από τον Ξέρξη προς τιμήν του.

Κυριακή, 23 Μάιος 2010 12:40

Οινούσσες

Με χίλιους περίπου κατοίκους οι Οινούσσες είναι συγκρότημα επτά μικρών νησιών ΒΑ της Χίου. Κατοικείται το μεγαλύτερο από αυτά [Οινούσσαι ή Aιγvoύσα). Το πλήθος εφοπλιστικών οικογενειών που κατάγονται από εκεί έχουν δώσει παγκόσμια φήμη στις Οινούσσες. Είναι ένα ζωντανό νησί, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. όπου μαζεύονται Aιγvoυσιώτες από διάφορα μέρη για παραθερισμό. Η αρχιτεκτονική των σπιτιών είναι απλή αλλά αρχοντική και διαθέτει άφθονες παραλίες για κολύμπι. Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε το θαυμάσιο Ναυτικό Μουσείο ένα αληθινό κόσμημα του νησιού με σπάνια εκθέματα. σημαντικούς πίνακες και περίτεχνα μοντέλα πλοίων και τη Μονή Ευαγγελισμού με εξαίρετες αγιογραφίες του Φώτη Κόντογλου. Στις Οινούσσες άφθονες παραλίες, όπως το Μπιλάλι, το Φασόλι, του Απηγάνου, η Φώκια και άλλες προσφέρονται για μπάνιο και καλοκαιρινή χαλάρωση. Στις Οινούσσες λειτουργεί Σχολή Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, υπάρχει Καλλιμάρμαρο Στάδιο και Πνευματικό Κέντρο.

Κυριακή, 23 Μάιος 2010 12:33

Ψαρά

Τα Ψαρά είναι ένα μικρό νησάκι ΒΔ της Χίου, με 420 κατοίκους περίπου. Στη θέση Αρχοντίκι, δυτικά του νησιού, αρχαιολογικές έρευνες έφεραν στο φως Μυκηναϊκούς τάφους, των οποίων τα πολύτιμα ευρήματα βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου. Το λιμάνι των Ψαρών, όπου και ο μοναδικός οικισμός του νησιού, είναι κοντά στην χερσόνησο του Παλαιοκάστρου, τη γνωστή για την αυτοθυσία των υπερασπιστών της «Μαύρη Ράχη». Μη φύγετε από το νησί αν δεν ανεβείτε εκεί. Και φυσικά μην παραλείψετε να προσκυνήσετε στον Άγιο Νικόλα (18ος αιώνας), εκεί που προσκύνησε και ορκίστηκε ο Κανάρης πριν ξεκινήσει το μεγάλο κατόρθωμα. Στα Βόρεια του νησιού υπάρχει το μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου με Αγιορείτικες αρχιτεκτονικές επιρροές. Αν τύχετε εκεί την 1η Αυγούστου, ευκαιρία να κάνετε ένα Βραδινό περίπατο από το λιμάνι στο μοναστήρι (10 χλμ) όπως ορίζει το έθιμο των Ψαρών, μεταφέροντας την εικόνα του Σωτήρα στη «Μητρόπολη» του νησιού, το ναό της Μεταμόρφωσης.

Τα Ψαρά είναι ιδανικός τόπος παραθερισμού για όσους αγαπούν την ηρεμία και τη γαλήνη. Οι μοναχικές αλλά υπέροχες παραλίες τους, όπως η βοτσαλωτή παραλία του Φτελιού, η αμμουδερή του Κατσούνη, η μεγάλπ παραλία της Λάκκας, η παραλία Λαζαρέτα, οι βοτσαλωτές παραλίες του Κάτω Γιαλού και της Λήμνου θα σας μείνουν αξέχαστες. Από τα αξιοσημείωτα του νησιού η μη ύπαρξη φιδιών που οφείλεται στο χώμα.

Τετάρτη, 12 Μάιος 2010 23:42

Χανιά

Ο νομός Χανίων, ο δυτικότερος της νήσου Κρήτης, χαρακτηρίζεται από μοναδική ομορφιά Με τις ατέλειωτες αμμώδεις παραλίες, τα άγρια φαράγγια, τα σπήλαια, τα ενδημικά φυτά και ζώα, τους απέραντους ελαιώνες και πορτοκαλεώνες κι ένα συνδυασμό από αγριάδα και θάλασσα, ενθουσιάζει και τους πιο δύσκολους επισκέπτες. Στην ορεινή ενδοχώρα του διατηρεί ξεχασμένα από το χρόνο χωριά, σκορπισμένα εκκλησάκια και μοναστήρια, πύργους και κάστρα. Όλη η περιοχή είναι ένας ιδιαίτερα ενδιαφέρων αρχαιολογικός χώρος και συγχρόνως ένας παράδεισος για περιηγήσεις, ορειβασίες και σπορ. Οι ανασκαφές τόσο στην πόλη των Χανίων όσο και στην επαρχία απέδειξαν την ύπαρξη οικισμών από την προϊστορική εποχή έως σήμερα.

Ο επισκέπτης που πάει γιο πρώτη φορά στα Χανιά, εκπλήσσεται οπό το μεγάλο αριθμό κτιρίων και μνημείων πάνω στα οποία άφησαν τα χνάρια τους η μεγάλη ιστορία και ο πλούσιος πολιτισμός Η παλιά πόλη, πάνω και γύρω από το ύψωμα του Καστελιού, χτισμένη στα ερείπια της μινωικής Κυδωνίας, περιτριγυρίζεται εν μέρει οπό το βυζαντινό, εν μέρει από το ενετικό τείχος και κατά ένα μέρος από τπ θάλασσα. Ο Μινωικός πολιτισμός άφησε παρακαταθήκη μεγαλοπρεπείς τάφους, ενδιαφέρουσα κεραμική και αντικείμενα διαφόρων περιόδων. Η συμβίωση στην πόλη κατά την Ενετοκρατία και την τουρκοκρατία ανθρώπων διαφορετικής εθνικότητας, κουλτούρας και θρησκείας (Χριστιανοί Καθολικοί και Ορθόδοξοι, Εβραίοι και Μουσουλμάνοι), χάραξε βαθιά σημάδια και φιλοτέχνησε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες δημιουργίες.

Στη συνοικία Τοπανάς ο επισκέπτης συνάντα, ανάμεσα σε στενά πλακόστρωτα δρομάκια, βενετσιάνικα αρχοντικά με περίτεχνα στολισμένες όψεις και τούρκικα σπίτια με τα ξεπροβάλλοντα σαχνισιά τους. Εκεί βρίσκονται και η οχύρωση Φιρκάς, το ναυτικό μουσεία, n εκκλησία του Σαν Σαλβατάρε των Φρανγκισκανών Μοναχών (15.-17αιμ.Χ.) που φιλοξενεί την πρωτοβυζαντινή και βυζαντινή συλλογή των Χανίων, το κτίριο με την συλλογή του ΙΛΑΕΚ και πολλά μαγαζιά που προσφέρουν παραδοσιακά χειροτεχνήματα.

Στην παλιό Εβραϊκή συνοικία, την Οβραϊκή, υπάρχει n συναγωγή, ενώ στην οδό Χάληδων το λαογραφικό μουσείο (Κρητικό σπίτι) και n εκκλησία του Αγ Φραγκίσκου. Η εκκλησία στεγάζει το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης και φυλάσσει θησαυρούς από τη μινωική έως και την ελληνιστική περίοδο.

Απέναντι βρίσκεται ο Μητροπολιτικός ναός των Εισοδείων με τις εξαιρετικής τεχνοτροπίας αγιογραφίες του και παραδίπλα βρίσκονται τα παλιά τουρκικό λουτρά. Στην περιοχή του Σιντριβανιού, γύρω από την ομώνυμη πλατεία, υπάρχει το τέμενος του Κιουτσούκ Χασάν (1645) και απέναντί του δεσπόζει n προκυμαία με το βενετσιάνικο Φάρο. Λίγο παραπέρα ορθώνονται αγέρωχα στο χρόνο τα 7 από τα 17 νεώρια (14ο-16ο αιώνα μ.χ.). Ξεχωρίζει το Μεγάλο Αρσενάλι, σήμερα συνεδριακός χώρος και αίθουσες εκθέσεων.

Κατά μήκος του λιμανιού μικρά καφέ και εστιατόρια δημιουργούν μια θελκτική ατμόσφαιρα. Πάνω στο λόφο του Καστελιού υπάρχουν ακάμη τμήματα από το παλάτι του ρετόρε και την αυλή του και σ' ένα υπέρθυρο μια επιγραφή θυμίζει την ύπαρξη του βενετσιάνικου αρχείου. Εκεί κοντά βρίσκεται και n ανασκαφή της αρχαίος Κυδωνίας και τα ερείπια της εκκλησίας της Σάντα Μαρία των Μιράκολι (1615).

Στα Στιβανάδικα, όπου ακόμη γίνεται αισθητός ο ανατολίτικος χαρακτήρας, μπορεί κάποιος να αγοράσει δερμάτινα είδη. Εκεί δίπλα υπάρχει και το κτίρια του «Χρυσοστόμου» και n νέα Δημοτική Πινακοθήκη. Στη Σπλάντζια, την παλιά τουρκογειτονιά, στην πλατεία του πρώην μοναστηριού του Αγ. Νικολάου (1204) με το καμπαναριό και το μιναρέ, βρίσκεται n μικρή αναγεννησιακή εκκλησία του Αγ. Ρόκου (1630) Εκεί κοντά είναι n εκκλησία των Αγ. Αναργύρων (16ο μ.χ.) με τις απερίγραπτης αξίας αγιογραφίες και n Αγ. Αικατερίνη. 

Έξω από τα τείχη, ανατολικά της παλιάς πόλης, συναντούμε το Κουμ-Καπί, εκεί όπου το τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας οι Bεδουίνοι έκτισαν ένα χωριό. Σήμερα η περιοχή είναι αγαπητός τόπος συνάντησης των νέων. Στη συνοικία Χαλέπα υπάρχουν το παλάτι του Πρίγκιπα Γεωργίου, το σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου, n Γαλλική Σχολή (1860), n εκκλησία της Αγ Μαγδαλινής (19031 και η εκκλησία του Ευαγγελισμού. Από τη νεώτερη εποχή ενδιαφέρον παρουσιάζουν το αρχοντικό «Βίλα Κούνδουρου», κέντρο εικαστικού εργαστηρίου και πολύκεντρου νεολαίας, ο δημοτικός κήπος (1870) με το ρολόι, n αγορά (1913)-σταυροειδές κτίριο με εκατοντάδες μικρά μαγαζιά, το πάρκο ειρήνης και φιλίας των λαών, το κτιριακό συγκρότημα των Δικαστηρίων και της Νομαρχίας, το Βενιζέλειο Ωδείο, το ιστορικά Αρχείο, το Πολεμικό Μουσείο και το Μουσείο της Χημείας. Στις συνοικίες έξω από το τείχη υπάρχουν πολλά νεοκλασικά κτίρια με ωραιότατους κήπους, όπου ευωδιάζουν το γιασεμιά, οι βουκαμβίλιες και το τριαντάφυλλα. Στα σύνορο της πόλης με το Aκρωτήρι βρίσκονται οι τάφοι των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου.  Η πόλη των Χανίων, n πρώτη πρωτεύουσα της Κρήτης, κράτησε σχεδόν ανέπαφη την ιστορική παρακαταθήκη τόσων πολλών αιώνων.

Ορεινή ενδοχώρα

Ο νομός Χανίων χωρίζεται μέσω των αγέρωχων Λευκών Ορέων σε δυο τελείως διαφορετικά φυσικά τοπία. Το τμήμα της παραλιακής ζώνης, με 415 χλμ. ακτών, είναι πλουσιότερο και πιο πυκνοκατοικημένο. Η αραιοκατοικημένη ενδοχώρα, αποτελεί μια από τις πιο αυθεντικές περιοχές της Κρήτης. Στις περισσότερες βουνοκορφές μετρώνται θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν και από το Δεκέμβρη έως τον Μάη είναι σκεπασμένες με χιόνι. Κρεμασμένα στις βουνοπλαγιές, πολλά παραδοσιακά χωριουδάκια με τα πέτρινα σπιτάκια τους στραμμένα στον ήλιο, ξεχασμένα από το χρόνο, αποτελούν ενδιαφέροντες προορισμούς της πράσινης Κρήτης. Μέρα με τη μέρα, όλο και περισσότεροι περιηγητές προσπαθούν να τα εξερευνήσουν πηγαίνοντας περπατώντας, με τζιπ, με άλογο ή με ποδήλατο. Σε μέρη όπως ο Βάμος, η Μηλιά, τα Κεραμιά, το Καστέλι, το Ασκύφου, η Σπηλιά και αλλού, υπάρχει η δυνατότητα να γνωρίσει ο επισκέπτης μέσα στην απλόχερη φύση την κρητική ζωή στην απλότητα και την ιδιαιτερότητά της, να απολαύσει την κρητική διατροφή μ' ένα ποτήρι κρασί ή τσικουδιά, να συμμετάσχει σε γιορτές και να νοιώσει τις ρίζες του ευρωπαικού πολιτισμού.

Το Ε4, ξεκινώντας από τα Πυρηναία δια μέσου των Άλπεων και διασχίζοντας όλη την Ελλάδα, φθάνει στην Κίσαμο, διασχίζει την Κρήτη μέχρι την Κάτω Ζάκρο και τελειώνει στην Κύπρο. Οι περιπατητές που ακολουθούν το Ε4 έχουν την δυνατότητα, διαβαίνοντας μονοπάτια, σκαρφαλώνοντας πάνω από βράχια και διασχίζοντας άγρια φαράγγια και ξεχασμένους οικισμούς, να ανακαλύψουν κρυμένες γωνιές, να απολαύσουν τη φύση σε όλο το μεγαλείο της και να βιώσουν ήθη και έθιμα κοντά σε αυθεντικούς ανθρώπους. Οι διαδρομές διασχίζουν σχεδόν όλο τον ορεινό όγκο και προσφέρουν τις ωραιότερες θέες.

Φιλόξενα καταφύγια, σκαρφαλωμένα σαν φωλιές πουλιών στις βουνοκορφές, περιμένουν ορειβάτες και περιηγητές. Πληροφορίες μπορεί να πάρει κάποιος από τους τοπικούς ορειβατικούς συνδέσμους.

Φαράγγια και σπήλαια

Στον εθνικό δρυμό του φαραγγιού της Σαμαριάς ζουν υπό προστασία είδη όπως ο κρητικός αίγαγρος, ο γυπαετός και ενδημικά φυτά που μόνο εκεί ευδοκιμούν. Το μεγαλοπρεπέστερο φαράγγι της Ευρώπης, το φαράγγι της Σαμαριάς, ξεκινά από το οροπέδιο του Ομαλού, έχει 16 χλμ. μήκος και 3 έως 300 μ. πλάτος. Το πέρασμα του φαραγγιού, που διαρκεί περίπου 4-5 ώρες, επιτρέπεται από το Μάη έως το Σεπτέμβρη.
Για τους περιηγητές, τους ορειβάτες και τους εξερευνητές σπηλαίων υπάρχουν στο νομό Χανίων πολλοί αγαπητοί προορισμοί, όπως το φαράγγι της Αγ. Ειρήνης στο Σέλινο, το φαράγγι της Ίμπρου στα Σφακιά, το φαράγγι της Αράδαινας, του Θερίσου κ.ά. και περισσότερα από 1500 σπήλαια και θαλάσσια σπήλαια. Από τα πιο ενδιαφέροντα είναι του Αποκόρωνα (Σαμωνάς, Κουρνάς, Μελιδόνι, κ.ά.), του Αγ. Ιωάννη και ο Αρκουδόσπηλιος κοντά στη Μονή Γουβερνέτου.

Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίζει κανείς τον κόσμο είναι με τα πόδια. Αυτός ο τόπος ενισχύει την παραπάνω αντίληψη, καθώς οι δρόμοι δεν φθάνουν στις απομονωμένες παραλίες, στα πανέμορφα δάση, στις γυμνές κορφές των βουνών του, στις αρχαίες πόλεις, στα μητάτα και στους κούμους. Στον τόπο των φαραγγιών αρχαία καλντερίμια οδηγούν τα βήματα μας στην καρδιά μιας παρθένας φύσης που χαρίζει απλόχερα εικόνες, αρώματα και γεύσεις στον περιηγητή.

Η Μαδάρα, όπως αποκαλούν τον ορεινό όγκο οι ντόπιοι, είναι ένα πραγματικό μπαλκόνι που προσφέρει θέα στο Κρητικό και στο Λιβυκό Πέλαγος.
Τα γνωστά σπήλαια στα Χανιά ξεπερνούν τα χίλια με μοναδικά ευρήματα από την αρχαιότητα και πανέμορφες αίθουσες με σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Σε σπηλιάρια φωλιάζει και ο κρητικός αίγαγρος, το γνωστό αγρίμι του νησιού.
Πάνω από αυτές τις κορυφές πετάνε σπάνια αρπακτικά πουλιά, όπως ο χρυσαετός και ο γυπαετός. Εδώ φυτρώνει το δίκταμο, γνωστό για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες από την αρχαιότητα.

Παραλίες

Η περιοχή των Χανίων διαθέτει ονειρικές παραλίες (415 χλμ. ακτές) από τις οποίες πολλές είναι οργανωμένες ως ακτές λουομένων και συνδυάζονται με τις εξαιρετικές ξενοδοχειακές μονάδες που υπάρχουν εκεί. Οι παραλίες της Νέας Χώρας, της Χρυσής Ακτής, των Αγ. Αποστόλων, της Αγ. Μαρίνας, του Πλατανιά, του Γερανίου, της Κισάμου, του Μπάλου, των Φαλασάρνων, της Ελαφόνησου, της Παλαιόχωρας, της Σούγιας, του Λουτρού, του Φραγκοκάστελου, των Σφακίων, του Μαραθίου, των Καλυβών, της Γεωργιούπολης, του Καβρού, της Αλμυρίδας αποτελούν μικρό μόνο μέρος από τις αγαπητές των Χανίων.

Τα Χανιά είναι σίγουρα γνωστά για τις πανέμορφες ακτές, τις παραλίες και τους αρχαιολογικούς τόπους τους. Όμως ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είναι η προσέγγιση τους με ιστιοφόρο σκάφος. Στο ενετικό λιμάνι των Χανίων μπορεί κανείς να ναυλώσει ένα τέτοιο σκάφος με έμπειρους καπετάνιους και να βιώσει μοναδικές στιγμές στο κρητικό πέλαγος.  Μοναδικές διαδρομές στα βόρεια ή στα νότια παράλια, προσέγγιση ανεξερεύνητων κόλπων, μπάνιο και μοναδική άσκηση μέσα στην θάλασσα είναι μερικές από τις δυνατότητες που προσφέρει η ενασχόληση με το θαλάσσιο καγιάκ. Η μορφολογία και η σχετικά μικρή επιφάνεια των ακτών του Νομού Χανίων προσφέρουν ιδανικές συνθήκες για ευχάριστες καταδυτικές εμπειρίες.


 

Τετάρτη, 12 Μάιος 2010 21:55

Φωκίδα

Τόπος τραχύς, δωρικός αλλά παράλληλα ζεστός και φιλόξενος. Αυτή είναι η Φωκίδα.  Περιδιαβαίνοντάς την ο ντόπιος αλλά και ο ξένος επισκέπτης - περιηγητής έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και να θαυμάσει χειμώνα ή καλοκαίρι ένα χώρο με ποικίλες φυσικές ομορφιές και πολιτιστικά μνημεία, σε ένα εναλλασσόμενο γεωμορφολογικό τοπίο και να περπατήσει στα χνάρια της ανθρώπινης παρουσίας εδώ και χιλιάδες χρόνια

Η Φωκίδα έχει καλή τουριστική υποδομή και προσφέρει ευχάριστη διαμονή όλες τις εποχές του χρόνου. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την μεγαλοπρέπεια του Αρχαίου Σταδίου των Δελφών όπου ετελούντο τα "Πύθια" κάθε τέσσερα χρόνια καθώς επίσης τον Ναό του Απόλλωνα, το θέατρο, την Κασταλία Πηγή, το τέμενος της Προναίας Αθηνάς. Στη νέα πόλη των Δελφών μπορεί κανείς να θαυμάσει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών καθώς επίσης το σπίτι του Άγγελου και της Εύας Σικελιανού που έχει μετατραπεί σε Μουσείο Δελφικών Εορτών.

Από τους Δελφούς ο επισκέπτης μπορεί εύκολα να μεταβεί στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία μέσω του δρόμου που οδηγεί στο Χρισσό, όπου θα εντυπωσιαστεί από την μαγευτική τοποθεσία στην οποία είναι κτισμένο και το ωραιότατο ξυλόγλυπτο τέμπλο του με παραστάσεις από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη. Συνεχίζοντας μπορεί να επισκεφτεί την Άμφισσα όπου μπορεί να δει τον Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας, το κάστρο των Σαλώνων (Ωργιάς), την Ακρόπολη της Άμφσσας με λείψανα όλων των ρυθμών δόμησης, το Ναό του Σωτήρος καθώς και άλλα αξιοθέατα.

Συνεχίζοντας τον δρόμο προς την παραλία αξίζει κανείς να επισκεφτεί την όμορφη πόλη της Ιτέας που αποτελεί το επίνειο της Άμφισσας και των Δελφών. Στον Δήμο Ιτέας ανήκει και η Κίρρα. Από ανασκαφές που έχουν γίνει βεβαιώνεται η ύπαρξη οικισμού από το 3000 π.Χ. Πιο ψηλά στην Δεσφίνα και την γύρω περιοχή ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το μοναστήρι του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου, το ναϊδριο των Ταξιαρχών (στον περίβολο του Αγίου Χαραλάμπου).

Στον παραλιακό δρόμο προς την Ναύπακτο ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει το πανέμορφο, ιστορικό Γαλαξίδι όπου μπορεί να θαυμάσει το Ναό του Αγίου Νικολάου, το Ναυτικό και Εθνολογικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο, το ναό της Αγίας Παρασκευής με το ηλιακό ρολόι του, το βυζαντινό μοναστήρι του Σωτήρος χτισμένο το 1250 μ.Χ., το σπίτι του μεγάλου ιστοριοδίφη Κ. Σάθα, το Παρθεναγωγείο, το Χηρόλακα, το παλιό πέτρινο υδραγωγείο του 15ου αιώνα, το κτίριο Αγγελή (σημερινό Λαογραφικό Μουσείο), το κτίριο Μπουρζέικο και άλλα αξιοθέατα.

Στο Ευπάλιο ο επισκέπτης θα θαυμάσει την Ιερά Μονή Παναγίας Βαρνάκοβας, το Ιστορικό Μοναστήρι του Αη-Γιάννη Θερμών, την Παλαιοχριστιανική εκκλησία της Ανάληψης του Σωτήρα, το ωραιότατο Καθολικό μοναδικής Τέχνης βυζαντινής τεχνοτροπίας, τα νεοϊδρυθέντα Μοναστήρια του Τρίκορφου, το Κεφαλογιόφυρο και το Λαογραφικό Μουσείο.

Στο Δήμο Βαρδουσίων μπορεί κανείς να συναντήσει το ιστορικό Μοναστήρι του Αη-Γιάννη του Προδρόμου, όπου εμόνασε ο Αθανάσιος Διάκος, την προτομή του ήρωα της Αλαμάνας, το σπίτι του καπετάν Ανδρίτσου Σιαφάκα καθώς επίσης και Λαογραφικό Μουσείο.

Στο Δήμο Γραβιάς δεσπόζει στο χώρο η προτομή του ήρωα Οδυσσέα και πρόσφατα αναστηλώθηκε το ιστορικό χάνι. Αξίζει κανείς να επισκεφτεί το μοναστήρι της κοίμησης της Θεοτόκου (ή Πανάσαρη), αξιόλογο μνημείο με ναό βυζαντινού ρυθμού.

Στο Δήμο Λιδωρικίου στο Κάλλιο έχουν διασωθεί οι αρχαίες και βυζαντινές οχυρώσεις από την αρχαία Καλλίπολη καθώς επίσης και πολλά σημαντικά ευρήματα, που φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λιδωρικίου. Βορειοανατολικά του χωριού Κονιάκος σώζονται λείψανα αρχαίου και μεσαιωνικού φρουρίου. Στο Μαλανδρίνο σώζονται επίσης οι οχυρώσεις της αρχαίας πόλης των Φυσκέων, που υπήρξε θρησκευτικό κέντρο των Λοκρών. Οι αρχαίοι ενεπίγραφοι λίθοι που είναι εντοιχισμένοι στις εκκλησίες αυτού του ιστορικού χωριού, τις κάνουν πολύ ενδιαφέρουσες. Αξιόλογη είναι και η παλαιο χριστιανική του Βασιλική. Στο χωριό λειτουργεί λαογραφικό μουσείο. Βόρεια της Αμυγδαλιάς διασώζονται ερείπια ελληνιστικού φρουρίου, ενώ αξίζει κανείς να επισκεφτεί το Ιστορικό μοναστήρι του Κουτσουρού (Παναγιάς Κουτσουριώτισσας).

Στο Δήμο Παρνασσού έχουμε το χωριό Πολύδροσος (Σουβάλα) αξιόλογο τουριστικό θέρετρο. Σε απόσταση 2 χλμ., δυτικά βρίσκεται ένα βυζαντινό μνημείο μεγάλης αξίας, η Παλαιοπαναγιά (ή Μαυρομαντήλα ή Αγ. Ελεούσα), ναός σταυροειδής, σπάνιας αρχιτεκτονικής, οι πηγές και ερείπια αρχαίου ιερού. Το χωριό Επτάλοφος είναι ένα από τα καλύτερα θέρετρα του Παρνασσού για όλες τις εποχές του χρόνου. Υπάρχουν πολλά αξιοθέατα όπως τα πολλά ξωκλήσια, οι γραφικές πηγές (κυριότερη η Μάννα), το ξύλινο "Φιλανδικό" χωριό "Έλατος", ο Εθνικός Δρυμός Παρνασσού, Το "Κωρύκειον Άντρον", ο Επτάστομος και τέλος το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού.


Δραστηριότητες

ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ – ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ: Ο Παρνασσός, η Γκιώνα και τα Βαρδούσια είναι από τα πιο όμορφα και πρόσφορα βουνά της Ελλάδας, για τους φίλους της ορειβασίας και πεζοπορίας. Διασχίζονται δε από το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4. Η διαμονή των ορειβατών γίνεται στα ορειβατικά καταφύγια ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ, σε υψόμετρο 1900μ. ΓΚΙΩΝΑΣ, σε υψόμετρο 1700μ. θέση "Λάκκα Καρβούνη" και στα δύο των ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ, του Ορειβατικού Συλλόγου Άμφισσας σε υψόμ. 1950μ., του Πεζοπορικού σε υψόμ. 2050μ., θέση "Πιτιμάλικο" Αθανασίου Διάκου και τα δύο.
Μια άπειρης ομορφιάς πεζοπορία προσφέρει το φαράγγι της ΡΕΚΚΑΣ, που ξεκινάει από την κορυφή της Γκιώνας μέχρι την πεδιάδα της Βάνιανης για 12 χλμ. Οι κάθετες ορθοπλαγιές που υψώνονται σε σημαντικό ύψος και η εναλλαγή του τοπίου, σε συνδυασμό με τα νερά που τρέχουν από τις 3 πηγές, προσδίδουν μια άγρια ομορφιά και καθιστούν το φαράγγι ένα αξιόλογο μέρος για ορειβασία, για επιστημονική παρατήρηση και για περιβαλλοντική εκπαίδευση.

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΣΚΙ & ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΣΚΙ: Το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας είναι αυτό του Παρνασσού. Σκιέρ συρρέουν κατά εκατοντάδες για να απολαύσουν τις ήπιες αλλά και τις δύσκολες μεγάλες πίστες του Κέντρου. Τα ήρεμα νερά του Κορινθιακού, προσφέρονται για τα θαλάσσια σπορ. Το αναρριχητικό πεδίο Συκιάς με τις αρνητικές του κλίσεις, ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης, δίνει μεγάλες συγκινήσεις στους λάτρεις του σπορ.

ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Πολλές πλαγιές (θέση "Κόφινας" - Άμφισσα, Προφήτης Ηλίας - Μαλανδρίνο, περιοχή Ιτέας - Δεσφίνας κ.ά.) είναι ιδανικές για πτήση με αλεξίπτωτο. Γίνονται απογειώσεις προς όλες τις κατευθύνσεις του ανέμου.

ΨΑΡΕΜΑ: Οι εκτεταμένες ακτοθαλασσιές, που βλέπουν στον Κορινθιακό κόλπο, προσφέρονται για επιφανειακό και υποβρύχιο ψάρεμα.

ΚΥΝΗΓΙ: Τα βουνά της Φωκίδας αποτελούν άριστο βιότοπο για τα άγρια θηράματα, τόσο τα τριχωτά (Αγριόχοιρος, Λαγός) όσο και τα πτερωτά (Ορεινή Πέρδικα, Τσίχλα κ.λπ.), τα οποία οι κυνηγοί μπορούν να κυνηγούν ελεύθερα, όταν και όπου επιτρέπεται το κυνήγι. Εκτός του ελεύθερου κυνηγίου στη Φωκίδα λειτουργεί και η Ελεγχόμενη Κυνηγετική Περιοχή Παρνασσίδας, που προσελκύει πολλούς κυνηγούς απ' όλη τη χώρα. Η Ε.Κ.Π. Παρνασσίδας αναπτύσσεται σε έκταση 240.000 στρεμμάτων στα βουνά Γκιώνα, Βαρδούσια και Οίτη, διασχίζεται από τα ανώτερα τμήματα των ποταμών Μόρνου και Βοιωτικού Κηφισσού και καταλαμβάνει ολόκληρη την περιοχή του Δήμου Καλλιέων και το βορειοδυτικό τμήμα του Δήμου Γραβιάς. Διαθέτει άφθονο ντόπιο θήραμα (Αγριόχοιρο, Ζαρκάδι, Λαγό, Ορεινή Πέρδικα) καθώς και εκτρεφόμενο (Φασιανό, Πέρδικα Τσούκαρ, Ορτύκι).

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ: Το πυκνό δίκτυο δασοδρόμων, που διασχίζει όλα τα βουνά της Φωκίδας, φέρνει τον επισκέπτη κοντά σε ρέματα, βουνοκορφές, πυκνά ελατοδάση και δρυοδάση με γάργαρες πηγές και με εξαιρετική ομορφιά διαμορφωμένους χώρους αναψυχής (Παλιοπαναγιά Δελφών, Αγία Τριάδα Καλοσκοπής, θέση "Τσουκνίδα" - Ποτιδάνειας, θέση "Πούλιανη" - Περιθιώτισσας, Αγία Ελεούσα, πλατεία Κυργιάς, Πολυδρόσου, "Πρατά-Λάκκο" - Πενταγιούς κ.λ.π.).

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ: Στην καρδιά του Παρνασσού υπάρχει ομώνυμος Εθνικός Δρυμός σε έκταση 36.000 στρεμμάτων. Είναι ο 2ος Εθνικός Δρυμός, που ιδρύθηκε στη χώρα μας το 1938 και ένας από τους 9 υπάρχοντες σήμερα στην Ελλάδα. Ο επισκέπτης, ανάμεσα στην πλούσια χλωρίδα, θα θαυμάσει το ενδημικό είδος "Παιονία του Παρνασσού" και το ονομαστό Άντρο του Θεού Απόλλωνα - "Κωρύκειο Άντρο", οι δε σπηλαιολόγοι θα προσπαθήσουν να εξερευνήσουν τον ονομαστό Κάρκαρο - "Επτάστομος", σπηλιά με επτά ανοίγματα, που κατά νεώτερες επιστημονικές διαπιστώσεις, σε βάθος 70μ. υπάρχει ο νοτιότερος παγετώνας της Ευρώπης.

ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ (ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΣΠΗΛΑΙΩΝ): Εκτός από το σπήλαιο "ΕΠΤΑΣΤΟΜΟΣ", που βρίσκεται στον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού, υπάρχουν πολλά ακόμα αξιόλογα σπήλαια, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο ενδιαφέροντος των σπηλαιολόγων, όπως το σπήλαιο Αγίας Ελαεούσας - Πολυδρόσου, Νεραϊδοσπηλιά - Βάργιανης, Καταβόθρα - Αγόριανης κ.ά.

ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΟ ΠΛΑΓΙΑΣ: Η Φωκίδα, με τη συγκεκριμένη μορφολογία της, αποτελεί ιδανικό προορισμό για το αλεξίπτωτο πλαγιάς. Η ύπαρξη τόσων ορεινών όγκων, σε συνδυασμό με τη θάλασσα και τη μορφολογία του εδάφους, δημιουργούν εξαιρετικές συνθήκες για ανεμοπορία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο κατά τους θερμούς μήνες. Ο πιο πάνω συνδυασμός παρέχει στους πιλότους τοπία και εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς καθώς η πτήση πάνω από τα βουνά της Φωκίδας παρέχει μόνιμα θέα στη θάλασσα του Κορινθιακού κόλπου και τη λίμνη του Μόρνου. Στη Φωκίδα μπορεί κάποιος να βρει πολλούς διαφορετικούς χώρους απογείωσης.


 

Σάββατο, 08 Μάιος 2010 07:46

Θάσος

Η Θάσος είναι νησί του βορείου Αιγαίου. Το νησί έχει επιφάνεια 393 τ. χλμ. και περίμετρο περίπου 100χλμ. Έχει πλούσια βλάστηση, από πεύκα, πλατάνια, έλατα, βελανιδιές, κέδρους, δάφνες, σκίνα, ρίκια, κουκουδιές. Καλλιεργούνται λιόδεντρα, καρυδιές, απιδιές, συκιές, αμυγδαλιές, καστανιές, αμπέλια. Εξίσου πλούσια είναι η βλάστηση από αρωματικούς θάμνους, όπως η ρίγανη, η λεβάντα, το λεμονόχορτο, η αλισφακιά (φασκόμηλο), το θυμάρι, το τσάι. Ο πληθυσμός του νησιού είναι περίπου 18.000. Οι κάτοικοι του νησιού ασχολούνται με την καλλιέργεια της ελιάς και των αμπελιών, την κτηνοτροφία, την αλιεία, τη μελισσοκομία, τον τουρισμό και την εξόρυξη μαρμάρων. Τα προϊόντα που παράγουν είναι το λάδι, η ελιά, το μέλι, το κερί, η ξυλεία, το κρασί, το τσίπουρο, γλυκά του κουταλιού, σύκα και καρύδια.

Λιμένας

Πρωτεύουσα του νησιού με όμορφες παραλίες (Γλυφάδα, Μακρύαμμος, Νυστέρι, Παπαλιμάνι), και πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα (Ιερό του Διονύσου, Ιερό του Ποσειδώνα, αρχαία αγορά) τα οποία μπορεί να επισκεφτεί κανείς. Το Αρχαίο Θέατρο εντυπωσιάζει. Στο Λιμένα το Αρχαιολογικό Μουσείο συγκεντρώνει υλικό από τις ανασκαφές. Κάνοντας τη βόλτα σας στο παλιό λιμάνι επισκεφτείτε το Καλογερικό, χτισμένο από μοναχούς της Μονής Βατοπεδίου, του Αγίου Όρους. Πολλές ταβέρνες με εξαιρετικό φαγητό , πλούσια νυχτερινή ζωή και πανέμορφες ξενοδοχειακές μονάδες θα σας κάνουν να έχετε μία αξέχαστη διαμονή.

Παναγία

Το χωριό οφείλει το όνομά του στην εκκλησία της Παναγίας. Είναι ένας από τους ονομαστούς παραδοσιακούς οικισμούς της Θάσου.
Ξεχωριστή ομορφιά προσδίδουν στο χωριό τα μεγάλα πλατάνια με τα τρεχούμενα νερά.
Πολύ κοντά υπάρχουν οι παραλίες «Χρυσή Αμμουδιά» και «Αυλάκια». Γευτείτε τα υπέροχα γλυκά του κουταλιού φτιαγμένα με τον παραδοσιακό τρόπο από τις γυναίκες του χωριού.

Ποταμιά

Όμορφο χωριό, που χάνετε μέσα στο πράσινο. Γνωρίστε από κοντά τα περίφημα γλυπτά του γλύπτη Πολύγνωτου Βαγή που εκτίθενται στο μουσείο του χωριού. Η παραλία της Σκάλας Ποταμιάς είναι πανέμορφη με πεντακάθαρα νερά. Μετά τη βουτιά σας στη θάλασσα δοκιμάστε λιαστό χταπόδι και χταποδοκεφτέδες στις ταβέρνες του χωριού. Εκεί βρίσκεται και ο Ταρσανάς, λιθόκτιστο κτήριο του περασμένου αιώνα, κτισμένο από μοναχούς του Αγίου Όρους.

Κοίνυρα, Αλυκές, Θυμωνιά και Αστρίδα

Μικροί οικισμοί απείρου κάλλους, με παραλίες και μικρούς κολπίσκους, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει το μπάνιο του. Ονομαστές είναι οι παραλίες, Αλυκή, Ψιλή Άμμος, Παρά¬δεισος, Θυμωνιά, Αστρίδα.

Ποτός

Πολυσύχναστο μέρος με οργανωμένη παραλία και έντονη νυχτερινή ζωή. Πολύ κοντά βρίσκεται ο οικισμός του Αγίου Αντωνίου με πολυτελή ξενοδοχεία και υπέροχες παραλίες. Λίγο πιο πέρα συναντάς την παραλία του Ρωσογκρεμού με πεντακάθαρη αμμουδιά, ρηχά και καθαρά νερά

Θεολόγος

Είναι το μεγαλύτερο σε έκταση χωριό, το οποίο υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα του νησιού. Σπίτια χτισμένα με την παλιά αρχιτεκτονική προ- βάλλουν καθώς περπατάς μέσα στα σοκάκια. Το αρχοντικό του Χατζηγιώργη λειτουργεί σήμερα ως λαογραφικό μουσείο. Στο Θεολόγο τον Αύγουστο αναβιώνει το έθιμο του Θασίτικου γάμου.

Πευκάρι

Μικρός οικισμός με πεύκα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Σταματήστε για ένα μπάνιο στη παραλία του και γευματίστε στις ταβέρνες που υπάρχουν εκεί που σκάει το κύμα.

Λιμενάρια

Όμορφο παραθαλάσσιο χωριό με τις περίφημες παραλίες της Τρυπητής και των Μεταλλείων. Πολλά ξενοδοχεία, μπαρ, ταβέρνες, εστιατόρια και καταστήματα με είδη δώρων καλύπτουν τις ανάγκες κάθε επισκέπτη. Ξεχωριστή ομορφιά, λόγω της αρχιτεκτονικής του, έχει το Παλατάκι που αξίζει να δείτε, καθώς και οι αποθήκες των Μεταλλείων που λειτουργούν πλέον ως πολιτιστικά κέντρα. Αν είστε λάτρεις της φύσης και των αποδράσεων ανεβείτε στον παλιό οικισμό στα ορεινά του χωριού, στο Κάστρο.

Σκάλα Μαριές – Μαριές

Όμορφες αμμουδιές με πεντακάθαρα νερά και γραφικά ταβερνάκια συμπληρώνουν την ομορφιά του μικρού αυτού χωριού. Ανεβαίνοντας προς το ορεινό χωριό των Μαριών, κάντε μια στάση στο μοναστήρι της Παναγίας. Βγαίνοντας από το χωριό στο δρόμο που οδηγεί προς το Υψάριο και το Κάστρο ο επισκέπτης συναντά τη λίμνη της Γέννας. Αξίζει να ση- μειωθεί ότι είναι ο μοναδικός υδροβιότοπος πάνω στο νησί και η στάση- επίσκεψη είναι σίγουρα μια μοναδική εμπειρία.

Σκάλα Καλλιράχης - Καλλιράχη

Ένα ψαροχώρι που κρατάει την απλότητά του και το χρώμα του στο πέρασμα των χρόνων. Οι απόμερες παραλίες της πάνω και κάτω Λαγκάδας σας προκαλούν να τις επισκεφτείτε. Το μικρό λιμάνι δείχνει εξίσου όμορφο τόσο το καλοκαίρι με τα ψαροκάικα και τα σκάφη που δένουν σε αυτό, όσο και το χειμώνα όταν το δέρνει ο Μαΐστρος. Το χωριό απέχει μόνο δύο χιλιόμετρα από τη Σκάλα. Στην πλατεία του κά- ντε μια μικρή στάση για καφέ και αφού περπατήσετε μέσα στα σοκάκια του επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου (με το σκαλιστό τέμπλο των 100 χρόνων και πάνω) και το λαογραφικό μουσείο.

Σκάλα Σωτήρος - Σωτήρος

Στη σκάλα του χωριού υπάρχει μια μεγάλη παραλία με ρηχά και πεντακάθαρα νερά. Ωστόσο ιδιαίτερα όμορφο είναι το χωριό, όπου τα μεγάλα πλατάνια και οι βρύσες με τα κρυστάλλινα νερά δίνουν το δικό τους χρώμα. Στο ταβερνάκι του χωριού και στο παραδοσιακό καφενείο μπορεί να απολαύσει κανείς από θασίτικο κατσικάκι έως έναν απλό καφέ, συνοδευμένο από θασίτικο γλυκό του κουταλιού.


Σκάλα Πρίνος Μικρό και Μεγάλο Καζαβήτι

Η Σκάλα Πρίνου είναι το δεύτερο λιμάνι του νησιού που το ενώνει με την Καβάλα. Ο επισκέπτης μπορεί να κατασκηνώσει στο δασύλλιο ή να μείνει σε κάποιο από τα πολλά ξενοδοχεία και δωμάτια που υπάρχουν. Από το χωριό του Πρίνου ο δρόμος οδηγεί στα δυο γραφικά χωριά Μικρό και Μεγάλο Καζαβήτι. Εδώ η αρχιτεκτονική ακολουθεί τον παλιό θασίτικο ρυθμό. Πέτρινα σπίτια με μικρά παράθυρα και εξώστες πνιγμένα μέσα στο πράσινο και στους ήχους από το κελάιδισμα των αηδονιών. Με λίγα λόγια ένα μικρό ησυχαστήριο αλλά και ένα μέρος όπου μπορείς να δοκιμάσεις αυθεντικές θασίτικες γεύσεις.

Σκάλα Ραχωνίου-Ραχώνι

Στη Σκάλα Ραχωνίου βρίσκει κανείς παραδοσιακά ουζερί αλλά και μια μεγάλη παραλία. Το χωριό τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί σημαντικά ,όπως άλλωστε και όλο το νησί, και προσφέρει πολλές ανέσεις στους τουρίστες. Ανηφορίζοντας από τη Σκάλα συναντάμε δυο ορεινά χωριά απλωμένα στις πλαγιές του βουνού, το Ραχώνι και τον Άγιο Γεώργιο στον οποίο ανατράφηκε ο Μεχμέτ Αλή, ο οποίος αργότερα έζησε στην Καβάλα και εν συνεχεία έγινε Σουλτάνος της Αιγύπτου.

Θρησκευτικός τουρισμός

Το νησί της Θάσου δεν προσφέρεται μόνο για μπάνιο, καλό φαγητό , ξεκούραση και διασκέδαση. Μπορεί κα¬νείς μέσα από ορεινές διαδρομές, άλλοτε με τα πόδια και άλλοτε με αυτοκίνητο ή περιδιαβαίνοντας πανέμορφα σοκάκια να γνωρίσει τα μοναστήρια και τις εκκλησίες του νησιού.

Μοναστήρια:

Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονα (Καζαβήτι)
Ιερά Μονή Κοίμησης Θεοτόκου (Μαριές)
Ιερά Μονή Αρχαγγέλου (Περιοχή Θεολόγου)

Εκκλησίες:

Άγιος Αθανάσιος (Κάστρο - Λιμενάρια)
Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Ραχώνι)
Μεταμόρφωση του Σωτήρος (Σωτήρος)
Άγιος Δημήτριος (Καλλιράχη)
Άγιος Δημήτριος & Αγία Παρασκευή (Θεολόγος)
Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγία)
Εισόδια της Θεοτόκου & Άγιοι Ανάργυροι (Ποταμιά) και πάρα πολλά εξωκλήσια

Σάββατο, 08 Μάιος 2010 07:37

Καβάλα

Ο Νομός Καβάλας είναι τοποθετημένος ανάμεσα σε δυο ποταμούς, τον Στρυμόνα και το Νέστο, οι οποίοι αποτελούν πηγή ζωής για το νομό, ενώ παράλληλα διακρίνονται για την βιοποικιλότητα και τη φυσική ομορφιά τους. Οι κορυφές του όρους Παγγαίου, μαζί με τα βουνά της Λεκάνης υψώνονται γεμάτες μεγαλείο προς τα ύψη και στη γαλάζια απεραντοσύνη του ουρανού, άλλοτε χιονισμένες και ολόλευκες και άλλοτε καταπράσινες. Το τοπίο συμπληρώνεται με την άγρια ομορφιά των δαντελωτών ακτών σε συνδυασμό με το φωτεινό γαλάζιο της θάλασσας.
Ταξιδέψτε στο νομό Καβάλας, μέσα από ορεινές διαδρομές στα χωριά, αφεθείτε στη παραδοσιακή φιλοξενία, απολαύστε τοπικές λιχουδιές, συνεχίστε κάνοντας βόλτα στις αμέτρητες παραλίες της και καταλήξτε στην πανέμορφη πόλη που συνδυάζει τον παλιό παραδοσιακό οικισμό με τα πολλά εμπορικά κέντρα, την έντονη νυχτερινή ζωή και τα δεκάδες club γεμάτα ζωή και νιάτα.

Καβάλα

…μια πόλη … πολλές ιστορίες και... τρία ονόματα. Νεάπολις (7ο π.Χ αιώνας), Χριστούπολις (8ο μ.Χ. αιώνας), Καβάλα (από το 1500 μ.Χ.). Αμφιθεατρικά χτισμένη, αφήνει άφωνο τον επισκέπτη η ομορφιά της απ’ όποια πλευρά κι αν την αντικρύσει. Εικόνες και μυρωδιές η παρακαταθήκη που παίρνει φεύγοντας. Τα στενά σοκάκια στην Παλιά Πόλη, το Κάστρο, οι ιστορικές καπναποθήκες, οι ψαροταβέρνες, το καρνάγιο, η σύγχρονη αγορά δύσκολα φεύγουν από το μυαλό, κουρνιάζουν όμως για τα καλά στη καρδιά, οδηγώντας τα βήματα του επισκέπτη κάθε χρόνο στα ίδια μονοπάτια για να τα ζήσει και να τα γευτεί ξανά και ξανά.

Θαλάσσιοι προορισμοί

Ξεκινώντας από τα δυτικά του νομού συναντά κανείς τις ακτές του Οφρυνίου, Κάρυανης, Σαρακήνας, Μυρτοφύτου, Ελαιοχωρίου και Αλμύρας. Οργανωμένες πλαζ οι περισσότερες, προσφέρουν στον επισκέπτη τη χαρά της θάλασσας, συνδυασμένη με τις ανέσεις που απαιτεί η σύγχρονη εποχή. Συνεχίζοντας φτάνει στους Αμμολόφους (είναι αυτό ακριβώς που υποδηλώνει η λέξη) μια από τις ομορφότερες παραλίες της Βόρειας Ελλάδας, με διαυγή, κρυστάλλινα και ρηχά νερά, που αποτελούν το στολίδι της περιοχής. Η Νέα Πέραμος λόγω της προνομιακής της θέσης δίπλα στην θάλασσα αποτελεί εδώ και δεκαετίες έναν δημοφιλή προορισμό παραθεριστών από τις γύρω επαρχίες και τα κοντινά αστικά κέντρα. Ψαροταβέρνες με υπέροχες λιχουδιές δίπλα στη θάλασσα. Η Νέα Ηρακλείτσα είναι ένα ακόμη θαυμάσιο ψαροχώρι με υπέροχη θάλασσα και όσοι διαθέτουν σκάφος δεν πρέπει να χάσουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τις θαλάσσιες σπηλιές στο Φιδονήσι.
Πλησιάζοντας την πόλη της Καβάλας, ο επισκέπτης συναντά τις οργανωμένες ακτές του Παληού, της Τόσκας και του Μπάτη που συναρπάζουν με την ομορφιά τους. Και μέσα στη πόλη όμως, συναντά κανείς οργανωμένες και καθαρές παραλίες όπως η Καλαμίτσα, η Ραψάνη και το Περιγιάλι. Συνεχίζοντας στα ανατολικά του νομού η απέραντη ομορφιά των καταγάλανων νερών και της χρυσαφιάς άμμου καλούν τους επισκέπτες για αμέτρητες βουτιές με κορύφωση τη μοναδική Αμμόγλωσσα στην Κεραμωτή όπου η αμμουδιά εισχωρεί για μεγάλη απόσταση μέσα στη θάλασσα. Μοναδική εμπειρία το βραδινό μπάνιο με συνοδεία μουσικής από τα αμέτρητα παραλιακά μπαράκια.

Ματιές στη φύση και στην παράδοση

Μαγευτικές διαδρομές ξεκινούν από την Ελευθερούπολη και την Χρυσούπολη για ημιορεινά και ορεινά χωριά που αγκαλιάζουν την φύση με όλο της το μεγαλείο αλλά και όπου συναντά κανείς δείγματα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Η Ελευθερούπολη, η Νικήσιανη, το Παλαιοχώρι, η Μουσθένη, η Μεσορόπη, το Ποδοχώρι και η Αυλή διασώζουν σε καλά διατηρημένους οικισμούς δείγματα της αρχιτεκτονικής του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. Από την Χρυσούπολη ξεκινά η διαδρομή για τις καταπράσινες οάσεις του Κεχρόκαμπου, της Λεκάνης, του Πλαταμώνα, της Παλιάς Καβάλας, των Κορυφών και του Βουνοχωρίου.

Τοπικές νοστιμιές από ντόπια κρέατα, συνοδευόμενα από τοπικό οίνο δεν αφήνουν κανένα παραπονούμενο στις ορεινές διαδρομές.
Είτε ο επισκέπτης επιλέξει βουνό είτε θάλασσα σίγουρα δεν θα μείνει παραπονούμενος από γευστικής άποψης. Τσίπουρο ή κρασί, ψάρι ή κρέας μαγειρεμένα με τοπικούς παραδοσιακούς τρόπους σας οδηγούν σε καινούρια μονοπάτια γεύσης. Για επιδόρπιο δοκιμάστε τους διάσημους κουραμπιέδες αλλά και τα σιροπιαστά της Νέας Καρβάλης με συνταγές που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.

Λασπόλουτρα Κρηνίδων

Επισκεπτόμενοι το νομό Καβάλας ιδανικό προορισμό αποτελούν και τα Λασπόλουτρα Κρηνίδων του Δήμου Φιλίππων τα οποία απέχουν 3 χιλιόμετρα από τις Κρηνίδες και είναι πολύ κοντά στο Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας. Θεωρούνται ίσως τα σημαντικότερα λουτρά πηλοθεραπείας στην Ελλάδα. Είναι μοναδική η θεραπευτική ιδιότητα του πηλού και των ιαματικών νερών για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας αλλά και για αισθητικούς λόγους αφού ο πηλός λειτουργεί και σαν καλλυντικό. Η θεραπεία του πηλοθεραπευτηρίου, βασίζεται στη χρήση «ώριμου» πηλού. Οι εκπληκτικές ιδιότητες του πηλού είναι γνωστές από τα τέλη του περασμένου αιώνα, όπως φαίνεται από την ύπαρξη παλαιού κτίσματος που σώζεται κοντά στα λουτρά. Το κτίριο αυτό, ίσως, ήταν δεξαμενή νερού χρήσιμο για το ξέβγαλμα μετά τη θεραπεία.

Λουτρά Ελευθερών

Ελκυστικός προορισμός όχι μόνο για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας αλλά και για νέους που αναζητούν ημέρες ξεκούρασης και αναζωογόνησης είναι και τα Λουτρά Ελευθερών. Τα Λουτρά Ελευθερών βρίσκονται στην Νέα Εθνική οδό Καβάλας - Θεσσαλονίκης στο 45ο χλμ. και είναι γνωστά για τα ιαματικά νερά που θεραπεύουν πολλές παθήσεις ακόμη και χρόνιες. Οι θειούχες πηγές είναι ιδανικές για μυοσκελετικές παθήσεις, δερματοπάθειες στο κυκλοφοριακό, εισπνευσιοθεραπεία σε άσθμα κλπ. Στα λουτρά υπάρχει φυσιοθεραπευτήριο το οποίο λειτουργεί κατόπιν ραντεβού και υπάρχει ιατρική κάλυψη 24 ώρες. Μπορεί να φιλοξενήσει στους ξενώνες του 228 άτομα περίπου και το εστιατόριο λειτουργεί από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Κατά την επίσκεψή σας στην Καβάλα μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το αρχαίο θέατρο Φιλίππων , σημαντικό μνημείο της περιοχής. Η σημερινή του μορφή είναι αποτέλεσμα διαδοχικών κτιριακών αλλαγών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν διάφορες φάσεις της ιστορίας της πόλης.
Βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλαγιά του λόφου της ακρόπολης, σε επαφή με το ανατολικό τείχος της πόλης, στο οποίο και στηρίζεται. Στην εποχή του Φιλίππου Β΄(4ος π.Χ. αι.) ανάγεται το παλαιότερο οικοδόμημα με τις γενικές γραμμές και την ορχήστρα που είχε διάμετρο 21,60μ. Μετά το Ρωμαϊκό αποικισμό γίνονται αλλαγές, σύμφωνα με τα προτιμώμενα θεάματα και τις αισθητικές απαιτήσεις της εποχής. Κατά τα μέσα του 3ου μ.Χ αιώνος επιχειρείται μια τελευταία διαρρύθμιση του θεάτρου των Φιλίππων, προκειμένου να δημιουργηθεί μεγαλύτερος χώρος για τις θηριομαχίες, μονομαχίες και κυνήγια. Το θέατρο αυτό, αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά ανεκτίμητης αξίας για την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας. Από το μεγάλο αυτό θέατρο σώζονται σήμερα πολλά στοιχεία του. Αναστηλωμένο προσφέρεται για παραστάσεις συνήθως αρχαίων θεατρικών έργων, τα οποία εντάσσονται στα θερινά προγράμματα του Φεστιβάλ Φιλίππων και Θάσου.

Τουρισμός

Η Καβάλα είναι η αφετηρία του Χριστιανισμού για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Στην πόλη των Φιλίππων ο Απόστολος Παύλος έκανε το πρώτο του κήρυγμα και εκεί βαπτίστηκε η πρώτη Ευρωπαία Χριστιανή, η Αγία Λυδία η Φιλιππησία. Στον ίδιο χώρο η εκκλησία ύψωσε ναό - βαπτιστήριο.
Στο Παγγαίο όρος βρίσκεται η Μονή της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας που χτίστηκε τον 4ο μ.Χ. αιώνα από τον Όσιο Γερμανό.

Πάνω από το Χρυσόκαστρο, ο επισκέπτης συναντά την επιβλητική Μονή του Αγίου Παντελεήμονα, στην περιοχή του παληού Χορτοκοπίου τη Μονή της Υπαπαντής, τη Μονή της Παναγίας Παγγαιώτισσας στο νέο Χορτοκόπι, ενώ στη Νικήσιανη μπορεί να επισκεφτεί τη Μονή του Αγίου Δημητρίου.

Στην άλλη πλευρά του Νομού Καβάλας στη περιοχή που περικλείεται από τα χωριά Μακρυχώρι, Ελαφοχώρι, Δύσβατο και Στεγνό βρίσκεται η Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Νικητών. Η θαυματουργή εικόνα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Χριστού είναι ένα κειμήλιο που έφεραν Μικρασιάτες πρόσφυγες. Ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας είναι το σκήνωμα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, που φυλάσσεται στον ομώνυμο μεγαλοπρεπή ναό της Νέας Καρβάλης.

Σάββατο, 08 Μάιος 2010 07:29

Αλόννησος

Η ηρεμία χαρακτηρίζει την Αλόννησο, ένα από τα πρώτα νησιά του Αιγαίου που κατοικήθηκαν. Η παλιά πρωτεύουσα του νησιού ξαναζωντανεύει τα τελευταία χρόνια. Τα παλιά σπίτια της Παλιάς Αλοννήσου, που αναστηλώθηκαν, εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Στα δεκάδες λιθόστρωτα μονοπάτια και στις παραλίες του νησιού, αναπτύσσεται ένας τουρισμός φιλικός προς τη φύση. Στο πανέμορφο φυσικό περιβάλλον της Αλοννήσου, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα ν' ασχοληθεί όλες τις εποχές του χρόνου με εναλλακτικές δραστηριότητες (πεζοπορία, ψάρεμα, ιστιοπλοΐα, επισκέψεις στα νησιά του θαλάσσιου πάρκου). Η Αλόννησος αποτελεί το ιδανικό ορμητήριο για μια επίσκεψη στο Εθνικό θαλάσσιο Πάρκο όπου είναι πιθανή μία συνάντηση με το προστατευόμενο είδος μεσογειακής φώκιας Monachus-Monachus, που ζει στις θαλασσοσπηλιές των νησιών του.

Στην Αλόννησο βρίσκεται η έδρα της Διεθνούς Ακαδημίας Κλασικής Ομοιοπαθητικής, που ιδρύθηκε από τον Γ. Βυθούλκα και λειτουργεί τη θερινή περίοδο.

Το νησί ήταν από πολύ παλιά ένας τόπος πλούσιας σε χλωρίδα και πανίδα. Στο ακρωτήρι Κοκκινόκαστρο βρέθηκαν σκελετοί ρινόκερων, μικρόσωμων αλόγων και ελαφιών, ενώ γύρω από το νησάκι Βράχος, βρίσκεται βυθισμένη μια αρχαία πολιτεία, που αποτελεί αδιάψευστη απόδειξη της μεγάλης ιστορίας του νησιού.

Η οικονομία της Αλοννήσου στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό, αλλά και στη γεωργία και την αλιεία. Στην Παλιά Αλόννησο, ύστερα από μια περίοδο γεωργικής εγκατάλειψης, η αγροτική παραγωγή άρχισε να αναπτύσσεται ξανά. Οι παλιές πεζούλες της Αλοννήσου, που κάποτε ήταν κατάφυτες από αμπέλια, γεμίζουν σήμερα από ελιές και οπωροκηπευτικά, ξαναζωντανεύοντας τις παραδοσιακές, παλιές ξερολιθιές.

Αν και η περιοχή γύρω από το νησί θεωρείται από τις πιο πλούσιες του Αιγαίου σε ψάρια, η αλιεία δεν είχε ποτέ μεγάλη παράδοση στο νησί. Μια εξήγηση που δίνουν οι ιστορικοί είναι ο φόβος των πειρατών που κρατούσε τους ντόπιους κατοίκους μακριά από τη Θάλασσα. Σήμερα, όμως, αρκετές οικογένειες ζουν από την αλιεία. Οι ψαράδες της Αλοννήσου οργανώθηκαν σε έναν συνεταιρισμό και διοχετεύουν οι ίδιοι τα αλιεύματά τους στην αγορά.

Οι παραλίες

Η Βορειοδυτική πλευρά του νησιού είναι απόκρημνη, ενώ στη νοτιοδυτική συναντάμε υπέροχες παραλίες. Το Βότση, η Στενή Βάλα, τα Καλαμάκια, η Χρυσή Μηλιά, ο Μικρός και Μεγάλος Μουρτιάς, η Βρυσίτσα, η Χρυσή Μηλιά, το Κοκκινόκαστρο, η Μαρπούντα, ο Άγιος Δημήτριος, ο Τζόρτζη Γιαλός είναι μερικές μόνο από τις παραλίες της Αλοννήσου που δείχνουν το μεγαλείο του Αιγαίου. Το Πατητήρι, το λιμάνι του νησιού και το Βότση, που σήμερα έχουν σχεδόν ενωθεί σε έναν οικισμό, συγκεντρώνουν τους περισσότερους κατοίκους.

Το θαλάσσιο Πάρκο

Αποκαλούνται ερημόνησα, αλλά είναι ένας κόσμος γεμάτος ζωή, αφού αποτελούν ιδανικό Βιότοπο σπάνιας πανίδας και χλωρίδας. Βρίσκονται δίπλα στην Αλόννησο και αποτελούν τον πυρήνα του θαλάσσιου Πάρκου. Η Περιστέρα, οι Δύο Αδελφοί, η Κυρα-Παναγιά, τα Σκάντζουρα, τα Γιούρα, το Πιπέρι και η Ψαθούρα, είναι τα ερημόνησα.

Το νησί Πιπέρι είναι το κέντρο του Πάρκου και η προσέγγιση εδώ είναι απαγορευμένη. Ο επισκέπτης μπορεί, σεβόμενος τους ισχύοντες περιορισμούς, να γνωρίσει από κοντά την περιοχή, να απολαύσει το ξεχωριστό φυσικό τοπίο του Πάρκου και αν είναι τυχερός να συναντήσει την μεσογειακή φώκια.

Από την Αλόννησο η επίσκεψη στο θαλάσσιο Πάρκο είναι εύκολη υπόθεση, καθώς οργανώνονται συνεχώς ημερήσιες εκδρομές στα Ερημόνησα. Η Θαλάσσια εκδρομή στην Ψαθούρα, στο μοναστήρι της Κυρα-Παναγιάς ή στον όρμο του Πλανήτη, συντροφιά με τα δελφίνια, είναι μια αξέχαστη εμπειρία.

Φωτογραφίες: Μιχάλης Πόρναλης

Σάββατο, 08 Μάιος 2010 07:21

Σκόπελος

Νησί του δάσους θεωρείται η Σκόπελος και πράγματι είναι, αφού το 80% του εδάφους της καλύπτεται από πυκνά πευκοδάση που καταλήγουν σε όρμους, λιμανάκια και παραλίες ανείπωτης ομορφιάς.

Νησί με γόνιμο έδαφος, διατηρεί την παραγωγική φυσιογνωμία του, φημισμένο και για το σκοπελίτικο κρασί, ένα από τα καλύτερα ελληνικά κρασιά.

Ο Πάνορμος, ο Στάφυλος, ο Αγνώντας, το Έληος, η Μηλιά, ο Άγιος Γιάννης, το Περιβόλι, το Λιμνονάρι, το Καστάνι, το Γλυστέρι, το Λουτράκι, ο Μουρτιάς, η Αρμενόπετρα, είναι μερικές από τις υπέροχες παραλίες της Σκοπέλου.

Ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια κάνουν άνετη τη διαμονή σε πολλές περιοχές του νησιού και ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Η χώρα της Σκοπέλου έχει διατηρήσει το νησιώτικο χρώμα με τα ασβεστωμένα σπίτια και τα γραφικά καλντερίμια της. Η παλιά πόλη της Σκοπέλου έχει κηρυχθεί διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός και αποτελεί μέρος της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Στη δυτική άκρη του νησιού, συναντάμε τη Γλώσσα με τα πολλά ξωκλήσια και το όμορφο επίνειο το Λουτράκι, ένα από τα πιο τουριστικά σημεία του νησιού. Από τη Γλώσσα φαίνεται η Σκιάθος και το Πήλιο και σ' αυτό το σημείο ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει ένα αξέχαστο ηλιοβασίλεμα.

Το Λαογραφικό Μουσείο της Σκοπέλου, όπου βρίσκουν φιλόξενη στέγη αντιπροσωπευτικά δείγματα του λαϊκού πολιτισμού του νησιού, φιλοδοξεί όχι μόνο να προβάλει το πολιτιστικό παρελθόν, αλλά και να δημιουργήσει έναν πνευματικό πυρήνα αντάξιο των παραδόσεων και της ιστορίας της.

Το φωτογραφικό Κέντρο Σκοπέλου, ξεκίνησε τη δράση του το 1996 με στόχο τη διοργάνωση του καλοκαιρινού φεστιβάλ φωτογραφίας, αλλά δραστηριοποιείται και όλο το χρόνο τόσο στη Σκόπελο όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Στο Βουνό Καρυά Βρίσκονται τα Σεντούκια, οι μοναδικοί αρχαίοι λαξευτοί τάφοι.

Οι παραλίες

Στη Βόρεια και ανατολική πλευρά της Σκοπέλου, οι ακτές είναι βραχώδεις, ενώ στα νότια και δυτικά, οι πλαγιές δημιουργούν τις υπέροχες καταπράσινες παραλίες του νησιού. Στη νότια άκρη συγκεντρώνονται οι πιο όμορφες παραλίες: ο Αγνώντας, ο Στάφυλος, ο Πάνορμος, το Έληος, η Μηλιά, η Καστάνι, το Λιμνονάρι, το Γλυστέρι, είναι οι πιο γνωστές, αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες, «πνιγμένες» στο πράσινο του πευκοδάσους.

Τόποι λατρείας

Στο νησί υπάρχουν 360 τόποι λατρείας: εκκλησίες, ξωκλήσια και μοναστήρια. Περισσότεροι από 100 βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην πόλη της Σκοπέλου. Ανάμεσά τους το μοναστήρι του Άη-Γιάννη, του Αγίου Ρηγίνου, του Τιμίου Προδρόμου, των Ταξιαρχών με το Βυζαντινό του εκκλησάκι, της Αγίας Βαρβάρας και του Ευαγγελισμού, από όπου η χώρα της Σκοπέλου φαίνεται σαν ζωγραφιά.

Οι άνθρωποι και οι ασχολίες τους

Η Σκόπελος είναι ένα εύφορο νησί με πολλά νερά και μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Ευδοκιμούν ελιές, δαμασκηνιές, καστανιές, συκιές, αχλαδιές, κερασιές, λεμονιές, πορτοκαλιές, προϊόντα που συνεισφέρουν παραγωγικά στην τοπική οικονομία.

Η μελέτη της ιστορίας του νησιού κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έχει να επιδείξει ένα μεγάλο αριθμό από τεχνίτες και λαϊκούς καλλιτέχνες, η παρουσία και οι δραστηριότητες των οποίων συμβάλλουν στη δημιουργία της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του νησιού και είναι άμεσα συνδεδεμένες με την ιστορία του.

Βέβαια, ο τουρισμός αποτελεί σήμα κατατεθέν και την πιο σημαντική απασχόληση για τους κατοίκους.

Φωτογραφίες: Μιχάλης Πόρναλης


 

Σάββατο, 08 Μάιος 2010 07:02

Μαγνησία

Η Μαγνησία είναι ένας τόπος που συνδυάζει τους Θρύλους με την ομορφιά και την ιστορία. Πήρε το όνομά της από τους αρχαίους Μάγνητες και έγινε γρήγορα ξακουστή. Από εδώ ξεκίνησε το ταξίδι του για τη μακρινή Κολχίδα ο Ιάσονας με την Αργώ αναζητώντας το χρυσόμαλλο δέρας. Στο γέρικο Πήλιο, όπως το αποκαλεί ο Σαίξπηρ, έζησαν οι Κένταυροι και ο σοφός Χείρων που, στην εποχή του μύθου, έγινε ο δάσκαλος όλων των ημιθέων και ηρώων και δίδαξε στον Ασκληπιό την ιατρική τέχνη. Η Μαγνησία, με αξεπέραστα πλεονεκτήματα την ιστορία της, τον πολιτισμό της, τη φιλοξενία της και την τουριστική υποδομή της, είναι ασυναγώνιστη. Το Πήλιο, τα ψαροχώρια του Παγασητικού, η πατρίδα του Ρήγα Φεραίου, οι δεκάδες παραλίες της, το Χιονοδρομικό της Κέντρο, οι δυνατότητες για Θαλάσσια και χειμερινά σπορ και οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού την κάνουν προορισμό για δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Στη Μαγνησία η τουριστική περίοδος διαρκεί 12 μήνες το χρόνο. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να κάνει χειμερινά σπορ στις χιονισμένες πίστες του Πηλίου ή το καλοκαίρι να Βουτά στις παραλίες του Αιγαίου και του Παγασητικού. Όλα τα Θαλάσσια και ορεινά σπορ έχουν την τιμητική τους στη Μαγνησία. Το παιχνίδι με το χιόνι στις Αγριόλευκες, η κατάβαση του Πηλίου, η ορειβασία, η πεζοπορία στα μονοπάτια και τα καλντερίμια, οι διαδρομές με τα άλογα στις καταπράσινες πλαγιές του Πηλίου, είναι μόνο μερικές από τις δραστηριότητες που προτείνονται στους επισκέπτες. Και ακολουθούν όλα τα είδη των θαλάσσιων σπορ. Οι καταδύσεις, το σέρφινγκ, το θαλάσσιο σκι, αλλά και το πέταγμα με αποζημιώνουν όσους αγαπούν τη θάλασσα.

Η Θέση της, στο κέντρο της Ελλάδας, καθιστά εύκολη και άνετη την πρόσβαση των επισκεπτών, με όλα τα συγκοινωνιακά μέσα. Το αεροδρόμια της Νέας Αγχιάλου είναι η πύλη που συνδέει τη Μαγνησία με όλο τον κόσμο. Παράλληλα, το λιμάνι του Βόλου συνδέει την Ευρώπη και τα Βαλκάνια με την Ασία και τη Βόρεια Αφρική.

Ο Βόλος

Πρωτεύουσα είναι ο Βόλος, μια πόλη που τη βρέχει ο Παγασητικός και τη σκιάζει το Πήλιο με τα μυριοστόλιστα χωριά του. Μια μεγάλη, σύγχρονη και δυναμική ελληνική πόλη που έχει την τύχη να βρίσκεται σε μια από τις ομορφότερες γωνιές της Ελλάδας. Το πολεοδομικό του συγκρότημα, με το τρίτο λιμάνι της Ελλάδας, αναπτύσσεται δυναμικά και αποτελεί μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας, που γοητεύει από την πρώτη στιγμή τον επισκέπτη. Η οικονομική ανάπτυξη συναντά την πολιτιστική άνθηση και την πνευματική δημιουργία, σε μια σύγχρονη πόλη που ευτύχησε να συνταιριάσει το νεοκλασικό με το μοντέρνο και να αντικρίζει το μέλλον σεβόμενη το παρελθόν.

Στον Βόλο, βρίσκονται οι σημαντικοί νεολιθικοί οικισμοί του Διμηνίου και του Σέσκλου, όπου συναντάμε τα πρώτα ίχνη της μόνιμης κατοικίας του ανθρώπου στην περιοχή. Ο Βόλος διαθέτει ένα από τα σημαντικότερα Αρχαιολογικά Μουσεία της χώρας, καθώς και το Λαογραφικό Κέντρο του Κίτσου Μακρή, το σπίτι της ζωγράφου Χ. Ζώγια στην Ανακασιά, την οικία Κοντού (Μουσείο Θεόφιλου) και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου (πρώην αρχοντικό Τοπάλη) στη Μακρινίτσα.

Το ταξίδι στη Μαγνησία αρχίζει από το Βόλο που μαγεύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι βρίσκουν ό,τι ζητήσουν: πολλά και άνετα ξενοδοχεία, νυχτερινή ζωή και πολλές ευκαιρίες για να γευτούν το φημισμένο τσίπουρο και τα διαλεχτά θαλασσινά.

Το Πήλιο

Το Πήλιο, το Βουνό των Κενταύρων, είχαν διαλέξει οι δώδεκα Θεοί του Ολύμπου ως καλοκαιρινή κατοικία. Σήμερα το επιλέγουν δεκάδες χιλιάδες τουρίστες και τους 12 μήνες του χρόνου. Το Βουνό γίνεται συνώνυμο με ημέρες ξεκούρασης και διασκέδασης. Προσφέρονται όλες οι μορφές εναλλακτικού τουρισμού: διαδρομές με άλογα, διαδρομές με ποδήλατα του Βουνού, πεζοπορία, ορειβασία, καταδύσεις, ιστιοπλοΐα και ψάρεμα. Το Βουνό των Κενταύρων είναι το ίδιο όμορφο και μαγευτικό όλες τις εποχές του χρόνου. Εδώ ο επισκέπτης θα γευτεί τα φημισμένα γλυκά του κουταλιού, θα δοκιμάσει τα υπέροχα φρούτα, τα μήλα, τα αχλάδια και τα κεράσια, και Θα μαγευτεί από το άρωμα της γαρδένιας.

Χωριά μοναδικής αρχιτεκτονικής κοσμούν τις πλαγιές του Πηλίου. Είναι χτισμένα σε μια περιοχή πυκνά δασωμένη και κατάφυτη από μια πολύμορφη χλωρίδα, με πλούσια νερά να αναβλύζουν από παντού. Η πρόσβαση στα χωριά του Πηλίου είναι εύκολη μέσω του καλού οδικού δικτύου, καθώς και με μονοπάτια και καλντερίμια, πραγματική απόλαυση για τους εραστές του περιπατητικού τουρισμού. Πολυτελείς ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια με όλες τις ανέσεις καλούν για αξέχαστε ς μέρες. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου γίνεται τόπος κατάλευκων διακοπών, μερικά χιλιόμετρα μακριά από τα νερά του Αιγαίου και του Παγασητικού.

Δύο Βασικοί δρόμοι οδηγούν τον επισκέπτη από την πόλη του Βόλου, στον ορεινό όγκο του Πηλίου. Ανατολικά και, αφού διασχίσει παραλιακά τα χωριά του Παγασητικού, ανεβαίνει στο νότιο Πήλιο για να καταλήξει στο Τρίκερι. Ο ίδιος δρόμος διακλαδίζεται κοντά στο Νεοχώρι για να κατευθυνθεί προς το ανατολικό Πήλιο με τελευταίο σταθμό το Πουρί.

Βορειανατολική κατεύθυνση από το Βόλο, οδηγεί στα Χάνια (1200 μέτρα υψόμετρο) και από εκεί συνεχίζει για το ανατολικό Πήλιο. Στο Δυτικό Πήλιο συναντάμε τα περισσότερα χωριά: Τον Άγιο Ονούφριο, την Ανακασιά, την Άλλη Μεριά, τις Σταγιάτες, το Κατωχώρι, την Πορταριά, τη Μακρινίτσα, την Αγριά, τη Δράκεια, τα Χάνια, τον Άγιο Λαυρέντιο, τα Κάτω Λεχώνια, τα Άνω Λεχώνια, τον Άγιο Βλάση, τον Άγιο Γεώργιο, τις Πινακάτες, τα Καλά Νερά, την Βιζίτσα, τις Μηλιές, τους Αφέτες, και το Νεοχώρι. Στο Νότιο Πήλιο συναντάμε τη Συκή, την Αργαλαστή, την ιυνό8ρυση, το Μετόχι, το Λαύκο, το Προμύρι, τον Πλατανιά, τη Λύρη, το Καστρί, τον Κατηγιώργη, τη Μηλίνα και το Τρίκερι.

Στη διαδρομή του ανατολικού Πηλίου θα βρεθούμε στο Καλαμάκι, στη Λαμπινού, στο Ξευρίχτι, στην Τσαγκαράδα, στο Μούρεσι, στον Κισσό, στον Άγιο Δημήτριο, στο Ανήλιο, στη Μακρυράχη, στη Ζαγορά και στο Πουρί, ενώ στο Βόρειο Πήλιο συναντάμε τις Γλαφυρές, την Κάτω Κερασιά, την Άνω Κερασιά, τα Κανάλια, το Βένετο και το Κεραμίδι.

Ένα τρένο βγαλμένο από την ιστορία, το τρενάκι του Πηλίου, διασχίζει μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Ευρώπης. ξεκινώντας από τα Λεχώνια, ανεβαίνει μέσα από τα λιόδενδρα αγκομαχώντας και σφυρίζοντας όπως παλιά. Περνά από τους σταθμούς της Άνω Γατζέας, της Αγίας Τριάδας, του Αγίου ΑΘανασίου Πινακατών, του οικισμού Αργυρέικα Βυζίτσας και τερματίζει στις Μηλιές. Το τρενάκι του Πηλίου για 76 χρόνια, από το 1895 μέχρι το 1971, σκαρφάλωνε στο Πήλιο μεταφέροντας ανθρώπους και εμπορεύματα και συνέβαλε καθοριστικά στην αλματώδη ανάπτυξη της περιοχής. Κατασκευαστής του ήταν ο Ιταλός μηχανικός ΕΒαρίστο Ντε Κίρικο, πατέρας του διάσημου ζωγράφου Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο.

Η Δυτική Πλευρά της Μαγνησίας

Στη δυτική πλευρά της Μαγνησίας, μια περιοχή με πλούσια ιστορία που χάνεται στους αιώνες, συναντάμε το Βελεστίνο, τη Νέα Αγχίαλο, τον Αλμυρό, την Αμαλιάπολη, τον Πτελεό και το Αχίλλειο. Το Βελεστίνο, η πατρίδα του Ρήγα Φεραίου που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Βόλο, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς δήμους της Μαγνησίας. Θέση των αρχαίων Φερών, πόλη που πήρε μέρος στον Τρωικό πόλεμο. Μια από τις πιο όμορφες κωμοπόλεις της Μαγνησίας είναι η Νέα Αγχίαλος, κτισμένη στο χώρο που κάποτε άκμαζε η ομηρική Πύρασος. Έχει σημαντικά ευρήματα της νεολιθικής περιόδου (6.000 - 5.000 π.χ). Με πολύ καλή τουριστική υποδομή, αποτελεί έναν από τους τουριστικούς προορισμούς της Μαγνησίας. Επίσης, φημίζεται για το εκλεκτό κρασί από το φημισμένο οινοποιείο του Συνεταιρισμού Ν. Αγχιάλου με την επωνυμία «Δήμητρα». Τριάντα πέντε περίπου χιλιόμετρα από το Βόλο, στο κέντρο ενός πλούσιου κάμπου και στη σκιά της Όθρυος, βρίσκεται ο Αλμυρός. Είναι μία περιοχή με πλούσια πνευματική παράδοση και με ένα σημαντικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο οποίο παρουσιάζονται αρχαιολογικοί θησαυροί από τις Φθιώτιδες Θήβες, την Πύρασο, την Άλω κι από άλλες τοποθεσίες της επαρχίας Αλμυρού. Ο πλούσιος κάμπος, το πανάρχαιο Κρόκιο πεδίο και το Αθαμάντιο πεδίο είναι γεμάτα από ίχνη ενός σημαντικού αρχαίου πολιτισμού. Στους πρόποδες της Όθρυος, συναντάμε τον Πτελεό με το μεσαιωνικό του κάστρο στην παραλία Πηγάδι. Σ' ένα γραφικό όρμο του Παγασητικού νοτιότερα του Αλμυρού, βρίσκεται η γραφική Αμαλιάπολη ή Νέα Μιτζέλα, που χτίστηκε από πρόσφυγες της κατεστραμμένης παλιάς Μιτζέλας του Πηλίου. Πήρε το όνομα της από την πρώτη Βασίλισσα της Ελλάδας, την Αμαλία, που είχε εκεί τον εξοχικό της πύργο.

Παραλίες

Η βλάστηση του Πηλίου αγγίζει τα κύματα του Αιγαίου πελάγους και στεφανώνει υπέροχε ς παραλίες, που προσφέρουν πολλές ευκαιρίες για θαλάσσια σπορ, και για νυχτερινή ζωή που δεν ... επιτρέπει την πλήξη. Ανάμεσά τους το Χορευτό, οι Άγιοι Σαράντα, το Πουρί, ο Άη Γιάννης, το Παπά Νερό, η Φακίστρα, ο Μυλοπόταμος, η Λαμπινού, τα Ποτιστικά, η Πάλτση, ο Κατηγιώργης, ο Πλατανιάς. Τα γαλάζια νερά και η σκουροπράσινη βλάστηση αποτελούν τον τέλειο συνδυασμό για απολαυστικές διακοπές.

Ήρεμη θάλασσα, η θάλασσα του Παγασητικού κόλπου, προσφέρεται για οικογενειακές διακοπές. Η Αγριά, το Μαλάκι, η Κάτω Γατζέα, τα Καλά Νερά, η Κορώπη, η Άφησσος, το Λεφόκαστρο, ο Κάλαμος, το Χόρτο, η Μηλίνα, και δυτικά η Νέα Αγχίαλος, η Μιτζέλα, οι Νιες, το Αχίλλειο, είναι χρυσές ακρογιαλιές που διαθέτουν μια μεγάλη ποικιλία από ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Στις ακρογιαλιές του Παγασητικού οι γραφικές ψαροταβέρνες αποτελούν πόλο έλξης για τους λάτρεις του καλού φαγητού.

Τόποι λατρείας

Δίπλα στα παλιά επιβλητικά αρχοντικά υπάρχουν πολλές εκκλησίες, ξωκλήσια και μοναστήρια, που προσκαλούν τον επισκέπτη να ανάψει ένα κερί αλλά και να θαυμάσει την υπέροχη αρχιτεκτονική. Τα ανηφορικά μονοπάτια και τα καλντερίμια του βουνού οδηγούν σε τόπους λατρείας, Βγαλμένους από μια άλλη εποχή εκκλησάκια, και παλιά μοναστήρια με εξαιρετικά τέμπλα, με πολύτιμα κειμήλια και με ανεκτίμητης αξίας μεταβυζαντινές εικόνες. Στις εκκλησίες του Πηλίου, στο επιβλητικό φως των καντηλιών, ο κόσμος αλλάζει όψη, χάνει την πεζή γήινη φυσιογνωμία του και εξυψώνεται.

Φωτογραφίες: Μιχάλης Πόρναλης