Translate

Αναζήτηση προορισμού

Έχουμε 106 επισκέπτες συνδεδεμένους
e-Travelbook

e-Travelbook

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Τετάρτη, 12 Μάιος 2010 21:55

Φωκίδα

Τόπος τραχύς, δωρικός αλλά παράλληλα ζεστός και φιλόξενος. Αυτή είναι η Φωκίδα.  Περιδιαβαίνοντάς την ο ντόπιος αλλά και ο ξένος επισκέπτης - περιηγητής έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και να θαυμάσει χειμώνα ή καλοκαίρι ένα χώρο με ποικίλες φυσικές ομορφιές και πολιτιστικά μνημεία, σε ένα εναλλασσόμενο γεωμορφολογικό τοπίο και να περπατήσει στα χνάρια της ανθρώπινης παρουσίας εδώ και χιλιάδες χρόνια

Η Φωκίδα έχει καλή τουριστική υποδομή και προσφέρει ευχάριστη διαμονή όλες τις εποχές του χρόνου. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την μεγαλοπρέπεια του Αρχαίου Σταδίου των Δελφών όπου ετελούντο τα "Πύθια" κάθε τέσσερα χρόνια καθώς επίσης τον Ναό του Απόλλωνα, το θέατρο, την Κασταλία Πηγή, το τέμενος της Προναίας Αθηνάς. Στη νέα πόλη των Δελφών μπορεί κανείς να θαυμάσει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών καθώς επίσης το σπίτι του Άγγελου και της Εύας Σικελιανού που έχει μετατραπεί σε Μουσείο Δελφικών Εορτών.

Από τους Δελφούς ο επισκέπτης μπορεί εύκολα να μεταβεί στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία μέσω του δρόμου που οδηγεί στο Χρισσό, όπου θα εντυπωσιαστεί από την μαγευτική τοποθεσία στην οποία είναι κτισμένο και το ωραιότατο ξυλόγλυπτο τέμπλο του με παραστάσεις από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη. Συνεχίζοντας μπορεί να επισκεφτεί την Άμφισσα όπου μπορεί να δει τον Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας, το κάστρο των Σαλώνων (Ωργιάς), την Ακρόπολη της Άμφσσας με λείψανα όλων των ρυθμών δόμησης, το Ναό του Σωτήρος καθώς και άλλα αξιοθέατα.

Συνεχίζοντας τον δρόμο προς την παραλία αξίζει κανείς να επισκεφτεί την όμορφη πόλη της Ιτέας που αποτελεί το επίνειο της Άμφισσας και των Δελφών. Στον Δήμο Ιτέας ανήκει και η Κίρρα. Από ανασκαφές που έχουν γίνει βεβαιώνεται η ύπαρξη οικισμού από το 3000 π.Χ. Πιο ψηλά στην Δεσφίνα και την γύρω περιοχή ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το μοναστήρι του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου, το ναϊδριο των Ταξιαρχών (στον περίβολο του Αγίου Χαραλάμπου).

Στον παραλιακό δρόμο προς την Ναύπακτο ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει το πανέμορφο, ιστορικό Γαλαξίδι όπου μπορεί να θαυμάσει το Ναό του Αγίου Νικολάου, το Ναυτικό και Εθνολογικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο, το ναό της Αγίας Παρασκευής με το ηλιακό ρολόι του, το βυζαντινό μοναστήρι του Σωτήρος χτισμένο το 1250 μ.Χ., το σπίτι του μεγάλου ιστοριοδίφη Κ. Σάθα, το Παρθεναγωγείο, το Χηρόλακα, το παλιό πέτρινο υδραγωγείο του 15ου αιώνα, το κτίριο Αγγελή (σημερινό Λαογραφικό Μουσείο), το κτίριο Μπουρζέικο και άλλα αξιοθέατα.

Στο Ευπάλιο ο επισκέπτης θα θαυμάσει την Ιερά Μονή Παναγίας Βαρνάκοβας, το Ιστορικό Μοναστήρι του Αη-Γιάννη Θερμών, την Παλαιοχριστιανική εκκλησία της Ανάληψης του Σωτήρα, το ωραιότατο Καθολικό μοναδικής Τέχνης βυζαντινής τεχνοτροπίας, τα νεοϊδρυθέντα Μοναστήρια του Τρίκορφου, το Κεφαλογιόφυρο και το Λαογραφικό Μουσείο.

Στο Δήμο Βαρδουσίων μπορεί κανείς να συναντήσει το ιστορικό Μοναστήρι του Αη-Γιάννη του Προδρόμου, όπου εμόνασε ο Αθανάσιος Διάκος, την προτομή του ήρωα της Αλαμάνας, το σπίτι του καπετάν Ανδρίτσου Σιαφάκα καθώς επίσης και Λαογραφικό Μουσείο.

Στο Δήμο Γραβιάς δεσπόζει στο χώρο η προτομή του ήρωα Οδυσσέα και πρόσφατα αναστηλώθηκε το ιστορικό χάνι. Αξίζει κανείς να επισκεφτεί το μοναστήρι της κοίμησης της Θεοτόκου (ή Πανάσαρη), αξιόλογο μνημείο με ναό βυζαντινού ρυθμού.

Στο Δήμο Λιδωρικίου στο Κάλλιο έχουν διασωθεί οι αρχαίες και βυζαντινές οχυρώσεις από την αρχαία Καλλίπολη καθώς επίσης και πολλά σημαντικά ευρήματα, που φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λιδωρικίου. Βορειοανατολικά του χωριού Κονιάκος σώζονται λείψανα αρχαίου και μεσαιωνικού φρουρίου. Στο Μαλανδρίνο σώζονται επίσης οι οχυρώσεις της αρχαίας πόλης των Φυσκέων, που υπήρξε θρησκευτικό κέντρο των Λοκρών. Οι αρχαίοι ενεπίγραφοι λίθοι που είναι εντοιχισμένοι στις εκκλησίες αυτού του ιστορικού χωριού, τις κάνουν πολύ ενδιαφέρουσες. Αξιόλογη είναι και η παλαιο χριστιανική του Βασιλική. Στο χωριό λειτουργεί λαογραφικό μουσείο. Βόρεια της Αμυγδαλιάς διασώζονται ερείπια ελληνιστικού φρουρίου, ενώ αξίζει κανείς να επισκεφτεί το Ιστορικό μοναστήρι του Κουτσουρού (Παναγιάς Κουτσουριώτισσας).

Στο Δήμο Παρνασσού έχουμε το χωριό Πολύδροσος (Σουβάλα) αξιόλογο τουριστικό θέρετρο. Σε απόσταση 2 χλμ., δυτικά βρίσκεται ένα βυζαντινό μνημείο μεγάλης αξίας, η Παλαιοπαναγιά (ή Μαυρομαντήλα ή Αγ. Ελεούσα), ναός σταυροειδής, σπάνιας αρχιτεκτονικής, οι πηγές και ερείπια αρχαίου ιερού. Το χωριό Επτάλοφος είναι ένα από τα καλύτερα θέρετρα του Παρνασσού για όλες τις εποχές του χρόνου. Υπάρχουν πολλά αξιοθέατα όπως τα πολλά ξωκλήσια, οι γραφικές πηγές (κυριότερη η Μάννα), το ξύλινο "Φιλανδικό" χωριό "Έλατος", ο Εθνικός Δρυμός Παρνασσού, Το "Κωρύκειον Άντρον", ο Επτάστομος και τέλος το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού.


Δραστηριότητες

ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ – ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ: Ο Παρνασσός, η Γκιώνα και τα Βαρδούσια είναι από τα πιο όμορφα και πρόσφορα βουνά της Ελλάδας, για τους φίλους της ορειβασίας και πεζοπορίας. Διασχίζονται δε από το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4. Η διαμονή των ορειβατών γίνεται στα ορειβατικά καταφύγια ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ, σε υψόμετρο 1900μ. ΓΚΙΩΝΑΣ, σε υψόμετρο 1700μ. θέση "Λάκκα Καρβούνη" και στα δύο των ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ, του Ορειβατικού Συλλόγου Άμφισσας σε υψόμ. 1950μ., του Πεζοπορικού σε υψόμ. 2050μ., θέση "Πιτιμάλικο" Αθανασίου Διάκου και τα δύο.
Μια άπειρης ομορφιάς πεζοπορία προσφέρει το φαράγγι της ΡΕΚΚΑΣ, που ξεκινάει από την κορυφή της Γκιώνας μέχρι την πεδιάδα της Βάνιανης για 12 χλμ. Οι κάθετες ορθοπλαγιές που υψώνονται σε σημαντικό ύψος και η εναλλαγή του τοπίου, σε συνδυασμό με τα νερά που τρέχουν από τις 3 πηγές, προσδίδουν μια άγρια ομορφιά και καθιστούν το φαράγγι ένα αξιόλογο μέρος για ορειβασία, για επιστημονική παρατήρηση και για περιβαλλοντική εκπαίδευση.

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΣΚΙ & ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΣΚΙ: Το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας είναι αυτό του Παρνασσού. Σκιέρ συρρέουν κατά εκατοντάδες για να απολαύσουν τις ήπιες αλλά και τις δύσκολες μεγάλες πίστες του Κέντρου. Τα ήρεμα νερά του Κορινθιακού, προσφέρονται για τα θαλάσσια σπορ. Το αναρριχητικό πεδίο Συκιάς με τις αρνητικές του κλίσεις, ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης, δίνει μεγάλες συγκινήσεις στους λάτρεις του σπορ.

ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Πολλές πλαγιές (θέση "Κόφινας" - Άμφισσα, Προφήτης Ηλίας - Μαλανδρίνο, περιοχή Ιτέας - Δεσφίνας κ.ά.) είναι ιδανικές για πτήση με αλεξίπτωτο. Γίνονται απογειώσεις προς όλες τις κατευθύνσεις του ανέμου.

ΨΑΡΕΜΑ: Οι εκτεταμένες ακτοθαλασσιές, που βλέπουν στον Κορινθιακό κόλπο, προσφέρονται για επιφανειακό και υποβρύχιο ψάρεμα.

ΚΥΝΗΓΙ: Τα βουνά της Φωκίδας αποτελούν άριστο βιότοπο για τα άγρια θηράματα, τόσο τα τριχωτά (Αγριόχοιρος, Λαγός) όσο και τα πτερωτά (Ορεινή Πέρδικα, Τσίχλα κ.λπ.), τα οποία οι κυνηγοί μπορούν να κυνηγούν ελεύθερα, όταν και όπου επιτρέπεται το κυνήγι. Εκτός του ελεύθερου κυνηγίου στη Φωκίδα λειτουργεί και η Ελεγχόμενη Κυνηγετική Περιοχή Παρνασσίδας, που προσελκύει πολλούς κυνηγούς απ' όλη τη χώρα. Η Ε.Κ.Π. Παρνασσίδας αναπτύσσεται σε έκταση 240.000 στρεμμάτων στα βουνά Γκιώνα, Βαρδούσια και Οίτη, διασχίζεται από τα ανώτερα τμήματα των ποταμών Μόρνου και Βοιωτικού Κηφισσού και καταλαμβάνει ολόκληρη την περιοχή του Δήμου Καλλιέων και το βορειοδυτικό τμήμα του Δήμου Γραβιάς. Διαθέτει άφθονο ντόπιο θήραμα (Αγριόχοιρο, Ζαρκάδι, Λαγό, Ορεινή Πέρδικα) καθώς και εκτρεφόμενο (Φασιανό, Πέρδικα Τσούκαρ, Ορτύκι).

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ: Το πυκνό δίκτυο δασοδρόμων, που διασχίζει όλα τα βουνά της Φωκίδας, φέρνει τον επισκέπτη κοντά σε ρέματα, βουνοκορφές, πυκνά ελατοδάση και δρυοδάση με γάργαρες πηγές και με εξαιρετική ομορφιά διαμορφωμένους χώρους αναψυχής (Παλιοπαναγιά Δελφών, Αγία Τριάδα Καλοσκοπής, θέση "Τσουκνίδα" - Ποτιδάνειας, θέση "Πούλιανη" - Περιθιώτισσας, Αγία Ελεούσα, πλατεία Κυργιάς, Πολυδρόσου, "Πρατά-Λάκκο" - Πενταγιούς κ.λ.π.).

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ: Στην καρδιά του Παρνασσού υπάρχει ομώνυμος Εθνικός Δρυμός σε έκταση 36.000 στρεμμάτων. Είναι ο 2ος Εθνικός Δρυμός, που ιδρύθηκε στη χώρα μας το 1938 και ένας από τους 9 υπάρχοντες σήμερα στην Ελλάδα. Ο επισκέπτης, ανάμεσα στην πλούσια χλωρίδα, θα θαυμάσει το ενδημικό είδος "Παιονία του Παρνασσού" και το ονομαστό Άντρο του Θεού Απόλλωνα - "Κωρύκειο Άντρο", οι δε σπηλαιολόγοι θα προσπαθήσουν να εξερευνήσουν τον ονομαστό Κάρκαρο - "Επτάστομος", σπηλιά με επτά ανοίγματα, που κατά νεώτερες επιστημονικές διαπιστώσεις, σε βάθος 70μ. υπάρχει ο νοτιότερος παγετώνας της Ευρώπης.

ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ (ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΣΠΗΛΑΙΩΝ): Εκτός από το σπήλαιο "ΕΠΤΑΣΤΟΜΟΣ", που βρίσκεται στον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού, υπάρχουν πολλά ακόμα αξιόλογα σπήλαια, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο ενδιαφέροντος των σπηλαιολόγων, όπως το σπήλαιο Αγίας Ελαεούσας - Πολυδρόσου, Νεραϊδοσπηλιά - Βάργιανης, Καταβόθρα - Αγόριανης κ.ά.

ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΟ ΠΛΑΓΙΑΣ: Η Φωκίδα, με τη συγκεκριμένη μορφολογία της, αποτελεί ιδανικό προορισμό για το αλεξίπτωτο πλαγιάς. Η ύπαρξη τόσων ορεινών όγκων, σε συνδυασμό με τη θάλασσα και τη μορφολογία του εδάφους, δημιουργούν εξαιρετικές συνθήκες για ανεμοπορία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο κατά τους θερμούς μήνες. Ο πιο πάνω συνδυασμός παρέχει στους πιλότους τοπία και εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς καθώς η πτήση πάνω από τα βουνά της Φωκίδας παρέχει μόνιμα θέα στη θάλασσα του Κορινθιακού κόλπου και τη λίμνη του Μόρνου. Στη Φωκίδα μπορεί κάποιος να βρει πολλούς διαφορετικούς χώρους απογείωσης.


 

Σάββατο, 08 Μάιος 2010 07:46

Θάσος

Η Θάσος είναι νησί του βορείου Αιγαίου. Το νησί έχει επιφάνεια 393 τ. χλμ. και περίμετρο περίπου 100χλμ. Έχει πλούσια βλάστηση, από πεύκα, πλατάνια, έλατα, βελανιδιές, κέδρους, δάφνες, σκίνα, ρίκια, κουκουδιές. Καλλιεργούνται λιόδεντρα, καρυδιές, απιδιές, συκιές, αμυγδαλιές, καστανιές, αμπέλια. Εξίσου πλούσια είναι η βλάστηση από αρωματικούς θάμνους, όπως η ρίγανη, η λεβάντα, το λεμονόχορτο, η αλισφακιά (φασκόμηλο), το θυμάρι, το τσάι. Ο πληθυσμός του νησιού είναι περίπου 18.000. Οι κάτοικοι του νησιού ασχολούνται με την καλλιέργεια της ελιάς και των αμπελιών, την κτηνοτροφία, την αλιεία, τη μελισσοκομία, τον τουρισμό και την εξόρυξη μαρμάρων. Τα προϊόντα που παράγουν είναι το λάδι, η ελιά, το μέλι, το κερί, η ξυλεία, το κρασί, το τσίπουρο, γλυκά του κουταλιού, σύκα και καρύδια.

Λιμένας

Πρωτεύουσα του νησιού με όμορφες παραλίες (Γλυφάδα, Μακρύαμμος, Νυστέρι, Παπαλιμάνι), και πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα (Ιερό του Διονύσου, Ιερό του Ποσειδώνα, αρχαία αγορά) τα οποία μπορεί να επισκεφτεί κανείς. Το Αρχαίο Θέατρο εντυπωσιάζει. Στο Λιμένα το Αρχαιολογικό Μουσείο συγκεντρώνει υλικό από τις ανασκαφές. Κάνοντας τη βόλτα σας στο παλιό λιμάνι επισκεφτείτε το Καλογερικό, χτισμένο από μοναχούς της Μονής Βατοπεδίου, του Αγίου Όρους. Πολλές ταβέρνες με εξαιρετικό φαγητό , πλούσια νυχτερινή ζωή και πανέμορφες ξενοδοχειακές μονάδες θα σας κάνουν να έχετε μία αξέχαστη διαμονή.

Παναγία

Το χωριό οφείλει το όνομά του στην εκκλησία της Παναγίας. Είναι ένας από τους ονομαστούς παραδοσιακούς οικισμούς της Θάσου.
Ξεχωριστή ομορφιά προσδίδουν στο χωριό τα μεγάλα πλατάνια με τα τρεχούμενα νερά.
Πολύ κοντά υπάρχουν οι παραλίες «Χρυσή Αμμουδιά» και «Αυλάκια». Γευτείτε τα υπέροχα γλυκά του κουταλιού φτιαγμένα με τον παραδοσιακό τρόπο από τις γυναίκες του χωριού.

Ποταμιά

Όμορφο χωριό, που χάνετε μέσα στο πράσινο. Γνωρίστε από κοντά τα περίφημα γλυπτά του γλύπτη Πολύγνωτου Βαγή που εκτίθενται στο μουσείο του χωριού. Η παραλία της Σκάλας Ποταμιάς είναι πανέμορφη με πεντακάθαρα νερά. Μετά τη βουτιά σας στη θάλασσα δοκιμάστε λιαστό χταπόδι και χταποδοκεφτέδες στις ταβέρνες του χωριού. Εκεί βρίσκεται και ο Ταρσανάς, λιθόκτιστο κτήριο του περασμένου αιώνα, κτισμένο από μοναχούς του Αγίου Όρους.

Κοίνυρα, Αλυκές, Θυμωνιά και Αστρίδα

Μικροί οικισμοί απείρου κάλλους, με παραλίες και μικρούς κολπίσκους, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει το μπάνιο του. Ονομαστές είναι οι παραλίες, Αλυκή, Ψιλή Άμμος, Παρά¬δεισος, Θυμωνιά, Αστρίδα.

Ποτός

Πολυσύχναστο μέρος με οργανωμένη παραλία και έντονη νυχτερινή ζωή. Πολύ κοντά βρίσκεται ο οικισμός του Αγίου Αντωνίου με πολυτελή ξενοδοχεία και υπέροχες παραλίες. Λίγο πιο πέρα συναντάς την παραλία του Ρωσογκρεμού με πεντακάθαρη αμμουδιά, ρηχά και καθαρά νερά

Θεολόγος

Είναι το μεγαλύτερο σε έκταση χωριό, το οποίο υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα του νησιού. Σπίτια χτισμένα με την παλιά αρχιτεκτονική προ- βάλλουν καθώς περπατάς μέσα στα σοκάκια. Το αρχοντικό του Χατζηγιώργη λειτουργεί σήμερα ως λαογραφικό μουσείο. Στο Θεολόγο τον Αύγουστο αναβιώνει το έθιμο του Θασίτικου γάμου.

Πευκάρι

Μικρός οικισμός με πεύκα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Σταματήστε για ένα μπάνιο στη παραλία του και γευματίστε στις ταβέρνες που υπάρχουν εκεί που σκάει το κύμα.

Λιμενάρια

Όμορφο παραθαλάσσιο χωριό με τις περίφημες παραλίες της Τρυπητής και των Μεταλλείων. Πολλά ξενοδοχεία, μπαρ, ταβέρνες, εστιατόρια και καταστήματα με είδη δώρων καλύπτουν τις ανάγκες κάθε επισκέπτη. Ξεχωριστή ομορφιά, λόγω της αρχιτεκτονικής του, έχει το Παλατάκι που αξίζει να δείτε, καθώς και οι αποθήκες των Μεταλλείων που λειτουργούν πλέον ως πολιτιστικά κέντρα. Αν είστε λάτρεις της φύσης και των αποδράσεων ανεβείτε στον παλιό οικισμό στα ορεινά του χωριού, στο Κάστρο.

Σκάλα Μαριές – Μαριές

Όμορφες αμμουδιές με πεντακάθαρα νερά και γραφικά ταβερνάκια συμπληρώνουν την ομορφιά του μικρού αυτού χωριού. Ανεβαίνοντας προς το ορεινό χωριό των Μαριών, κάντε μια στάση στο μοναστήρι της Παναγίας. Βγαίνοντας από το χωριό στο δρόμο που οδηγεί προς το Υψάριο και το Κάστρο ο επισκέπτης συναντά τη λίμνη της Γέννας. Αξίζει να ση- μειωθεί ότι είναι ο μοναδικός υδροβιότοπος πάνω στο νησί και η στάση- επίσκεψη είναι σίγουρα μια μοναδική εμπειρία.

Σκάλα Καλλιράχης - Καλλιράχη

Ένα ψαροχώρι που κρατάει την απλότητά του και το χρώμα του στο πέρασμα των χρόνων. Οι απόμερες παραλίες της πάνω και κάτω Λαγκάδας σας προκαλούν να τις επισκεφτείτε. Το μικρό λιμάνι δείχνει εξίσου όμορφο τόσο το καλοκαίρι με τα ψαροκάικα και τα σκάφη που δένουν σε αυτό, όσο και το χειμώνα όταν το δέρνει ο Μαΐστρος. Το χωριό απέχει μόνο δύο χιλιόμετρα από τη Σκάλα. Στην πλατεία του κά- ντε μια μικρή στάση για καφέ και αφού περπατήσετε μέσα στα σοκάκια του επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου (με το σκαλιστό τέμπλο των 100 χρόνων και πάνω) και το λαογραφικό μουσείο.

Σκάλα Σωτήρος - Σωτήρος

Στη σκάλα του χωριού υπάρχει μια μεγάλη παραλία με ρηχά και πεντακάθαρα νερά. Ωστόσο ιδιαίτερα όμορφο είναι το χωριό, όπου τα μεγάλα πλατάνια και οι βρύσες με τα κρυστάλλινα νερά δίνουν το δικό τους χρώμα. Στο ταβερνάκι του χωριού και στο παραδοσιακό καφενείο μπορεί να απολαύσει κανείς από θασίτικο κατσικάκι έως έναν απλό καφέ, συνοδευμένο από θασίτικο γλυκό του κουταλιού.


Σκάλα Πρίνος Μικρό και Μεγάλο Καζαβήτι

Η Σκάλα Πρίνου είναι το δεύτερο λιμάνι του νησιού που το ενώνει με την Καβάλα. Ο επισκέπτης μπορεί να κατασκηνώσει στο δασύλλιο ή να μείνει σε κάποιο από τα πολλά ξενοδοχεία και δωμάτια που υπάρχουν. Από το χωριό του Πρίνου ο δρόμος οδηγεί στα δυο γραφικά χωριά Μικρό και Μεγάλο Καζαβήτι. Εδώ η αρχιτεκτονική ακολουθεί τον παλιό θασίτικο ρυθμό. Πέτρινα σπίτια με μικρά παράθυρα και εξώστες πνιγμένα μέσα στο πράσινο και στους ήχους από το κελάιδισμα των αηδονιών. Με λίγα λόγια ένα μικρό ησυχαστήριο αλλά και ένα μέρος όπου μπορείς να δοκιμάσεις αυθεντικές θασίτικες γεύσεις.

Σκάλα Ραχωνίου-Ραχώνι

Στη Σκάλα Ραχωνίου βρίσκει κανείς παραδοσιακά ουζερί αλλά και μια μεγάλη παραλία. Το χωριό τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί σημαντικά ,όπως άλλωστε και όλο το νησί, και προσφέρει πολλές ανέσεις στους τουρίστες. Ανηφορίζοντας από τη Σκάλα συναντάμε δυο ορεινά χωριά απλωμένα στις πλαγιές του βουνού, το Ραχώνι και τον Άγιο Γεώργιο στον οποίο ανατράφηκε ο Μεχμέτ Αλή, ο οποίος αργότερα έζησε στην Καβάλα και εν συνεχεία έγινε Σουλτάνος της Αιγύπτου.

Θρησκευτικός τουρισμός

Το νησί της Θάσου δεν προσφέρεται μόνο για μπάνιο, καλό φαγητό , ξεκούραση και διασκέδαση. Μπορεί κα¬νείς μέσα από ορεινές διαδρομές, άλλοτε με τα πόδια και άλλοτε με αυτοκίνητο ή περιδιαβαίνοντας πανέμορφα σοκάκια να γνωρίσει τα μοναστήρια και τις εκκλησίες του νησιού.

Μοναστήρια:

Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονα (Καζαβήτι)
Ιερά Μονή Κοίμησης Θεοτόκου (Μαριές)
Ιερά Μονή Αρχαγγέλου (Περιοχή Θεολόγου)

Εκκλησίες:

Άγιος Αθανάσιος (Κάστρο - Λιμενάρια)
Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Ραχώνι)
Μεταμόρφωση του Σωτήρος (Σωτήρος)
Άγιος Δημήτριος (Καλλιράχη)
Άγιος Δημήτριος & Αγία Παρασκευή (Θεολόγος)
Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγία)
Εισόδια της Θεοτόκου & Άγιοι Ανάργυροι (Ποταμιά) και πάρα πολλά εξωκλήσια

Σάββατο, 08 Μάιος 2010 07:37

Καβάλα

Ο Νομός Καβάλας είναι τοποθετημένος ανάμεσα σε δυο ποταμούς, τον Στρυμόνα και το Νέστο, οι οποίοι αποτελούν πηγή ζωής για το νομό, ενώ παράλληλα διακρίνονται για την βιοποικιλότητα και τη φυσική ομορφιά τους. Οι κορυφές του όρους Παγγαίου, μαζί με τα βουνά της Λεκάνης υψώνονται γεμάτες μεγαλείο προς τα ύψη και στη γαλάζια απεραντοσύνη του ουρανού, άλλοτε χιονισμένες και ολόλευκες και άλλοτε καταπράσινες. Το τοπίο συμπληρώνεται με την άγρια ομορφιά των δαντελωτών ακτών σε συνδυασμό με το φωτεινό γαλάζιο της θάλασσας.
Ταξιδέψτε στο νομό Καβάλας, μέσα από ορεινές διαδρομές στα χωριά, αφεθείτε στη παραδοσιακή φιλοξενία, απολαύστε τοπικές λιχουδιές, συνεχίστε κάνοντας βόλτα στις αμέτρητες παραλίες της και καταλήξτε στην πανέμορφη πόλη που συνδυάζει τον παλιό παραδοσιακό οικισμό με τα πολλά εμπορικά κέντρα, την έντονη νυχτερινή ζωή και τα δεκάδες club γεμάτα ζωή και νιάτα.

Καβάλα

…μια πόλη … πολλές ιστορίες και... τρία ονόματα. Νεάπολις (7ο π.Χ αιώνας), Χριστούπολις (8ο μ.Χ. αιώνας), Καβάλα (από το 1500 μ.Χ.). Αμφιθεατρικά χτισμένη, αφήνει άφωνο τον επισκέπτη η ομορφιά της απ’ όποια πλευρά κι αν την αντικρύσει. Εικόνες και μυρωδιές η παρακαταθήκη που παίρνει φεύγοντας. Τα στενά σοκάκια στην Παλιά Πόλη, το Κάστρο, οι ιστορικές καπναποθήκες, οι ψαροταβέρνες, το καρνάγιο, η σύγχρονη αγορά δύσκολα φεύγουν από το μυαλό, κουρνιάζουν όμως για τα καλά στη καρδιά, οδηγώντας τα βήματα του επισκέπτη κάθε χρόνο στα ίδια μονοπάτια για να τα ζήσει και να τα γευτεί ξανά και ξανά.

Θαλάσσιοι προορισμοί

Ξεκινώντας από τα δυτικά του νομού συναντά κανείς τις ακτές του Οφρυνίου, Κάρυανης, Σαρακήνας, Μυρτοφύτου, Ελαιοχωρίου και Αλμύρας. Οργανωμένες πλαζ οι περισσότερες, προσφέρουν στον επισκέπτη τη χαρά της θάλασσας, συνδυασμένη με τις ανέσεις που απαιτεί η σύγχρονη εποχή. Συνεχίζοντας φτάνει στους Αμμολόφους (είναι αυτό ακριβώς που υποδηλώνει η λέξη) μια από τις ομορφότερες παραλίες της Βόρειας Ελλάδας, με διαυγή, κρυστάλλινα και ρηχά νερά, που αποτελούν το στολίδι της περιοχής. Η Νέα Πέραμος λόγω της προνομιακής της θέσης δίπλα στην θάλασσα αποτελεί εδώ και δεκαετίες έναν δημοφιλή προορισμό παραθεριστών από τις γύρω επαρχίες και τα κοντινά αστικά κέντρα. Ψαροταβέρνες με υπέροχες λιχουδιές δίπλα στη θάλασσα. Η Νέα Ηρακλείτσα είναι ένα ακόμη θαυμάσιο ψαροχώρι με υπέροχη θάλασσα και όσοι διαθέτουν σκάφος δεν πρέπει να χάσουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τις θαλάσσιες σπηλιές στο Φιδονήσι.
Πλησιάζοντας την πόλη της Καβάλας, ο επισκέπτης συναντά τις οργανωμένες ακτές του Παληού, της Τόσκας και του Μπάτη που συναρπάζουν με την ομορφιά τους. Και μέσα στη πόλη όμως, συναντά κανείς οργανωμένες και καθαρές παραλίες όπως η Καλαμίτσα, η Ραψάνη και το Περιγιάλι. Συνεχίζοντας στα ανατολικά του νομού η απέραντη ομορφιά των καταγάλανων νερών και της χρυσαφιάς άμμου καλούν τους επισκέπτες για αμέτρητες βουτιές με κορύφωση τη μοναδική Αμμόγλωσσα στην Κεραμωτή όπου η αμμουδιά εισχωρεί για μεγάλη απόσταση μέσα στη θάλασσα. Μοναδική εμπειρία το βραδινό μπάνιο με συνοδεία μουσικής από τα αμέτρητα παραλιακά μπαράκια.

Ματιές στη φύση και στην παράδοση

Μαγευτικές διαδρομές ξεκινούν από την Ελευθερούπολη και την Χρυσούπολη για ημιορεινά και ορεινά χωριά που αγκαλιάζουν την φύση με όλο της το μεγαλείο αλλά και όπου συναντά κανείς δείγματα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Η Ελευθερούπολη, η Νικήσιανη, το Παλαιοχώρι, η Μουσθένη, η Μεσορόπη, το Ποδοχώρι και η Αυλή διασώζουν σε καλά διατηρημένους οικισμούς δείγματα της αρχιτεκτονικής του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. Από την Χρυσούπολη ξεκινά η διαδρομή για τις καταπράσινες οάσεις του Κεχρόκαμπου, της Λεκάνης, του Πλαταμώνα, της Παλιάς Καβάλας, των Κορυφών και του Βουνοχωρίου.

Τοπικές νοστιμιές από ντόπια κρέατα, συνοδευόμενα από τοπικό οίνο δεν αφήνουν κανένα παραπονούμενο στις ορεινές διαδρομές.
Είτε ο επισκέπτης επιλέξει βουνό είτε θάλασσα σίγουρα δεν θα μείνει παραπονούμενος από γευστικής άποψης. Τσίπουρο ή κρασί, ψάρι ή κρέας μαγειρεμένα με τοπικούς παραδοσιακούς τρόπους σας οδηγούν σε καινούρια μονοπάτια γεύσης. Για επιδόρπιο δοκιμάστε τους διάσημους κουραμπιέδες αλλά και τα σιροπιαστά της Νέας Καρβάλης με συνταγές που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.

Λασπόλουτρα Κρηνίδων

Επισκεπτόμενοι το νομό Καβάλας ιδανικό προορισμό αποτελούν και τα Λασπόλουτρα Κρηνίδων του Δήμου Φιλίππων τα οποία απέχουν 3 χιλιόμετρα από τις Κρηνίδες και είναι πολύ κοντά στο Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας. Θεωρούνται ίσως τα σημαντικότερα λουτρά πηλοθεραπείας στην Ελλάδα. Είναι μοναδική η θεραπευτική ιδιότητα του πηλού και των ιαματικών νερών για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας αλλά και για αισθητικούς λόγους αφού ο πηλός λειτουργεί και σαν καλλυντικό. Η θεραπεία του πηλοθεραπευτηρίου, βασίζεται στη χρήση «ώριμου» πηλού. Οι εκπληκτικές ιδιότητες του πηλού είναι γνωστές από τα τέλη του περασμένου αιώνα, όπως φαίνεται από την ύπαρξη παλαιού κτίσματος που σώζεται κοντά στα λουτρά. Το κτίριο αυτό, ίσως, ήταν δεξαμενή νερού χρήσιμο για το ξέβγαλμα μετά τη θεραπεία.

Λουτρά Ελευθερών

Ελκυστικός προορισμός όχι μόνο για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας αλλά και για νέους που αναζητούν ημέρες ξεκούρασης και αναζωογόνησης είναι και τα Λουτρά Ελευθερών. Τα Λουτρά Ελευθερών βρίσκονται στην Νέα Εθνική οδό Καβάλας - Θεσσαλονίκης στο 45ο χλμ. και είναι γνωστά για τα ιαματικά νερά που θεραπεύουν πολλές παθήσεις ακόμη και χρόνιες. Οι θειούχες πηγές είναι ιδανικές για μυοσκελετικές παθήσεις, δερματοπάθειες στο κυκλοφοριακό, εισπνευσιοθεραπεία σε άσθμα κλπ. Στα λουτρά υπάρχει φυσιοθεραπευτήριο το οποίο λειτουργεί κατόπιν ραντεβού και υπάρχει ιατρική κάλυψη 24 ώρες. Μπορεί να φιλοξενήσει στους ξενώνες του 228 άτομα περίπου και το εστιατόριο λειτουργεί από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Κατά την επίσκεψή σας στην Καβάλα μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το αρχαίο θέατρο Φιλίππων , σημαντικό μνημείο της περιοχής. Η σημερινή του μορφή είναι αποτέλεσμα διαδοχικών κτιριακών αλλαγών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν διάφορες φάσεις της ιστορίας της πόλης.
Βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλαγιά του λόφου της ακρόπολης, σε επαφή με το ανατολικό τείχος της πόλης, στο οποίο και στηρίζεται. Στην εποχή του Φιλίππου Β΄(4ος π.Χ. αι.) ανάγεται το παλαιότερο οικοδόμημα με τις γενικές γραμμές και την ορχήστρα που είχε διάμετρο 21,60μ. Μετά το Ρωμαϊκό αποικισμό γίνονται αλλαγές, σύμφωνα με τα προτιμώμενα θεάματα και τις αισθητικές απαιτήσεις της εποχής. Κατά τα μέσα του 3ου μ.Χ αιώνος επιχειρείται μια τελευταία διαρρύθμιση του θεάτρου των Φιλίππων, προκειμένου να δημιουργηθεί μεγαλύτερος χώρος για τις θηριομαχίες, μονομαχίες και κυνήγια. Το θέατρο αυτό, αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά ανεκτίμητης αξίας για την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας. Από το μεγάλο αυτό θέατρο σώζονται σήμερα πολλά στοιχεία του. Αναστηλωμένο προσφέρεται για παραστάσεις συνήθως αρχαίων θεατρικών έργων, τα οποία εντάσσονται στα θερινά προγράμματα του Φεστιβάλ Φιλίππων και Θάσου.

Τουρισμός

Η Καβάλα είναι η αφετηρία του Χριστιανισμού για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Στην πόλη των Φιλίππων ο Απόστολος Παύλος έκανε το πρώτο του κήρυγμα και εκεί βαπτίστηκε η πρώτη Ευρωπαία Χριστιανή, η Αγία Λυδία η Φιλιππησία. Στον ίδιο χώρο η εκκλησία ύψωσε ναό - βαπτιστήριο.
Στο Παγγαίο όρος βρίσκεται η Μονή της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας που χτίστηκε τον 4ο μ.Χ. αιώνα από τον Όσιο Γερμανό.

Πάνω από το Χρυσόκαστρο, ο επισκέπτης συναντά την επιβλητική Μονή του Αγίου Παντελεήμονα, στην περιοχή του παληού Χορτοκοπίου τη Μονή της Υπαπαντής, τη Μονή της Παναγίας Παγγαιώτισσας στο νέο Χορτοκόπι, ενώ στη Νικήσιανη μπορεί να επισκεφτεί τη Μονή του Αγίου Δημητρίου.

Στην άλλη πλευρά του Νομού Καβάλας στη περιοχή που περικλείεται από τα χωριά Μακρυχώρι, Ελαφοχώρι, Δύσβατο και Στεγνό βρίσκεται η Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Νικητών. Η θαυματουργή εικόνα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Χριστού είναι ένα κειμήλιο που έφεραν Μικρασιάτες πρόσφυγες. Ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας είναι το σκήνωμα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, που φυλάσσεται στον ομώνυμο μεγαλοπρεπή ναό της Νέας Καρβάλης.

Σάββατο, 08 Μάιος 2010 07:29

Αλόννησος

Η ηρεμία χαρακτηρίζει την Αλόννησο, ένα από τα πρώτα νησιά του Αιγαίου που κατοικήθηκαν. Η παλιά πρωτεύουσα του νησιού ξαναζωντανεύει τα τελευταία χρόνια. Τα παλιά σπίτια της Παλιάς Αλοννήσου, που αναστηλώθηκαν, εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Στα δεκάδες λιθόστρωτα μονοπάτια και στις παραλίες του νησιού, αναπτύσσεται ένας τουρισμός φιλικός προς τη φύση. Στο πανέμορφο φυσικό περιβάλλον της Αλοννήσου, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα ν' ασχοληθεί όλες τις εποχές του χρόνου με εναλλακτικές δραστηριότητες (πεζοπορία, ψάρεμα, ιστιοπλοΐα, επισκέψεις στα νησιά του θαλάσσιου πάρκου). Η Αλόννησος αποτελεί το ιδανικό ορμητήριο για μια επίσκεψη στο Εθνικό θαλάσσιο Πάρκο όπου είναι πιθανή μία συνάντηση με το προστατευόμενο είδος μεσογειακής φώκιας Monachus-Monachus, που ζει στις θαλασσοσπηλιές των νησιών του.

Στην Αλόννησο βρίσκεται η έδρα της Διεθνούς Ακαδημίας Κλασικής Ομοιοπαθητικής, που ιδρύθηκε από τον Γ. Βυθούλκα και λειτουργεί τη θερινή περίοδο.

Το νησί ήταν από πολύ παλιά ένας τόπος πλούσιας σε χλωρίδα και πανίδα. Στο ακρωτήρι Κοκκινόκαστρο βρέθηκαν σκελετοί ρινόκερων, μικρόσωμων αλόγων και ελαφιών, ενώ γύρω από το νησάκι Βράχος, βρίσκεται βυθισμένη μια αρχαία πολιτεία, που αποτελεί αδιάψευστη απόδειξη της μεγάλης ιστορίας του νησιού.

Η οικονομία της Αλοννήσου στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό, αλλά και στη γεωργία και την αλιεία. Στην Παλιά Αλόννησο, ύστερα από μια περίοδο γεωργικής εγκατάλειψης, η αγροτική παραγωγή άρχισε να αναπτύσσεται ξανά. Οι παλιές πεζούλες της Αλοννήσου, που κάποτε ήταν κατάφυτες από αμπέλια, γεμίζουν σήμερα από ελιές και οπωροκηπευτικά, ξαναζωντανεύοντας τις παραδοσιακές, παλιές ξερολιθιές.

Αν και η περιοχή γύρω από το νησί θεωρείται από τις πιο πλούσιες του Αιγαίου σε ψάρια, η αλιεία δεν είχε ποτέ μεγάλη παράδοση στο νησί. Μια εξήγηση που δίνουν οι ιστορικοί είναι ο φόβος των πειρατών που κρατούσε τους ντόπιους κατοίκους μακριά από τη Θάλασσα. Σήμερα, όμως, αρκετές οικογένειες ζουν από την αλιεία. Οι ψαράδες της Αλοννήσου οργανώθηκαν σε έναν συνεταιρισμό και διοχετεύουν οι ίδιοι τα αλιεύματά τους στην αγορά.

Οι παραλίες

Η Βορειοδυτική πλευρά του νησιού είναι απόκρημνη, ενώ στη νοτιοδυτική συναντάμε υπέροχες παραλίες. Το Βότση, η Στενή Βάλα, τα Καλαμάκια, η Χρυσή Μηλιά, ο Μικρός και Μεγάλος Μουρτιάς, η Βρυσίτσα, η Χρυσή Μηλιά, το Κοκκινόκαστρο, η Μαρπούντα, ο Άγιος Δημήτριος, ο Τζόρτζη Γιαλός είναι μερικές μόνο από τις παραλίες της Αλοννήσου που δείχνουν το μεγαλείο του Αιγαίου. Το Πατητήρι, το λιμάνι του νησιού και το Βότση, που σήμερα έχουν σχεδόν ενωθεί σε έναν οικισμό, συγκεντρώνουν τους περισσότερους κατοίκους.

Το θαλάσσιο Πάρκο

Αποκαλούνται ερημόνησα, αλλά είναι ένας κόσμος γεμάτος ζωή, αφού αποτελούν ιδανικό Βιότοπο σπάνιας πανίδας και χλωρίδας. Βρίσκονται δίπλα στην Αλόννησο και αποτελούν τον πυρήνα του θαλάσσιου Πάρκου. Η Περιστέρα, οι Δύο Αδελφοί, η Κυρα-Παναγιά, τα Σκάντζουρα, τα Γιούρα, το Πιπέρι και η Ψαθούρα, είναι τα ερημόνησα.

Το νησί Πιπέρι είναι το κέντρο του Πάρκου και η προσέγγιση εδώ είναι απαγορευμένη. Ο επισκέπτης μπορεί, σεβόμενος τους ισχύοντες περιορισμούς, να γνωρίσει από κοντά την περιοχή, να απολαύσει το ξεχωριστό φυσικό τοπίο του Πάρκου και αν είναι τυχερός να συναντήσει την μεσογειακή φώκια.

Από την Αλόννησο η επίσκεψη στο θαλάσσιο Πάρκο είναι εύκολη υπόθεση, καθώς οργανώνονται συνεχώς ημερήσιες εκδρομές στα Ερημόνησα. Η Θαλάσσια εκδρομή στην Ψαθούρα, στο μοναστήρι της Κυρα-Παναγιάς ή στον όρμο του Πλανήτη, συντροφιά με τα δελφίνια, είναι μια αξέχαστη εμπειρία.

Φωτογραφίες: Μιχάλης Πόρναλης

Σάββατο, 08 Μάιος 2010 07:21

Σκόπελος

Νησί του δάσους θεωρείται η Σκόπελος και πράγματι είναι, αφού το 80% του εδάφους της καλύπτεται από πυκνά πευκοδάση που καταλήγουν σε όρμους, λιμανάκια και παραλίες ανείπωτης ομορφιάς.

Νησί με γόνιμο έδαφος, διατηρεί την παραγωγική φυσιογνωμία του, φημισμένο και για το σκοπελίτικο κρασί, ένα από τα καλύτερα ελληνικά κρασιά.

Ο Πάνορμος, ο Στάφυλος, ο Αγνώντας, το Έληος, η Μηλιά, ο Άγιος Γιάννης, το Περιβόλι, το Λιμνονάρι, το Καστάνι, το Γλυστέρι, το Λουτράκι, ο Μουρτιάς, η Αρμενόπετρα, είναι μερικές από τις υπέροχες παραλίες της Σκοπέλου.

Ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια κάνουν άνετη τη διαμονή σε πολλές περιοχές του νησιού και ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Η χώρα της Σκοπέλου έχει διατηρήσει το νησιώτικο χρώμα με τα ασβεστωμένα σπίτια και τα γραφικά καλντερίμια της. Η παλιά πόλη της Σκοπέλου έχει κηρυχθεί διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός και αποτελεί μέρος της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Στη δυτική άκρη του νησιού, συναντάμε τη Γλώσσα με τα πολλά ξωκλήσια και το όμορφο επίνειο το Λουτράκι, ένα από τα πιο τουριστικά σημεία του νησιού. Από τη Γλώσσα φαίνεται η Σκιάθος και το Πήλιο και σ' αυτό το σημείο ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει ένα αξέχαστο ηλιοβασίλεμα.

Το Λαογραφικό Μουσείο της Σκοπέλου, όπου βρίσκουν φιλόξενη στέγη αντιπροσωπευτικά δείγματα του λαϊκού πολιτισμού του νησιού, φιλοδοξεί όχι μόνο να προβάλει το πολιτιστικό παρελθόν, αλλά και να δημιουργήσει έναν πνευματικό πυρήνα αντάξιο των παραδόσεων και της ιστορίας της.

Το φωτογραφικό Κέντρο Σκοπέλου, ξεκίνησε τη δράση του το 1996 με στόχο τη διοργάνωση του καλοκαιρινού φεστιβάλ φωτογραφίας, αλλά δραστηριοποιείται και όλο το χρόνο τόσο στη Σκόπελο όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Στο Βουνό Καρυά Βρίσκονται τα Σεντούκια, οι μοναδικοί αρχαίοι λαξευτοί τάφοι.

Οι παραλίες

Στη Βόρεια και ανατολική πλευρά της Σκοπέλου, οι ακτές είναι βραχώδεις, ενώ στα νότια και δυτικά, οι πλαγιές δημιουργούν τις υπέροχες καταπράσινες παραλίες του νησιού. Στη νότια άκρη συγκεντρώνονται οι πιο όμορφες παραλίες: ο Αγνώντας, ο Στάφυλος, ο Πάνορμος, το Έληος, η Μηλιά, η Καστάνι, το Λιμνονάρι, το Γλυστέρι, είναι οι πιο γνωστές, αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες, «πνιγμένες» στο πράσινο του πευκοδάσους.

Τόποι λατρείας

Στο νησί υπάρχουν 360 τόποι λατρείας: εκκλησίες, ξωκλήσια και μοναστήρια. Περισσότεροι από 100 βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην πόλη της Σκοπέλου. Ανάμεσά τους το μοναστήρι του Άη-Γιάννη, του Αγίου Ρηγίνου, του Τιμίου Προδρόμου, των Ταξιαρχών με το Βυζαντινό του εκκλησάκι, της Αγίας Βαρβάρας και του Ευαγγελισμού, από όπου η χώρα της Σκοπέλου φαίνεται σαν ζωγραφιά.

Οι άνθρωποι και οι ασχολίες τους

Η Σκόπελος είναι ένα εύφορο νησί με πολλά νερά και μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Ευδοκιμούν ελιές, δαμασκηνιές, καστανιές, συκιές, αχλαδιές, κερασιές, λεμονιές, πορτοκαλιές, προϊόντα που συνεισφέρουν παραγωγικά στην τοπική οικονομία.

Η μελέτη της ιστορίας του νησιού κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έχει να επιδείξει ένα μεγάλο αριθμό από τεχνίτες και λαϊκούς καλλιτέχνες, η παρουσία και οι δραστηριότητες των οποίων συμβάλλουν στη δημιουργία της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του νησιού και είναι άμεσα συνδεδεμένες με την ιστορία του.

Βέβαια, ο τουρισμός αποτελεί σήμα κατατεθέν και την πιο σημαντική απασχόληση για τους κατοίκους.

Φωτογραφίες: Μιχάλης Πόρναλης


 

Σάββατο, 08 Μάιος 2010 07:02

Μαγνησία

Η Μαγνησία είναι ένας τόπος που συνδυάζει τους Θρύλους με την ομορφιά και την ιστορία. Πήρε το όνομά της από τους αρχαίους Μάγνητες και έγινε γρήγορα ξακουστή. Από εδώ ξεκίνησε το ταξίδι του για τη μακρινή Κολχίδα ο Ιάσονας με την Αργώ αναζητώντας το χρυσόμαλλο δέρας. Στο γέρικο Πήλιο, όπως το αποκαλεί ο Σαίξπηρ, έζησαν οι Κένταυροι και ο σοφός Χείρων που, στην εποχή του μύθου, έγινε ο δάσκαλος όλων των ημιθέων και ηρώων και δίδαξε στον Ασκληπιό την ιατρική τέχνη. Η Μαγνησία, με αξεπέραστα πλεονεκτήματα την ιστορία της, τον πολιτισμό της, τη φιλοξενία της και την τουριστική υποδομή της, είναι ασυναγώνιστη. Το Πήλιο, τα ψαροχώρια του Παγασητικού, η πατρίδα του Ρήγα Φεραίου, οι δεκάδες παραλίες της, το Χιονοδρομικό της Κέντρο, οι δυνατότητες για Θαλάσσια και χειμερινά σπορ και οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού την κάνουν προορισμό για δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Στη Μαγνησία η τουριστική περίοδος διαρκεί 12 μήνες το χρόνο. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να κάνει χειμερινά σπορ στις χιονισμένες πίστες του Πηλίου ή το καλοκαίρι να Βουτά στις παραλίες του Αιγαίου και του Παγασητικού. Όλα τα Θαλάσσια και ορεινά σπορ έχουν την τιμητική τους στη Μαγνησία. Το παιχνίδι με το χιόνι στις Αγριόλευκες, η κατάβαση του Πηλίου, η ορειβασία, η πεζοπορία στα μονοπάτια και τα καλντερίμια, οι διαδρομές με τα άλογα στις καταπράσινες πλαγιές του Πηλίου, είναι μόνο μερικές από τις δραστηριότητες που προτείνονται στους επισκέπτες. Και ακολουθούν όλα τα είδη των θαλάσσιων σπορ. Οι καταδύσεις, το σέρφινγκ, το θαλάσσιο σκι, αλλά και το πέταγμα με αποζημιώνουν όσους αγαπούν τη θάλασσα.

Η Θέση της, στο κέντρο της Ελλάδας, καθιστά εύκολη και άνετη την πρόσβαση των επισκεπτών, με όλα τα συγκοινωνιακά μέσα. Το αεροδρόμια της Νέας Αγχιάλου είναι η πύλη που συνδέει τη Μαγνησία με όλο τον κόσμο. Παράλληλα, το λιμάνι του Βόλου συνδέει την Ευρώπη και τα Βαλκάνια με την Ασία και τη Βόρεια Αφρική.

Ο Βόλος

Πρωτεύουσα είναι ο Βόλος, μια πόλη που τη βρέχει ο Παγασητικός και τη σκιάζει το Πήλιο με τα μυριοστόλιστα χωριά του. Μια μεγάλη, σύγχρονη και δυναμική ελληνική πόλη που έχει την τύχη να βρίσκεται σε μια από τις ομορφότερες γωνιές της Ελλάδας. Το πολεοδομικό του συγκρότημα, με το τρίτο λιμάνι της Ελλάδας, αναπτύσσεται δυναμικά και αποτελεί μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας, που γοητεύει από την πρώτη στιγμή τον επισκέπτη. Η οικονομική ανάπτυξη συναντά την πολιτιστική άνθηση και την πνευματική δημιουργία, σε μια σύγχρονη πόλη που ευτύχησε να συνταιριάσει το νεοκλασικό με το μοντέρνο και να αντικρίζει το μέλλον σεβόμενη το παρελθόν.

Στον Βόλο, βρίσκονται οι σημαντικοί νεολιθικοί οικισμοί του Διμηνίου και του Σέσκλου, όπου συναντάμε τα πρώτα ίχνη της μόνιμης κατοικίας του ανθρώπου στην περιοχή. Ο Βόλος διαθέτει ένα από τα σημαντικότερα Αρχαιολογικά Μουσεία της χώρας, καθώς και το Λαογραφικό Κέντρο του Κίτσου Μακρή, το σπίτι της ζωγράφου Χ. Ζώγια στην Ανακασιά, την οικία Κοντού (Μουσείο Θεόφιλου) και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου (πρώην αρχοντικό Τοπάλη) στη Μακρινίτσα.

Το ταξίδι στη Μαγνησία αρχίζει από το Βόλο που μαγεύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι βρίσκουν ό,τι ζητήσουν: πολλά και άνετα ξενοδοχεία, νυχτερινή ζωή και πολλές ευκαιρίες για να γευτούν το φημισμένο τσίπουρο και τα διαλεχτά θαλασσινά.

Το Πήλιο

Το Πήλιο, το Βουνό των Κενταύρων, είχαν διαλέξει οι δώδεκα Θεοί του Ολύμπου ως καλοκαιρινή κατοικία. Σήμερα το επιλέγουν δεκάδες χιλιάδες τουρίστες και τους 12 μήνες του χρόνου. Το Βουνό γίνεται συνώνυμο με ημέρες ξεκούρασης και διασκέδασης. Προσφέρονται όλες οι μορφές εναλλακτικού τουρισμού: διαδρομές με άλογα, διαδρομές με ποδήλατα του Βουνού, πεζοπορία, ορειβασία, καταδύσεις, ιστιοπλοΐα και ψάρεμα. Το Βουνό των Κενταύρων είναι το ίδιο όμορφο και μαγευτικό όλες τις εποχές του χρόνου. Εδώ ο επισκέπτης θα γευτεί τα φημισμένα γλυκά του κουταλιού, θα δοκιμάσει τα υπέροχα φρούτα, τα μήλα, τα αχλάδια και τα κεράσια, και Θα μαγευτεί από το άρωμα της γαρδένιας.

Χωριά μοναδικής αρχιτεκτονικής κοσμούν τις πλαγιές του Πηλίου. Είναι χτισμένα σε μια περιοχή πυκνά δασωμένη και κατάφυτη από μια πολύμορφη χλωρίδα, με πλούσια νερά να αναβλύζουν από παντού. Η πρόσβαση στα χωριά του Πηλίου είναι εύκολη μέσω του καλού οδικού δικτύου, καθώς και με μονοπάτια και καλντερίμια, πραγματική απόλαυση για τους εραστές του περιπατητικού τουρισμού. Πολυτελείς ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια με όλες τις ανέσεις καλούν για αξέχαστε ς μέρες. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου γίνεται τόπος κατάλευκων διακοπών, μερικά χιλιόμετρα μακριά από τα νερά του Αιγαίου και του Παγασητικού.

Δύο Βασικοί δρόμοι οδηγούν τον επισκέπτη από την πόλη του Βόλου, στον ορεινό όγκο του Πηλίου. Ανατολικά και, αφού διασχίσει παραλιακά τα χωριά του Παγασητικού, ανεβαίνει στο νότιο Πήλιο για να καταλήξει στο Τρίκερι. Ο ίδιος δρόμος διακλαδίζεται κοντά στο Νεοχώρι για να κατευθυνθεί προς το ανατολικό Πήλιο με τελευταίο σταθμό το Πουρί.

Βορειανατολική κατεύθυνση από το Βόλο, οδηγεί στα Χάνια (1200 μέτρα υψόμετρο) και από εκεί συνεχίζει για το ανατολικό Πήλιο. Στο Δυτικό Πήλιο συναντάμε τα περισσότερα χωριά: Τον Άγιο Ονούφριο, την Ανακασιά, την Άλλη Μεριά, τις Σταγιάτες, το Κατωχώρι, την Πορταριά, τη Μακρινίτσα, την Αγριά, τη Δράκεια, τα Χάνια, τον Άγιο Λαυρέντιο, τα Κάτω Λεχώνια, τα Άνω Λεχώνια, τον Άγιο Βλάση, τον Άγιο Γεώργιο, τις Πινακάτες, τα Καλά Νερά, την Βιζίτσα, τις Μηλιές, τους Αφέτες, και το Νεοχώρι. Στο Νότιο Πήλιο συναντάμε τη Συκή, την Αργαλαστή, την ιυνό8ρυση, το Μετόχι, το Λαύκο, το Προμύρι, τον Πλατανιά, τη Λύρη, το Καστρί, τον Κατηγιώργη, τη Μηλίνα και το Τρίκερι.

Στη διαδρομή του ανατολικού Πηλίου θα βρεθούμε στο Καλαμάκι, στη Λαμπινού, στο Ξευρίχτι, στην Τσαγκαράδα, στο Μούρεσι, στον Κισσό, στον Άγιο Δημήτριο, στο Ανήλιο, στη Μακρυράχη, στη Ζαγορά και στο Πουρί, ενώ στο Βόρειο Πήλιο συναντάμε τις Γλαφυρές, την Κάτω Κερασιά, την Άνω Κερασιά, τα Κανάλια, το Βένετο και το Κεραμίδι.

Ένα τρένο βγαλμένο από την ιστορία, το τρενάκι του Πηλίου, διασχίζει μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Ευρώπης. ξεκινώντας από τα Λεχώνια, ανεβαίνει μέσα από τα λιόδενδρα αγκομαχώντας και σφυρίζοντας όπως παλιά. Περνά από τους σταθμούς της Άνω Γατζέας, της Αγίας Τριάδας, του Αγίου ΑΘανασίου Πινακατών, του οικισμού Αργυρέικα Βυζίτσας και τερματίζει στις Μηλιές. Το τρενάκι του Πηλίου για 76 χρόνια, από το 1895 μέχρι το 1971, σκαρφάλωνε στο Πήλιο μεταφέροντας ανθρώπους και εμπορεύματα και συνέβαλε καθοριστικά στην αλματώδη ανάπτυξη της περιοχής. Κατασκευαστής του ήταν ο Ιταλός μηχανικός ΕΒαρίστο Ντε Κίρικο, πατέρας του διάσημου ζωγράφου Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο.

Η Δυτική Πλευρά της Μαγνησίας

Στη δυτική πλευρά της Μαγνησίας, μια περιοχή με πλούσια ιστορία που χάνεται στους αιώνες, συναντάμε το Βελεστίνο, τη Νέα Αγχίαλο, τον Αλμυρό, την Αμαλιάπολη, τον Πτελεό και το Αχίλλειο. Το Βελεστίνο, η πατρίδα του Ρήγα Φεραίου που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Βόλο, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς δήμους της Μαγνησίας. Θέση των αρχαίων Φερών, πόλη που πήρε μέρος στον Τρωικό πόλεμο. Μια από τις πιο όμορφες κωμοπόλεις της Μαγνησίας είναι η Νέα Αγχίαλος, κτισμένη στο χώρο που κάποτε άκμαζε η ομηρική Πύρασος. Έχει σημαντικά ευρήματα της νεολιθικής περιόδου (6.000 - 5.000 π.χ). Με πολύ καλή τουριστική υποδομή, αποτελεί έναν από τους τουριστικούς προορισμούς της Μαγνησίας. Επίσης, φημίζεται για το εκλεκτό κρασί από το φημισμένο οινοποιείο του Συνεταιρισμού Ν. Αγχιάλου με την επωνυμία «Δήμητρα». Τριάντα πέντε περίπου χιλιόμετρα από το Βόλο, στο κέντρο ενός πλούσιου κάμπου και στη σκιά της Όθρυος, βρίσκεται ο Αλμυρός. Είναι μία περιοχή με πλούσια πνευματική παράδοση και με ένα σημαντικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο οποίο παρουσιάζονται αρχαιολογικοί θησαυροί από τις Φθιώτιδες Θήβες, την Πύρασο, την Άλω κι από άλλες τοποθεσίες της επαρχίας Αλμυρού. Ο πλούσιος κάμπος, το πανάρχαιο Κρόκιο πεδίο και το Αθαμάντιο πεδίο είναι γεμάτα από ίχνη ενός σημαντικού αρχαίου πολιτισμού. Στους πρόποδες της Όθρυος, συναντάμε τον Πτελεό με το μεσαιωνικό του κάστρο στην παραλία Πηγάδι. Σ' ένα γραφικό όρμο του Παγασητικού νοτιότερα του Αλμυρού, βρίσκεται η γραφική Αμαλιάπολη ή Νέα Μιτζέλα, που χτίστηκε από πρόσφυγες της κατεστραμμένης παλιάς Μιτζέλας του Πηλίου. Πήρε το όνομα της από την πρώτη Βασίλισσα της Ελλάδας, την Αμαλία, που είχε εκεί τον εξοχικό της πύργο.

Παραλίες

Η βλάστηση του Πηλίου αγγίζει τα κύματα του Αιγαίου πελάγους και στεφανώνει υπέροχε ς παραλίες, που προσφέρουν πολλές ευκαιρίες για θαλάσσια σπορ, και για νυχτερινή ζωή που δεν ... επιτρέπει την πλήξη. Ανάμεσά τους το Χορευτό, οι Άγιοι Σαράντα, το Πουρί, ο Άη Γιάννης, το Παπά Νερό, η Φακίστρα, ο Μυλοπόταμος, η Λαμπινού, τα Ποτιστικά, η Πάλτση, ο Κατηγιώργης, ο Πλατανιάς. Τα γαλάζια νερά και η σκουροπράσινη βλάστηση αποτελούν τον τέλειο συνδυασμό για απολαυστικές διακοπές.

Ήρεμη θάλασσα, η θάλασσα του Παγασητικού κόλπου, προσφέρεται για οικογενειακές διακοπές. Η Αγριά, το Μαλάκι, η Κάτω Γατζέα, τα Καλά Νερά, η Κορώπη, η Άφησσος, το Λεφόκαστρο, ο Κάλαμος, το Χόρτο, η Μηλίνα, και δυτικά η Νέα Αγχίαλος, η Μιτζέλα, οι Νιες, το Αχίλλειο, είναι χρυσές ακρογιαλιές που διαθέτουν μια μεγάλη ποικιλία από ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Στις ακρογιαλιές του Παγασητικού οι γραφικές ψαροταβέρνες αποτελούν πόλο έλξης για τους λάτρεις του καλού φαγητού.

Τόποι λατρείας

Δίπλα στα παλιά επιβλητικά αρχοντικά υπάρχουν πολλές εκκλησίες, ξωκλήσια και μοναστήρια, που προσκαλούν τον επισκέπτη να ανάψει ένα κερί αλλά και να θαυμάσει την υπέροχη αρχιτεκτονική. Τα ανηφορικά μονοπάτια και τα καλντερίμια του βουνού οδηγούν σε τόπους λατρείας, Βγαλμένους από μια άλλη εποχή εκκλησάκια, και παλιά μοναστήρια με εξαιρετικά τέμπλα, με πολύτιμα κειμήλια και με ανεκτίμητης αξίας μεταβυζαντινές εικόνες. Στις εκκλησίες του Πηλίου, στο επιβλητικό φως των καντηλιών, ο κόσμος αλλάζει όψη, χάνει την πεζή γήινη φυσιογνωμία του και εξυψώνεται.

Φωτογραφίες: Μιχάλης Πόρναλης


 

Τετάρτη, 28 Απρίλιος 2010 07:32

Αργολίδα

Η Αργολική χερσόνησος αποτελεί παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης βουνού και θάλασσας, με τα όρη Αραχναίο, Δίδυμο και Αδέρες να δεσπόζουν επιβλητικά ανάμεσα στα πεδινά του Κρανιδίου και της Ερμιόνης απ' τη μια και την πεδιάδα του Λυγουριού, που βρίσκει έξοδο στον πανέμορφο κόλπο της Επιδαύρου από την άλλη. Ο επισκέπτης θα θαυμάσει την πολυμορφία του Αργολικού τοπίου με τους αγρούς, τους ελαιώνες, τα δάση, τα βοσκοτόπια, τα ορεινά χωριά και τις γυμνές βουνοκορφές. Θα χαρεί τις όμορφες παραλίες, άλλες γνωστές και επώνυμες στην Καραθώνα, το Τολό, τα Ίρια και το Σαλάντι, το Πόρτο Χέλι, τη Ερμιόνη και την Επίδαυρο κι άλλες ανεξερεύνητες ακόμα, διάσπαρτες σε μια μακριά ακτογραμμή, γεμάτη αναρίθμητους όρμους και ακρωτήρια. Η Αργολίδα ανάμεσα στους μοναδικής αξίας αρχαιολογικούς χώρους και στις ανέσεις των τουριστικά ανεπτυγμένων πόλεων της, στη γραφική ομορφιά των ανεξερεύνητων ορεινών και στη γλυκιά ηρεμία των εύφορων πεδινών της, ανάμεσα στις γυμνές βουνοκορφές και τις δαντελωτές ακτές της, στα ταπεινά μικρά χωριά και τις περίφημες λουτροπόλεις της, ανάμεσα στο ένδοξο παρελθόν και στο λαμπρό της μέλλον, σας περιμένει να την εξερευνήσετε. Γιατί συνδυάζει τις φυσικές ομορφιές με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, που είναι μοναδική σε αξία και παγκόσμια ακτινοβολία και είναι έτοιμη να ικανοποιήσει τις φυσιολατρικές αναζητήσεις του επισκέπτη και να εμπλουτίσει τις ιστορικές του γνώσεις.

Οι επισκέπτες που μεταβαίνουν στην Αργολίδα περιορίζονται από τους τουριστικούς οδηγούς και το βασικό οδικό δίκτυο σε μια πορεία προς τα νότια και τα ανατολικά του νομού, δηλαδή προς τα μεγάλα αστικά της κέντρα, το Ναύπλιο κυρίως και το Άργος, τους ονομαστούς αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής – Μυκήνες, Τίρυνθα, Επίδαυρο - τα παραθαλάσσια θέρετρα και τις ακρογιαλιές της Αργολίδας. Ελάχιστοι επισκέπτες πλησιάζουν το επιβλητικό πανόραμα των Αργολικών βουνών, που παρακολουθούν από δεξιά την κάθοδό μας, τις αξιόλογες οροσειρές από τον Ολίγυρτο ως τη Ζάβιτσα. Ελάχιστοι φαντάζονται αυτή την άλλη Αργολίδα, που δεν είναι καμποχώρια με πορτοκαλεώνες, που δεν είναι Μυκήνες, Τίρυνθα, Ναύπλιο, Επίδαυρος, ούτε παραλίες κοσμικές. Τα ορεινά χωριά της Αργολίδας ξανοίγονται δυτικά του νομού σε ακτινωτές αρτηρίες με κέντρο το Άργος και ορίζουν τα σύνορα με την Αρκαδία, αφετηρίες και τέρματα του Νομού. Χωρίς σημαντικούς συνδετικούς δρόμους μεταξύ τους και με μοναδικούς δρόμους-διεξόδους προς την Αρκαδία τα χωριά του Αχλαδόκαμπου στα νότια (την παλαιά εθνική οδό Άργους -Τρίπολης), της Σκοτεινής στα βόρεια (την ασφαλτόστρωτη αρτηρία που οδηγεί στη Νεμέα της Κορινθίας και στη Μαντίνεια της Αρκαδίας), και τη νέα εθνική οδό Κορίνθου-Τρίπολης, με την οποία η Αργολίδα συνδέεται από τη διασταύρωση της Στέρνας, που οδηγεί στην Τρίπολη μέσω της σύραγγας του Αρτεμισίου.

Όλα τα ορεινά χωριά της Αργολίδας έχουν φυσικό περιβάλλον με κοινά χαρακτηριστικά, τα ενώνουν μικροί δρόμοι και μονοπάτια δύσβατα χαραγμένα απ’ τα παλιά χρόνια, ενώ από κοινωνική άποψη τα συνδέει η συγγενική ζωή, τα κοινά ήθη και έθιμα, οι γιορτές και τα πανηγύρια τους. Η αρχιτεκτονική των κατοικιών και των κοινόχρηστων κτηρίων τους αποτελεί μια φυσιογνωμία χαρακτηριστική γενικά της ορεινής Πελοποννήσου. Λίγα χρόνια πριν τα πέτρινα διώροφα σπίτια, με τα ξύλινα χαγάτια τους, γκρίζα αυστηρά με λίγο ασβέστη γύρω στα παράθυρα και στις πόρτες και ένα- δύο γλάστρες πάνω στην ξυλένια ή την πέτρινη σκάλα, στέκονταν μαρτυρίες μιας δύσκολης ζωής πάνω στο βουνίσιο χώμα.

Πολύ κοντά στο Άργος, μόλις 10- 30 χιλιόμετρα απόσταση από τον κάμπο, πολλά απ’ αυτά τα χωριά μπορούν να λειτουργήσουν σήμερα σαν εξαίρετα θέρετρα. Πανύψηλες κορφές, που πλησιάζουν τα δύο χιλιάδες μέτρα, ανυψώνουν τη διάθεση. Ράχες γυμνές από δένδρα ή δασωμένες φιλτράρουν τον αέρα. Χαράδρες και φαράγγια μοναχικά υποβάλλουν τη φαντασία. Ανοίγματα πάνω από τα ψηλώματα, πραγματικά φυσικά μπαλκόνια, προσφέρονται για να απολαύσει κανείς τη θέα του κάμπου και της θάλασσας από ψηλά, όπως διαγράφεται μέσα από τα κλαδιά αιωνόβιων δέντρων. Πηγές κρυστάλλινες και βρύσες με νερά που ξεπηδάνε μέσα από την αιωνιότητα των φυσικών στοιχείων στολίζουν πλατείες και σταυροδρόμια. Τρέχουν ολοχρονίς τα γάργαρα νερά τους, που ξεδιψάσανε χιλιάδες ανθρώπινα χείλη, και περιβρέχουν ακόμη σμιλεμένες παλιές πέτρινες γούρνες, δεμένες με τους θρύλους της περιοχής.

Στο Νομό υπάρχουν τρία παγκοσμίου φήμης  θέατρα (Επίδαυρος, μικρό θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, Αρχαίο Θέατρο Άργους ), δύο Μουσεία (Ναύπλιο και Άργος), μεγάλης ακτινοβολίας αρχαιολογικοί χώροι ( Μυκήνες - Τίρυνθα ) αλλά και μικρότεροι  (π.χ. Αρχαίο Ηραίο - Δενδρά - Κάστρο Μιδέας - Πυραμίδα Ελληνικού - Αρχαία γέφυρα Αρκαδικού - Προσύμνη κλπ), Βυζαντινά μνημεία (Αγία Τριάδα - Νέο Ηραίο - Ανυφί - Αγία Μονή - Λυγουριό - Αδάμι - Μονή Αυγού κλπ) και άλλα πολλά.


Αξιοθέατα

Μυκήνες: η μυθική ακρόπολη των Μυκηνών ξεπροβάλλει σαν προκατακλυσμιαίος βράχος. Τ' άγριο θέαμα που προσφέρει στον ταξιδιώτη, το κωνικό υψωμάτων Μυκηνών, με τα βαθιά κι απότομα φαράγγια να το περιτριγυρίζουν, χωρίζοντάς το απ' τα τεράστια βράχια που η φύση έσπειρε ολόγυρα στην περιοχή, μοιάζει με το ιδανικότερο σκηνικό για το σκοτεινό αιματοβαμμένο δράμα της φοβερής οικογένειας των Ατρειδών.
Άργος: Σήμερα, γνωρίζοντας μια νέα ακμή ως αγροτικό, βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο της Αργολίδας, το Άργος καλωσορίζει τον επισκέπτη παρέχοντας του τη μοναδική, ιστορική του προίκα: την Ακρόπολη της Λάρισας, το Ιερό του Πυθίου Απόλλωνα και της Αθηνάς Οξυδερκούς, το Μυκηναϊκό νεκροταφείο της Δειράδας, την -χτισμένη πάνω στο αρχαίο ιερό της Ήρας Ακραίας- 'Παναγία του Βράχου' το Νυμφαίο, το 20.000 θέσεων λαξευτό Aρχαίο Θέατρο (όπου έλαβε χώρα η Δ΄ Εθνοσυνέλευση), τις Ρωμαϊκές Θέρμες, την Αρχαία Αγορά, το Ωδείο, το Ιερό της Αφροδίτης αλλά και μνημεία της νεώτερης ιστορίας: τις Εκκλήσίες του Πολιούχου Αγίου Πέτρου και του Αγίου Ιωάννη, τους Στρατώνες του Καποδίστρια και τα πολλά και αξιόλογα Νεοκλασσικά, ένα εκ των οποίων -αυτό του Καλλέργη- στεγάζει σήμερα -και με τη βοήθεια ενός σύγχρονου κτιρίου- ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδας, το Μουσείο του Άργους.

Τίρυνθα: Στον δρόμο που συνδέει το Άργος με το Ναύπλιο, βρίσκεται χτισμένη πάνω σε βραχώδες ύψωμα, η αρχαία ακρόπολη της Τίρυνθας, μιας από τις σημαντικότερες μυκηναϊκές πόλεις, που συνέδεσε το όνομά της με τον μυθικό κύκλο του Ηρακλή.

Ναύπλιο: ενετικά και τουρκικά, λαϊκά και νεοκλασικά, διάσπαρτο με φαρδιούς δρόμους μικρές και μεγάλες πλατείες, οθωμανικές κρίνες, κανόνια, μνημεία, αγάλματα κι όμορφα πάρκα, το Ναύπλιο, κατακτά τον επισκέπτη, πριν το κατακτήσει εκείνος. Με τις βουκαμβίλιες του να λάμπουν στο πρωινό φως, το Ναύπλιο ξυπνά, ήρεμο και δυνατό συνάμα καθώς πίσω από την περιρρέουσα γαλήνη του πρωινού κρύβεται μια ενέργεια μοναδική. Αυτή είναι η καλύτερη ώρα για μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο με τα πλούσια ευρήματα και το περίφημο Μουσείο του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, αλλά και για να εξερευνήσετε τους δύο πέτρινους φύλακες της πόλης: την οχυρωμένη Ακροναυπλία και το επιβλητικό φρούριο του Παλαμηδιού, με το εντυπωσιακό ενετικό κάστρο, τ' αμέτρητα -λαξευμένα στο βράχο- σκαλιά.

Αφού πάρετε ένα καλό πρωινό, δίπλα στην Πύλη της Ξηράς, με τον ασυνήθιστο καταρράκτη να πετάγεται, σαν μέσα από τα σωθικά του Παλαμηδιού ή στον σχεδόν απέναντι παλιό Σταθμό με το γέρικο τρενάκι να ξυπνά μνήμες από καιρούς αλλοτινούς, μπορείτε να ξεκινήσετε την όμορφη 'πτήση' σας πάνω από την πόλη. Κατοικημένος ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους, ο βράχος της Ακροναυπλίας, προσφέρει θέα, κυριολεκτικά πανοραμική: 360 μοιρών! Απ' τη μια η παλιά πόλη με τις αμέτρητες κεραμοσκεπές να διακόπτονται εδώ κι εκεί απ' τις κορφές δένδρων υπεραιωνόβιων και τα καμπαναριά των εκκλησιών? και με το μοναδικό Μπούρτζι, να στέκεται σαν καράβι ακίνητο καταμεσής των νερών του ακυμάτιστου λιμανιού και από την άλλη μεριά -την φορτωμένη φραγκόσυκα που κρέμονται βαριά απ' τα βράχια- η μαγευτική θέα στον κόλπο του Ναυπλίου και την παραλία Αρβανιτιά να λουφάζει κάτω από τον επιβλητικό όγκο του Παλαμηδιού, που θάναι και ο επόμενος σταθμός μας...

Αν σας ακούγονται πολλά τα 999 σκαλοπάτια, μην αποθαρρύνεστε καθώς υπάρχει ασφαλτοστρωμένος δρόμος που φτάνει ως την κορυφή και τη μια είσοδο του κάστρου. Αν, πάλι, αποφασίσετε ν' ανεβείτε με τα πόδια, να 'στε σίγουροι ότι τόσο το εντυπωσιακό και καλοδιατηρημένο ενετικό φρούριο, όσο και η άπλετη θέα σ' όλο τον αργολικό κάμπο, θα σας αποζημιώσουν με τον καλύτερο τρόπο. Αφόυ κάνετε μια βούτιά στην Αρβανιτιά ή και στην κοντινή Καραθώνα, ξεκουραστείτε μ' ένα καλό φαγητό σε μια απ' τις πολλές και καλές ταβέρνες του Ναυπλίου αλλά και έναν σύντομο μεσημεριανό υπνάκο, γιατί το απόγευμα η πόλη μετατρέπεται σε μιαν απέραντη πασαρέλλα κι εσείς πρέπει να είστε εκεί.

Με τον ήλιο του μεσημεριού, νάχει πάρει ήδη τον κατήφορο, η πόλη γεμίζει μ' ένα πολύχρωμο ανθρώπινο μελίσσι, καθώς εκτός από τους τουρίστες - Έλληνες και Ξένους- ακόμη και οι μόνιμοι κάτοικοι είναι... απ' όλον τον κόσμο, αφού παλιότεροι ταξιδιώτες, αποφάσισαν να εγκατασταθούν εδώ μόνιμα, κάνοντας την ομορφιά πατρίδα τους. Από την βάση του Παλαμηδιού με το πάρκο του Σταϊκόπουλου, την Πύλη της Ξηράς, το σπίτι του αντιβασιλέα Άρμανσμπεργκ, το Δικαστικό Μέγαρο, το άγαλμα του Καποδίστρια και την πλατεία των Τριών Ναυάρχων, με το πρώτο εν Ελλάδι φαρμακείο, το πρώτο Γυμνάσιο (σήμερα Δημαρχείο), τη Σχολή Ευελπίδων και το άγαλμα του Όθωνα μέχρι την πλατεία Συντάγματος με το σπίτι του Κολοκοτρώνη, το παλαιό Βουλευτικό, το Τζαμί, τις φυλακές του Λεονάρδου και το -στεγασμένο σε παλιά ενετική αποθήκη- Αρχαιολογικό Μουσείο, ο επισκέπτης ταξιδεύει σ' ένα μοναδικό για την Ελλάδα, χώρο ιστορικής μνήμης.

Τολό: Συνηθισμένος περίπατος ανθρώπων απ' όλον τον κόσμο, σήμερα, το μαγευτικό Τολό αποτελεί ένα από τα γνωστότερα τουριστικά θέρετρα όλης της Ελλάδας.  Βοηθητικό λιμάνι του Ναυπλίου -από τους βυζαντινούς κιόλας χρόνους- το Τολό ακολούθησε την τύχη του, περνώντας απ' τα χέρια των Φράγκων, Ενετών και Οθωμανών. Η φυσική ομορφιά του κόλπου και η ηρεμία με την οποία γεμίζει τον επισκέπτη το υπέροχο περιβάλλον τοπίο, θα μετατρέψουν το κάποτε γραφικό ψαροχώρι σ' ένα υπερσύγχρονο τουριστικό θέρετρο με περίπου σαράντα ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 7.000 κλινών! Χτισμένο, σχεδόν πάνω στην παραλία, το Τολό, με τις παραδοσιακές ψαροταβέρνες και τα διεθνή restaurants, τα μικρά μπαράκια και τα μεγάλα clubs, τα άνετα ξενοδοχεία και τα σκιερά campings αλλά και με μια ιδιαίτερη ανεπτυγμένη αγορά, προσφέρεται τόσο για οικογενειακές διακοπές, όσο και για νεανικό ξεφάντωμα, αφού εδώ θα βρει κανείς, μια από τις πιο καλά οργανωμένες για θαλάσσια σπορ παραλίες. Για τους ρομαντικούς, μια βόλτα στο παρακείμενο Καστράκι που ενέπνευσε τον Γ. Σεφέρη, με τα ανεσκαμμένα από Σουηδούς αρχαιολόγους ερείπια της Αρχαίας Ασίνης κρίνεται απαραίτητη ενώ οι... οικολόγοι θα βρουν τον Παράδεισό τους, στο νησάκι Ψιλή με τα αμέτρητα γλαροπούλια.

Κρανίδι: Σκαρφαλωμένη στους βραχώδεις λόφους και στεφανωμένη με το ειδυλλιακό, καταπράσινο πευκοδάσος της Αγ. Άννης, η πολιτεία του Κρανιδίου επιβλέπει από ψηλά ολάκερη την χερσόνησο της Ερμιονίδας. Σε χαρισματική θέση, καταμεσής των πεδινών της χερσονήσου, το σημερινό Κρανίδι -πρωτεύουσα της Ερμιονίδας- είναι χτισμένο στα όρια της Αρχαίας πολιτείας του Μάσητος, που περιελάμβανε επίσης, την περιοχή της σημερινής Κοιλάδας καθώς και τμήμα της κοντινής κοινότητας των Φούρνων. Τα -χαρακτηριστικά για την τοπική αρχιτεκτονική- κτήρια, του Δαμαρχείου και της βιβλιοθήκης, οι πέντε μεγάλες εκκλησίες του 19ου αι. -με σημαντικότερη τη Μητρόπολη του Αγ. Ιωάννη, το -μοναδικό για την αρχιτεκτονική του- καλντερίμι, στο πηγάδι του Πύργου, οι τρεις πλήρως ανακαινισμένοι ανεμόμυλοι, τα παραδοσιακά λιοτρίβια με τις μεγάλες πέτρες, το ησυχαστήριο και ο λόφος της Αγίας Άννης με το υπέροχο πράσινο και την όμορφη πανοραμική θέα, καθώς και τα πολλά ξωκλήσια -με πιο σημαντικά απ' αυτά, το Βυζαντινό της Αγ. Τριάδας στην περιοχή της Πικροδάφνης, του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Αρτίκι και του Προφήτη Ελισαίου στον περιφερειακό δρόμο- θα συμπληρώσουν την εικόνα μιας πολιτείας πανέμορφης, που ο ταξιδιώτης δεν θα ξεχάσει ποτέ.

Ερμιώνη: Ιδρυμένη από τον Ερμιώνα -εγγονό του βασιλιά του Άργους, Φορωνέα- η αρχαία Ερμιόνη, γνώρισε την ακμή από τους ομηρικούς κιόλας χρόνους. Οι κάτοικοί της, φιλειρηνικοί από την φύση τους, αξιοποίησαν την πορφύρα, ανέπτυξαν το εμπόριο, ανέδειξαν ποιητές και μουσικούς. Χτισμένη στην ανατολική πλαγιά του αρχαίου λόφου Πρώνα, η σημερινή Ερμιόνη υποδέχεται τον επισκέπτη με σύγχρονες εγκαταστάσεις αλλά και μια φιλοξενία μοναδική. Ιδιαίτερα γραφική και με έντονο νησιωτικό χρώμα, προσφέρεται για ξεκούραση, μπάνια και αναψυχή. Εδώ, στην προεξέχουσα χερσόνησο Μπίστι, ο επισκέπτης θα θαυμάσει τα ερείπια της αρχαίας πολιτείας και θα περιηγηθεί στην σημερινή πόλη με τον Μητροπολιτικό Ναό των Ταξιαρχών -όπου δίπλα του έλαβε χώρα η 3η Εθνοσυνέλευση- το Καποδιστριακό, τον Ναό της Αγίας Ερμιόνης με την πανοραμική θέα και τα μοναδικά Μαντράκια με τις υπέροχες ταβέρνες και τα μπαράκια.

Με βάση του την Ερμιόνη, ο ταξιδιώτης, θα περιηγηθεί στο -χτισμένο πάνω σε ερείπια αρχαίου Ασκληπιείου- Μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων με τις μοναδικές τοιχογραφίες, την πλούσια βιβλιοθήκη και το περίφημο ιαματικό νερό στο χωριό Ηλιόκαστρο -οι αρχαίοι Ειλεοί- με το όμορφο παραδοσιακό χρώμα και τις πολύ καλές ταβέρνες και τέλος, στο παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο της Θερμησίας με τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και τις όμορφες παραλίες.

Πορτοχέλι: Δίπλα στα ερείπια των Αλιέων, το Πορτοχέλι χρωστά το όνομά του σε παραφθορά του ονόματος της αρχαίας πολιτείας. Προάστιο εξάρτημα της Ερμιόνης οι αρχαίοι Αλιείς, όφειλαν το όνομά τους στην κύρια δραστηριότητα των κατοίκων τους, που ήσαν αλιείς πορφύρας και τεχνίτες στην επεξεργασία της. Στο πέρασμα του χρόνου, το Αλιείς έγινε Χαλιείς, Χέλι και τελικά Πόρτο-Χέλι καθώς και η πόλη ήταν -και είναι- χτισμένη σε φυσικό λιμάνι. Με τα ερείπια της αρχαίας πολιτείας να σώζονται ακόμη και σήμερα -τόσο στην ξηρά με την Ακρόπολη των Αλιέων, όσο και στον πυθμένα της θάλασσας με τα τείχη του αρχαίου λιμανιού και τον ναό του Απόλλωνα- αλλά και καταμεσής ενός τοπίου αξεπέραστου φυσικού κάλους, το Πορτοχέλι, είναι σήμερα ένας τόπος μαγευτικός. Αυτό ακριβώς το μοναδικό τοπίο, σε συνδυασμό με το υπέροχο κλίμα και την ανοιχτή -κι όμως τόσο ήρεμη- θάλασσα, οδήγησαν εδώ ένα πλήθος επωνύμων καθώς μεγαλοβιομήχανοι, εφοπλιστές και καλλιτέχνες επέλεξαν το Πορτοχέλι, ως τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Τόπος με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη υποδομή, το Πορτοχέλι προσφέρεται για τουρισμό υψηλών απαιτήσεων καθώς εδώ, ο επισκέπτης θα βρει ότι θέλει: πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, ιδανικές για θαλάσσια σπορ παραλίες, πολυτελή εστιατόρια, γραφικά ταβερνάκια, μοναδικά ουζομεζεδοπωλεία, όμορφα καφέ, μπαρ και νυχτερινά κλαμπ.

Αρχαία Επίδαυρος: Απ' όπου κι αν προσεγγίσει κανείς την περιοχή της Επιδαύρου, είτε από βορρά με την μαγευτική παραθαλάσσια διαδρομή από την Κόρινθο, είτε από το Ναύπλιο μέσω του Λυγουριού, δεν μπορεί παρά να θαυμάσει την χαρισματική φυσική καλλονή που τράβηξε σε τούτον δω τον τόπο θεούς κι ανθρώπους. Στις ράχες του βουνού Άκρα και με τα πεύκα να κατεβαίνουν απ' τις πλαγιές μέχρι τα νερά του ομώνυμου κόλπου της Επιδαύρου, η Αρχαία Επίδαυρος είναι χτισμένη στη θέση όπου αναπτύχθηκε ο αρχαίος πολιτισμός της Επιδαύρου, όχι μακριά από το ιερό του Ασκληπιού και το γνωστό σε όλους, Aρχαίο Θέατρο.

Περνώντας, διαδοχικά, από τους Κάρες, τους Ίωνες και τους Δωριείς, έγινε σπουδαίο εμπορικό κέντρο διατηρώντας δικές του αποικίες. Εδώ, υπήρχε ιερό του Ασκληπιού, ναός αφιερωμένος στο Διόνυσο, άλσος αφιερωμένο στην θεά Άρτεμη και ιερό της Αφροδίτης, ενώ στην περιοχή της χερσονήσου που αγκαλιάζει προστατευτικά τα νερά του λιμανιού, με το ιερό της Ήρας, αποκαλύφθηκαν θαλαμοειδείς μυκηναϊκοί τάφοι, νεκροταφείο με επιτύμβιες πλάκες και μια πληθώρα αγαλμάτων και επιγραφών.

Στην ίδια περιοχή της χερσονήσου ανακαλύφθηκε το θαυμάσια διατηρημένο και μόλις πρόσφατα παραδομένο στο κοινό, μικρό θέατρο της Επιδαύρου με τις 6.000 θέσεις που μοιάζουν λίγες για τα υψηλής καλλιτεχνικής αξίας δρώμενα που φιλοξενεί σήμερα. Σήμερα όλα αυτά τα μοναδικά ευρήματα, σε συνδυασμό με τις φυσικές καλλονές της περιοχής αλλά και το θαυμάσιο κλίμα, έχουν μετατρέψει την Αρχαία Επίδαυρο σε μαγευτικό θέρετρο που προσφέρει ιδανική διαμονή στη θάλασσα, με δυνατότητες για κάθε είδους αναψυχή και διασκέδαση, καθώς έχει αναπτύξει σημαντική τουριστική υποδομή, διαθέτοντας ξενοδοχεία, διαμερίσματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, campings, ταβέρνες με φρέσκα θαλασσινά, καφέ, bars και clubs ενώ προσφέρεται ιδανικά γι' αυτούς που αγαπούν τα θαλάσσια σπορ και το trekking.

Γύρω απο την αρχαία Επίδαυρο: Με κέντρο διαμονής την Αρχαία Επίδαυρο, ο ταξιδιώτης θα επισκεφτεί την -επίσης- παραθαλάσσια και όμορφη κωμόπολη της Νέας Επιδαύρου με το σπίτι όπου στεγάστηκαν οι πληρεξούσιοι της Πρώτης Εθνοσυνέλευσης - που έλαβε χώρα, εδώ, από τις 20 Δεκεμβρίου 1821 έως τις 15 Ιανουαρίου του 1822 και στο πλαίσιο των εργασιών της οποίας διακηρύχτηκε η ανεξαρτησία της Ελλάδας- καθώς και την πλατεία όπου έλαβαν χώρα οι εργασίες της, το κάστρο της Νέας Επιδαύρου με τον χρονολογούμενο από το 1710 ιερό ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου -όπου και φυλάσσεται η κάρα του Οσίου Λεωνίδη, προστάτη της Νέας Επιδαύρου- τους μυκηναϊκούς τάφους στο Παλαιοχώρι, στην Αγία Μαρίνα, την Καθολική και τις Λίμνες, το πανέμορφο τοπίο της Ποταμιάς του Γάλλου με την -φέρουσα Κυκλώπεια Τείχη- ακρόπολη και βέβαια το Λυγουριό του Δήμου Ασκληπιείου με το καταπληκτικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, τα υπολείμματα της Πυραμίδας του Λυγουριού, την Μυκηναϊκή Γέφυρα του Αρκαδικού και το σημαντικό αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου.

Σε απόσταση μόλις οκτώ χιλιομέτρων από την Αρχαία Επίδαυρο, καταμεσής ενός τοπίου μαγευτικού, βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, που περιλαμβάνει το Ιερό του Ασκληπιού, το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και τον ναό του Απόλλωνα Μαλεάτα. Μεγάλο επίσημο ιερό, της πόλης - κράτους της Επιδαύρου, αλλά και το σημαντικότερο απ' όλα τα ιερά που είχαν αφιερωθεί στον θεό της υγείας, το ιερό του Ασκληπιού, γνώρισε μεγάλη ακμή κατά τον 4ο π.Χ. αι., διατηρώντας μιαν ιδιαίτερη σημασία για χίλια περίπου χρόνια. Ο ταξιδιώτης, μπορεί να πάρει μια γεύση του αλλοτινού μεγαλείου, περιδιαβαίνοντας ανάμεσα στον Ναό του Ασκληπιού, το Γυμνάσιο, τη Στοά Κότυος, την Μικρή Παλαίστρα, τους Ναούς της Θέμιδος και της Άρτεμης, το Άβατο και βέβαια το πρωτότυπο κτίριο της Θόλου που προκαλεί το θαυμασμό, ενώ στο μουσείο που βρίσκεται στην είσοδο του χώρου, θα θαυμάσει ένα πλήθος σημαντικών ευρημάτων που θα συμπληρώσουν την γενική εικόνα με τρόπο ιδανικό.

Πολύ κοντά στο χώρο του Ασκληπιείου, στην πλαγιά του Κυνόρτιου όρους, ο επισκέπτης θα γνωρίσει από κοντά, ένα θέατρο - μύθο. Το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Χτισμένο τον 4ο αι. π.Χ. από τον Αργείτη αρχιτέκτονα και γλύπτη, Πολύκλειτο τον νεότερο , το θέατρο είναι το πιο φημισμένο αλλά και το πιο καλοδιατηρημένο απ' όλα τα θέατρα της αρχαιότητας. Χτισμένο σε δύο φάσεις και με την πρόσθεση του επιθεάτρου η χωρητικότητα του έφτασε τις 14.300 θέσεις, που ασφυκτικά γεμίζουν όλες, κάθε καλοκαίρι όταν δίνονται παραστάσεις.


 

Δευτέρα, 26 Απρίλιος 2010 08:05

Αρκαδία

Ιστορική γη διαποτισμένη με τους θρύλους, τις παραδόσεις, τους αγώνες αλλά και τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις των κατοίκων της. Έχει έντονη και συνεχή παρουσία απ' τους αρχαίους έως τους βυζαντινούς και τους νεότερους ιστορικούς χρόνους. Στην Αρκαδία διακλαδίζονται οι δύο οροσειρές, του Μαινάλου και του Πάρνωνα. Στις πλαγιές τους είναι ακροβολισμένα τα μαγευτικά Χωριουδάκια της Αρκαδίας -πολύχρωμες πινελιές σε καταπράσινο καμβά- και τα «άγια» Αρκαδικά Μοναστήρια, ανεκτίμητοι θησαυροί απ' το βάθος των αιώνων. Στο κέντρο της, και στο χαρακτηριστικό οροπέδιο Μαντινείας, δεσπόζει π Ιστορική Τριπολιτσά των 35.000 κατοίκων, σήμερα. Τα δύο ποτάμια, ο Αλφειός και ο Λούσιος, κυλούν ήρεμα τα νερά τους, κάτω από πετρόκτιστα γεφύρια και κατά μήκος «φιορδικών» πολύχρωμων όχθεων! Στα νοτιοανατολικά παράλια του Νομού αγκαλιάζεται η ονειρεμένη θάλασσα με τις πεντακάθαρες αμμουδιές, τουριστικοί τόποι για ήσυχες διακοπές ...

 

Τόσο ο Ορεινός Όγκος τού Μαινάλου και τού Πάρνωνα όσο και οι, σπάνιας ομορφιάς και καθαρότητας, παραλίες της Κυνουρίας, τα τελευταία χρόνια, όλο και ανακαλύπτονται περισσότερο και για το λόγο αυτό, ο Τουρισμός στην Αρκαδική γη, χειμώνα καλοκαίρι, ανεβαίνει αλματωδώς! Ο Καρδαράς, το Λεβίδι, η Βυτίνα, τα Λαγκάδια, η Δημητσάνα, η Στεμνίτσα, το Ελληνικό, η Καρύταινα, τα Δολιανά, η Τσακωνιά, η Καστάνιτσα, ο Κοσμάς, το Άστρος είναι Κεφαλοχώρια που δέχονται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες όλο το χρόνο. Έχουν δημιουργηθεί μικρά ξενοδοχεία -μοτέλ-, μ' όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, που καλύπτουν τις ανάγκες των Επισκεπτών. Το Δασικό Χωριό των Δολιανών -κι αυτό που γίνεται στο Λάδωνα- επιτρέπει να ζήσει ο κάτοικος των μεγαλουπόλεων λίγες μέρες κοντά στη φύση. Η Τεχνητή Λίμνη του Λάδωνα, ο Αλφειός και το Φαράγγι του Λούσιου προσελκύουν χιλιάδες Επισκέπτες! Το σπορ του Κυνηγιού που, τα τελευταία χρόνια, έχει ποικιλθεί με το Αγριογούρουνο, κι αυτό τού Καγιάκ, μαγνητίζουν τους ενδιαφερόμενους από όλη την Ελλάδα! Αλλά και οι λάτρεις της πεζοπορίας μέσα από τα χαραγμένα Αρκαδικά μονοπάτια και το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, βρίσκουν την ευκαιρία ν' απολαύσουν την Αρκαδική φύση και τ' αξιοθέατα. Το Χιονοδρομικό Κέντρο της Οστρακίνας αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων σκιέρ.

Αρκαδική Φύση

Αρκαδική φύση ήταν αυτή που ενέπνευσε διεθνείς ζωγράφους και ποιητές να την υμνήσουν με τα έργα τους. Δάση, βουνά και θάλασσες συνθέτουν αρμονικά το Αρκαδικό τοπίο. Το Μαίναλο στο βορρά και ο Πάρνωνας στο νότο, με 2000 μ. περίπου υψόμετρο, βρίθουν από έλατα. Ο Ολύγυρτος, το Τραχύ, το Λύρκειο, το Αρτεμίσιο, ο Κτενιάς, ο Σαϊτάς, το Λύκαιο αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Αρκαδίας. Στα ξέφωτά τους απολαμβάνεις πολύχρωμα χαλιά από λογής -λογής αγριολούλουδα. Γύρω σαν ισοκράτημα, συντροφεύει ο βόμβος των εντόμων και το τιτίβισμα των μικρών πουλιών, όταν το βράδυ σταματάει, συνεχίζει το γλυκόλαλο αηδόνι που νυχτοβασιλεύει. Ανάμεσα στις οροσειρές ακούγεται ο ήχος των κρυστάλλινων νερών από τα ξακουστά ποτάμια της. Ο μικρός Ερύμανθος, ο μυθικός Λούσιος, ο γαλήνιος Λάδωνας και ο περήφανος Αλφειός. Πανέμορφες είναι οι τρείς λίμνες που κοσμούν την Αρκαδία: η λίμνη Τάκα, η λίμνη του Λάδωνα και ο υδροβιότοπος του Μουστού. Εξίσου γραφικές είναι και οι μικρές πεζούλες που προαναγγέλλουν τους μικρούς κάμπους. Σπαρμένοι με πάμπολλα ζαρζαβατικά και οπωροφόρα δέντρα αλλά κι ελιές, καρυδιές, καστανιές ... αυτοί οι μικρόκαμποι διακόπτονται από φιδίσιους δρόμους, αλλού ανηφορικούς κι αλλού κατηφορικούς, ενώ τα δεκάδες χωριουδάκια, πότε σκαρφαλωμένα στις ήρεμες πλαγιές και πότε ξαπλωμένα στο γρασίδι των μικρών πεδιάδων, συμπληρώνουν το Αρκαδικό τοπίο, την καταπράσινη Αρκαδική φύση που σβήνει στο Μυρτώο πέλαγος σ' εκείνες τις εκπληκτικές παραλίες της Κυνουυρίας. Γραφικά λιμανάκια αλλά και πεντακάθαρες αμμουδιές, σαγηνεύουν τον επισκέπτη.

Θρησκευτικά μνημεία

Στην Αρκαδιά, ο επισκέπτης συναντά δεκάδες Μονές. Στα σωθικά τους κουβαλούν ιστορία αιώνων ενώ n αρχιτεκτονική τους αφήνει εκστατικούς τους χιλιάδες επισκέπτες. Το ένα Μετόχι καλύτερο από το άλλο με ιερά κειμήλια πρωτόφαντα. Όλα ταύτα τα Μοναστπρια, στην καρδιά του Μοριά, αν δεν είναι τα «Μικρά Μετέωρα, σίγουρα είναι το «Μικρό Άγιο Όρος» της Ελλάδας. Εκτός της θρησκευτικής, κουβαλούν και τη νεότερη ιστορία του γένους μας, αφού σ' αυτά κρύφτηκαν οι Καπεταναίοι κι έμαθαν τα «κρυφά γράμματα» τα σχολιαρόπαιδα. Σε κάποια απ' αυτά, δε φτάνει το αυτοκίνητο, οπότε οι προσκυνητές πεζοπορώντας και με ευλάβεια ανηφορίζουν και κατηφορίζουν στους ιερούς χώρους ... Η Έλωνα κι ο Πρόδρομος, η Αιμιαλών κι η Λουκού, η Φιλοσόφου κι η Γοργοεπικόου, η Σίντζα κι οι Βάρσες, η Άγια - Θοδώρα και η Παλιοπαναγιά, η Επάνω Χρέπα κι η Κερνίτσα, η Ορθοκωστά κι η Μαλεβή ... αναμένουν και θ' αναμένουν τον οδοιπόρο επισκέπτη να τον γλυκάνουν μ' ένα λουκούμι και να τον ξεδιψάσουν με ένα ποτήρι κρύσταλλο νερό.

Αρχαιολογικά Μνημεία

Η Αρκαδία απ' το βοριά μέχρι το νοτιά κι από την ανατολή ως τη δύση είναι ένας απέραντος Αρχαιολογικός χώρος. Τα θέατρα, της Μεγαλόπολnς, του Ορχομενού, της Μαντινείας και της Τεγέας δίνουν μια πρώτης τάξης εικόνα περί των σημαντικών Αρχαιολογικών θησαυρών. Την εικόνα συμπληρώνει το μεγάλο Αρχαιολογικό Μουσείο Τρίπολης -ένα από τα πέντε - έξι πιο αξιόλογα της χώρας- καθώς και τα μικρότερα: Τεγέας, Μεγαλόπολης, Άστρους και Λυκόσουρας. Ευρήματα όπως οι κεφαλές: Υγείας, Ηρακλή, Τήλεφoυ Τραϊανού αλλά και ο κορμός της Αταλάντης .. τα πολλά Ειδώλια και οι πάμπολλοι Αμφορείς είναι Αρχαιολογικά ευρήματα που αξίζουν της επίσκεψης, της προσοχής και της μελέτης. Οι ανασκαφές στην Έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού που είναι n «Κιβωτός της Αρχαίας Τέχνης», n Αλέα, το Στενό, n Μαντινεία, ο Ορχομενό ς, οι Καφυές, ο Παλαιόπυργος, το Άστρος, το Σακοβούνι, n Μεγαλόπολη, το Παλαιόκαστρο ... είναι Αρχαιολογικοί τόποι που τίποτα δεν έχουν να ζηλέψουν από άλλους ελληνικούς.

Παραλίες

Το μοναδικό κομμάτι που βρέχεται από θάλασσα είναι αυτό της Κυνουρίας. Εκεί καταλήγουν οι ανατολικές πλαγιές του Πάρνωνα δημιουργώντας μια εκτεταμένη δαντελωτή ακτογραμμή που αποτελείται από μικρούς όρμους με γαλααζοπράσινες παραμυθένιες παραλίες. Οι επιλογές είναι πολλές. Ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει κάποια από τις οργανωμένες παραλίες με τα κάμπινγκ, της περιοχής αλλά και να ανακαλύψει μόνος του ένα από τα πολλά απομονωμένα μικρά ακρογιάλια με τα πολύχρωμα βότσαλα ή κάποια κρυφή σπηλιά για να απολαύσει την πεντακάθαρη θάλασσα. Η περιήγηση στην Αρκαδική Θάλασσα μπορεί  να αρχίσει από το Ξηροπήγαδο, το χωριό που συναντά ο επισκέπτης ακλουθώντας τον παραθαλάσσιο δρόμο από το Άργος προς Άστρος. Έχει ωραία αμμουδιά αλλά και μικρές σπηλιές που προσφέρονται για απομόνωση αλλά και ψαροντούφεκο. Στη συνέχεια το κοσμοπολίτικο Παράλιο Άστρος, με την οκτώ χιλιομέτρων παραλία του, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πλήθους επισκεπτών. Ακολουθεί σε μικρή απόσταση n παραλία του Αγίου Ανδρέα με τον προστατευόμενο υδροβιότοπο του Μουστού. Ο δρόμος ακολουθεί τις δαντελωτές ακτές και φτάνει στο Κρυονέρι, έναν εκτεταμένο όρμο που τα δέντρα φτάνουν μέχρι την άκρη της παραλίας, με νερά καθαρά και πολύχρωμα βότσαλα. Στη συνέχεια η παραλία Ζαρίτσι, στην οποία λειτουργεί κάμπινγκ, και πιο κάτω η παραλία Τσέρφος. Λίγο πριν φτάσει ο επισκέπτης στον Τυρό, τον υποδέχεται η παραλία Τηγάνι. Αριστερά του δρόμου θα αντικρύσει τον μικρό όρμο, με τα βαθυγάλαζα νερά, και μετά ακολουθεί η παραλία Τυρού ενώ σε μικρή απόσταση ακολουθεί n παραλία Λυγεριά. Συνεχίζοντας τη διαδρομή μετά τον Τυρό και στρίβοντας αριστερά, ο δρόμος οδηγεί τον επισκέπτη στην παραλία του Κίσσακα. Η μικρή σμαραγδένια παραλία είναι εκπληκτικής ομορφιάς και ακολουθεί ο μικρός ψαράδικος οικισμός Λιβάδι, με πεντακάθαρα νερά και πανέμορφο φυσικό περιβάλλον. Ο δρόμος μετά οδηγεί στην περιοχή του Λεωνιδίου και την υποδοχή έχει αναλάβει n Σαμπατική το γραφικό ψαροχώρι με το όμορφο λιμανάκι του και την πεντακάθαρη θάλασσα. Στπν εύφορη μικρή κοιλάδα που ξανοίγεται κάτω από τον δρόμο, χωμένο μέσα στους θεόρατους κοκκινόβραχους είναι το Λεωνίδιο και στα πόδια του οι παραλίες του Λάκκου και της Πλάκκας, με χαρακτηριστικό τους το άσπρο βότσαλο.
Ακολουθεί n παραλία στα Πούλιθρα με τα γαλαζοπράσινα διαυγή νερά και το ταξίδι στις παραλίες της Κυνoυρίας καταλήγει στην όμορφη παραλία του Φωκιανoύ που απομονωμένη στην εσχατιά της Αρκαδίας προσμένει τον επισκέπτη να της δώσει ζωή αφού λίγοι είναι αυτοί που τολμούν τη δύσκολη διαδρομή  για να την προσεγγίσουν.

Χειμερινά σπορ

Το σπουδαιότερο βουνό της Αρκαδίας, το Μαίναλον, που διακρίνεται για την μεγάλη του βλάστηση. Εκτείνεται στο κεντρικό και βορειοανατολικό τμήμα του Νομού Αρκαδίας. Οι ψηλότερες κορυφές του είναι: η Πατερίτσα, η Οστρακίνα, όπου και το χιονοδρομικό Κέντρο στην πλαγιά της, το Πιανοβούνι, η Επάνω Χρέπα, η Υψούντα. Στην ψηλότερη κορυφή του Μαινάλου, σε ύψος 1980 μέτρων, λειτουργεί το Χιονοδρομικό Κέντρο της Οστρακίνας. Η πρόσφατη επένδυση ιδιώτη αναβάθμισε πλήρως το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου το οποίο σημερα μπορεί, όχι μόνο να φιλοξενήσει, αλλά και να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς φίλους του σκι. Για την εξυπηρέτηση των χιονοδρόμων υπάρχουν 4 αναβατήρες που μεταφέρουν τους σκιέρ στις 8 πίστες του χιονοδρομικού κέντρου. Υπάρχουν εκπαιδευτές για τους αρχάριους, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού σκι και σνόουμπορντ, τρία καφέ, εστιατόριο και κατάστημα λιανικής πώλησης. Η μικρή απόσταση από την Τρίπολη, μόνο 25 χλμ., και από την Αθήνα, λιγότερο από 2 ώρες διαδρομή, παρέχει στην Οστρακίνα προνομιακή θέση έναντι των άλλων χιονοδρομικών κέντρων της Ελλάδος.

Ο Πάρνωνας

Ο Πάρνωνας εντυπωσιάζει τους επισκέπτες του με την ποικιλάτητα των τοπίων και των οικισμών του. Το μοναστήρι της Έλωνας χτισμένο σαν αετοφωλιά και ο κάθετος κοκκινόβραχος στεφανώνει την όμορφη κωμόπολη του Λεωνιδίου. Πολύ όμορφα είναι τα πολλά και μικρά οροπέδια, λαμποκάμπια, όπως τα αποκαλούν οι ντόπιοι κάτοικοι. Ο επισκέπτης περπατώντας τα μονοπάτια του, ταξιδεύοντας στις όμορφες διαδρομές, γνωρίζοντας τα χωριά του, τους Τσάκωνες, τα σπήλαια του, μένει ικανοποιημένος. Πανέμορφα οροπέδια, πλήθος βουνοκορφών, φαράγγια απαράμιλλης και άγριας ομορφιάς και βαθιές κοιλάδες σχηματίζουν το ποικιλόμορφο ανάγλυφο, του Πάρνωνα. Γεμάτος από ωραίες διαδρομές και γραφικά χωριά, ο Πάρνωνας είναι ιδανικός τόπος για περιήγηση, πεζοπορία, ορειβασία και κυνήγι ενώ  σε απόσταση 25 χιλ. από τον Άγιο Πέτρο υπάρχει ορειβατικό καταφύγιο που προσφέρει δυνατότητα διανυκτέρευσης και το οποίο συνδέεται με άσφαλτο με το δρόμο Αγίου Πέτρου - Άστρους.

Εναλλακτικός τουρισμός

Το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Αρκαδίας σε συνδυασμό με τα πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία της και τις παραδόσεις της είναι στοιχεία που αποτελούν ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Δυνατότητες περιπατητικών -trekking- διαδρομών, μονοπάτια, σε συνδυασμό με την επίσκεψη ιδιαίτερων φυσικών τοπίων και ιστορικών ή άλλων αξιοθέατων. Δραστηριότητες όπως rafting στο Λούσιο και τον Αλφειό, ποδηλασία στα ορεινά μονοπάτια του Μαινάλου και του Πάρνωνα, ιππασία, εκδρομές με 4Χ4 οχήματα στη Λίμνη του Λάδωνα, αναρρίχηση, πεζοπορία στα ελατοσκέπαστα βουνά αλλά και θαλάσσιες εκδρομές. Επίσκεψη σε οικολογικού ενδιαφέροντος σημεία, υδροβιότοποι, χώροι προστατευόμενης πανίδας για παρατήρηση, τοποθεσίες πλούσιας χλωρίδας.

Σπήλαιο Κάψια

Είναι ένα απ' τα δέκα πιο αξιόλογα σπήλαια της χώρας μας. Ανακαλύφθηκε το 1887 και εξερευνήθηκε το 1892. Ο λόγος για το σπήλαιο «Καταβόθρες του Κάψια». Βρίσκεται κάτω από το Χιονοδρομικό Κέντρο του Μαινάλου, 1500 μέτρα απ' το χωριό Κάψια, μόλις 15 χλμ. απ' την Τρίπολη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το σπήλαιο του Κάψια είναι παγκοσμίου σπηλαιολογικού ενδιαφέροντος και έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει ένα αξιοθέατο μεγάλου τουριστικού ενδιαφέροντος.

Πέμπτη, 22 Απρίλιος 2010 08:20

Αιτωλοακαρνανία

Η Αιτωλοακαρνανία, ένας τόπος που μοιάζει ατέρμονος στο διάβα του, είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση Νομός της Χώρας. Στο Νότο απλώνεται από τις ακρογιαλιές του  Κορινθιακού και του Πατραϊκού Κόλπου, ως τους αχανείς υδάτινους ορίζατες της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και του Δέλτα Αχελώου. Το λιόγερμα το αντικρίζουν οι Ακαρνάνες στο Ιόνιο, την γαλανή θάλασσα που βρέχει την δυτική πλευρά του Νομού και φέρνει το μαΐστρο. Υδάτινος είναι σε αρκετό μήκος και ο βοράς στο Νομού, εκεί που ο γαλήνιος Αμβρακικός γλυκαίνει το κλίμα και το τοπίο. Όμως οι βοριάδες με τους χιονιάδες «βρίσκουν το δρόμο τους» από τα βόρεια σύνορα με την Άρτα, από την Ευρυτανία και τη Φθιώτιδα.

 

Στα Βόρεια τμήματα του Νομού, τα σύρραχα του Μακρυνόρους και κυρίως τα βουνά του Βάλτου, της Παναιτωλικού και τα βουνά της Ναυπακτίας αποτελούν γεωλογική συνέχεια της Πίνδου.

Η ανατολή του πλοίου πρωτοαντικρίζει το Νομό στα όρια με τη Φωκίδα. Στις ακρογιαλιές της Ναυπάκτου, στις δασιέs κοιλάδεs και τα φαράγγια του Μόρνου, αλλά και ψηλότερα, εκεί στα ορεινά φρούρια της Σαράναινας και των Βαρδουσίων που πηγάζει ο Εύηνος.

Από το Σεπτέμβριο του 1833 πρωτεύουσα του Νομού είναι n Ιερά πόλη του Μεσολογγίου με 14000 κατοίκους.

Μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του Νομού, n οποία συγκεντρώνει αντίστοιχα μεγάλη οικονομική και εμπορική δραστηριότητα, είναι το Αγρίνιο, με 44.030 κατοίκους. Σημαντικές ιστορικές κωμοπόλεις και τοπικά παραγωγικά κέντρα αποτελούν, η Αμφιλοχία, η Βόνιτσα, το Θέρμο, ο Αστακός, το Αιτωλικό, το Νεοχώρι, η Κατούντα, οι Φυτείες κλπ.

Τα τρία μεγάλα ποτάμια του νομού, Αχελώος, Εύηνος, Μόρνος, οι πέντε μεγάλες φυσικές και τεχνητές λίμνες, οι κάμποι και τα πολύκορφα βουνά, τα δάση και οι ακρογιαλιές, συνθέτουν ένα μωσαϊκό τοπίων, αντιπροσωπευτικό όλης της χώρας.

Αξιοθέατα

 • Να επισκεφθείτε την Πρωτεύουσα του Νομού το Μεσολόγγι και αφού κάνετε μια βόλτα στον Κήπο των Ηρώων και στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης, στην συνέχεια να γευτείτε το φημισμένο αβγοτάραχο και τους άλλους εξαιρετικούς ψαρομεζέδες που σερβίρονται στα ταβερνάκια της πόλης.
 • Αν βρεθείτε στο Μεσοπόγγι κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, να παρακολουθήσετε το μοναδικό πανηγύρι του Αη Συμιού.
 • Να βρεθείτε στο Αιτωλικό -την «μικρή Βενετία» της Ελλάδας- το τριήμερο 21-23 Αυγούστου και να παρακολουθήσετε το πανηγύρι τnς Αγιαγαθής που συνεχίζεται ανελλιπώς και παραμένει σχετικά αναλλοίωτο, από το 1830 μέχρι τις μέρες μας.
 • Να κάνετε" bird watching" στις λιμνοθάλασσες του Μεσολογγίου - Αιτωλικού και στις εκβολές του Αχελώου ενώ στην συνέχεια να κολυμπήσετε στα πεντακάθαρα νερά της παραλίας του Λούρου κοντά στο Νεοχώρι.
 • Να επισκεφτείτε τον Αρχαιολογικό Χώρο των Οινιάδων στην Κατοχή και στην συνέχεια πριν συναντήσετε το δάσος του Φράξου στην περιοχή Λεσινίου, να κάνετε μια στάση στο Πεντάλοφο για να απολαύσετε τα περίφημα ψητά του.
 • Να πάρετε τον παραλιακό δρόμο, από τον Αστακό προς το Μύτικα, τπν Πάλαιρο και τπ Βόνιτσα. Πρόκειται για μια εξαιρετική παραθαλάσσια διαδρομή, με θέα το Ιόνιο και τα πολλά νησάκια του.
 • Να διασχίσετε την περιοχή του Ξηρομέρου και να περιπλανηθείτε στο μοναδικό δάσος βαλανιδιάς των Βαλκανίων και ένα από τα λίγα της Ευρώπης.
 • Να διατρέξετε τις δαντελωτές ακτές του Αμβρακικού κόλπου και αφού καταλήξετε στην όμορφη Αμφιλοχία, να γευτείτε τα μοναδικά θαλασσινά.
 • Να επισκεφθείτε τη μεγαλύτερη πόλη του Νομού το Αγρίνιο με τις πολλαπλές επιλογές του και να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό και το Λαογραφικό Μουσείο Αιτωλοακαρνανίας.
 • Να περπατήσετε κοντά στη λίμνη Τριχωνίδα και να κάνετε bird watching.
 • Να επισκεφθείτε το Θέρμο με τον σπουδαίο αρχαιολογικό του χώρο, καθώς και το μοναστήρι που φυλάσσονται τα λείψανα του Πάτερ Κοσμά του  Αιτωλού.
 • Να κάνετε ράφτινγκ και καγιάκ στον Εύηνο, στην περιοχή Χάνι-Μπανιά (περίπου 15 χλμ. από τη Ναύπακτο).
 • Να περπατήσετε στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια τnς Ναυπάκτου που οδηγούν από το λιμανάκι προς το άνω διαζώματα του περίφημου κάστρου της, ενώ στην συνέχεια να επισκεφθείτε τα πολλά ιστορικά και πολιτισμικά αξιοθέατα της πόλης.
 • Να παρακολουθήσετε τις εορταστικές εκδηλώσεις που γίνονται στο λιμάνι της Ναυπάκτου το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, σε ανάμνηση της ναυμαχίας της Ναυπάκτου.
 • Να επισκεφθείτε τα πανέμορφα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας και να συμμετάσχετε στις περίφημες γιορτές κάστανου και τσίπουρου που γίνονται το Φθινόπωρο.
 • Να πάτε στο Κρυονέρι και να κάνετε αναρρίχηση στη Βαράσοβα, ένα από τα καλύτερα σημεία αναρρίχησης στην Ελλάδα.
 • Να περάσετε τπ γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης», βράδυ Σαββάτου, όταν τα φώτα της είναι ανάμενα και μοιάζει να κρέμεται από τον ουρανό.


 

Τετάρτη, 21 Απρίλιος 2010 22:40

Θεσπρωτία

Ο Νομός Θεσπρωτίας καλύπτει το ΒΔ τμήμα της περιφέρειας Ηπείρου. Πρωτεύουσα είναι η Ηγουμενίτσα, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας στη ΒΔ Ελλάδα. Η Θεσπρωτία είναι περιοχή κατεξοχήν ορεινή και σχηματίζεται από τις δυτικές οροσειρές της Πίνδου που βαθμιαία χαμηλώνουν προς τη θάλασσα και από στενόμακρες κοιλάδες, ανάμεσα στις οροσειρές. Οι πεδινές περιοχές στα παράλια οι πεδιάδες που έχουν σχηματισθεί από τις προσχώσεις των ποταμών Καλαμά και Αχέροντα και στην ενδοχώρα οι κοιλάδες των ίδιων ποταμών και των παραποτάμων τους- καλύπτουν μόλις το 5% της συνολικής έκτασης του νομού. Παρόλο που μεγάλο μέρος των ακτών είναι απότομες, πολλοί μικροί κόλποι εναλλάσσονται με μεγαλύτερους, αποτελώντας το προγεφύρωμα της Ελλάδας προς την Ιταλία.Στα παράλια και στη χαμηλή ζώνη του εσωτερικού το κλίμα είναι μεσογειακό, με ήπιους χειμώνες και θερμά καλοκαίρια, ενώ στην ημιορεινή και ορεινή ενδοχώρα το κλίμα γίνεται ηπειρωτικό. Η Θεσπρωτία ανήκει στη ζώνη της μεσογειακής χλωρίδας, με εξαίρεση τα υψηλότερα βουνά, όπου επικρατεί βλάστηση της Κεντρικής Ευρώπης.

Η οικονομία της περιοχής βασίζεται, κατά κύριο λόγο, στην αγροτική παραγωγή. Στις πεδινές εκτάσεις στις εκβολές του Καλαμά και του Αχέροντα καλλιεργούνται εσπεριδοειδή, καλαμπόκι, τριφύλλι, ρύζι και ακτινίδια. Από τα πλούσια σε. νερά ποτάμια της Θεσπρωτίας, Καλαμά και Αχέροντα, αρδεύεται το σύνολο σχεδόν των παραποτάμιων πεδινών εκτάσεων. Στα παράλια και στις χαμηλές κοιλάδες της ενδοχώρας ευδοκιμεί η ελιά.

Στα παραποτάμια λιβάδια και στα ορεινά βοσκοτόπια αναπτύσσεται η κτηνοτροφία των αιγοπροβάτων και των βοοειδών, γνωστών ήδη από την αρχαία φιλολογική παράδοση. Υπάρχουν επίσης αξιόλογες βιοτεχνίες και ελάχιστες μικρού μεγέθους βιομηχανίες, ενώ μεγάλη ανάπτυξη παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός, το εμπόριο και οι μεταφορές απασχολώντας το 1/3 του ενεργού πληθυσμού του νομού.
Η Ηγουμενίτσα αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική θαλάσσια πύλη εισόδου στην ελληνική επικράτεια. Η προνομιακή αυτή θέση της θα αναβαθμιστεί με την ολοκλήρωση της επέκτασης του λιμανιού της και τη λειτουργία της Εγνατίας Οδού, αναδεικνύοντας την πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας σε ένα από τα κυριότερα διαμετακομιστικά κέντρα της ενιαίας Ευρώπης.

Αξιοθέατα

Κασνέτσι: Βόρεια του χωριού Μύλοι, βορειοδυτικά των Φιλιατών, δεξιά του δρόμου Φιλιατών-Σαγιάδας, επάνω σε κωνικό λόφο βρίσκεται το μικρό κάστρο, του οποίου η παλαιότερη φάση μπορεί να χρονολογηθεί στη ρωμαϊκή περίοδο.

Ταφικό ηρώο: Στη θέση Μάρμαρα στον κάμπο Ζερβοχωρίου (τ. Δραγουμή), μερικές εκατοντάδες μέτρα από τον ποταμό Κωκυτό, αποκαλύφθηκε τετράγωνο κτήριο διαστάσεων 15,36χ15,47μ. με πρόσοψη προς ΒΑ, χτισμένο με λαξευμένους γωνιόλιθους μεγάλων διαστάσεων, που, όπως έδειξε η αρχαιολογική έρευνα, πρόκειται για ταφικό ηρώο.

Πολυνέρι: Στις ανατολικές πλαγιές του βουνού "Βραχωνάς'" βρίσκεται αρχαίος οικισμός που ελέγχει την πεδιάδα της Πλαταριάς.

Ραβενή: Στη δεξιά όχθη του Καλαμά, 7 χλμ. δυτικά της Βροσίνας, στην κορυφή λόφου νότια από το σύγχρονο ομώνυμο χωριό, βρίσκεται ο αρχαίος οικισμός, τον οποίο ο Hammond ταύτισε με τη Φανοτή, χωρίς όμως αυτό να γίνει αποδεκτό.

Φανοτή: Σύμφωνα με το Σ. Δάκαρη, η -αναφερόμενη από τον Πολύβιο και το ρωμαίο Τίτο Λίβιο (Titυs Liviuς) πρωτεύουσα των Φανοτέων πρέπει να ταυτιστεί με τον οικισμό της Ντόλιανης του δήμου Παραποτάμου, πάνω σε μεμονωμένο λόφο στη βόρεια όχθη του Καλαμά.

Δυμόκαστρο: Τειχισμένος παράλιος οικισμός, σε ασβεστολιθική πλαγιά που καταλήγει στο Ιόνιο στο νότιο άκρο της παραλίας Καραβοστάσι, δυτικά του χωριού Πέρδικα. Έχει ταυτιστεί με την αρχαία Ελίνα που αναφέρεται σε μολύβδινη επιγραφή από τη Δωδώνη.

Πύργος Λυγιάς: Βόρεια του κόλπου της Ηγουμενίτσας βρίσκεται η χερσόνησος της Λυγιάς ή Λυγαριάς με τα τρία κάστρα της και στο κέντρο του αποστραγγισθέντος βάλτου το κάστρο του Πύργου Λυγιάς ή Ραγίου.

Γιτάνη: Πολιτικό κέντρο των Θεσπρωτών και δεύτερη, κατά σειρά αρχαιότητας, πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας.

Ελέα: Έχει ταυτιστεί με τα ερείπια αρχαίου οικισμού νότια της Παραμυθιάς, ανατολικά της Χρυσαυγής. Πρόκειται για το σημαντικότερο οικισμό στην Ελεάτιδα, την περιοχή δηλαδή μεταξύ Νεκρομαντείου και Παραμυθιάς, όπου κατοικούσε το φύλο των Ελεατών Θεσπρωτών.

Οσδίνα: Στη βραχώδη ράχη Παλιοχώρα, σε φυσικά οχυρή θέση στην ανατολική όχθη του Καλαμά, κάτω από το χωριό Πέντε Εκκλησιές, στην έξοδο του ποταμού από το στενό φαράγγι στην εύφορη κοιλάδα, αιώνες αργότερα από την εγκατάλειψη του ελληνιστικού οικισμού, από τον οποίο μικρά μόνο τμήματα της πολυγωνικής οχύρωσής του διατηρούνται, ιδρύθηκε η βυζαντινή Οσδίνα ή Ουζντίνα.

Παραμυθιά: Η επίκαιρη θέση της, ο αποκαλυφθείς στην περιοχή κιβωτιόσχημος τάφος της Υστεροελλαδικής Περιόδου καθώς και τα προερχόμενα από την περιοχή κινητά ευρήματα συνηγορούν στην ύπαρξη του, μοναδικού ίσως εντός των ορίων του νομού Θεσπρωτίας, οικισμού της 2ης π.Χ. χιλιετίας (εποχή Χαλκού) στην περιοχή της σύγχρονης Παραμυθιάς.

Παλαιά Ευροία: Η γνωστή από τη φιλολογική παράδοση πόλη της (Παλαιάς) Ευροίας τοποθετείται στη θέση του σημερινού χωριού Γλυκή, στη δυτική όχθη του ποταμού Αχέροντα, παρόλο που είναι σχεδόν ανύπαρκτες αρχαιολογικές μαρτυρίες, οι οποίες να πιστοποιούν την ύπαρξη ενός εκτεταμένου παλαιοχριστιανικού οικισμού.

Φωτική: Η ρωμαϊκή αποικία της Φωτικής (1ος π.Χ. αι.) έχει ταυτιστεί με τα ερείπια στη θέση "Λιμπόνι", ΒΑ της Παραμυθιάς. Τα αρχαιολογικά ευρήματα δεν επαρκούν για την ακριβή οριοθέτηση της πόλης στις διάφορες φάσεις του μακραίωνου βίου της.

Φύση

Δέλτα Καλαμά: Ο ποταμός Καλαμάς δημιούργησε στο σημείο των εκβολών του στο Ιόνιο, στη διάρκεια της μακραίωνη ς πορείας μέσα από τη Θεσπρωτία, το δέλτα, που ορίζεται περίπου από το τρίγωνο Ηγουμενίτσα - Ράγιο – Σαγιάδα.

Φαράγγι Αχέροντα: Ξεκινώντας από τη Γλυκή μπορούμε να πορευτούμε στο ποτάμι των θρύλων, στο φαράγγι και στις πηγές του Αχέροντα. Ο χωματόδρομος που ξεκινάει μέσα από τη Γλυκή, οδηγεί κατά μήκος του ποταμού μέσα σε ένα δάσος από πλατάνια. Εγκαταλείποντας στο σημείο αυτό το αυτοκίνητο μπορεί κανείς να συνεχίσει με τα πόδια στο μονοπάτι μέχρι τις πηγές του ποταμού.

Μουργκάνα: Ξεκινώντας από το χωριό Βαβούρι, στις απότομες πλαγίες της Μουργκάνας, μπορεί κανείς να φτάσει ύστερα από ανηφορική διαδρομή στην ψηλότερη κορυφή του βουνού στα 1806 μ. Η θέα προς τη μεριά της Θεσπρωτίας είναι φανταστική.

Νερόμυλοι: Παρά τις "ήσυχες" εκβολές τους οι ποταμοί Καλαμάς και Αχέροντας είναι ορμητικοί: η ορμή αυτή των νερών των δύο ποταμών και των παραποτάμων τους αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη για μια σειρά νερόμυλων, τα ερείπια των οποίων αντικρίζει κανείς στις όχθες τους, ενώ κάποιοι από αυτούς βρίσκονται σε λειτουργία μέχρι τις μέρες μας. Ο πιο σπουδαίος, που βρίσκεται στο ρέμα του "Ντάλα" στο Σούλι, έχει ανακατασκευαστεί. Ο νερόμυλος στο ρέμα του "Δάφνη" αλέθει ακόμα το καλαμπόκι των κατοίκων της περιοχής, ενώ ακριβώς από κάτω του λειτουργεί η νεροτριβή.

Γκορίλας: Με 1658 μ. υψόμετρο ο Γκορίλας είναι το δεύτερο πιο ψηλό βουνό της Θεσπρωτίας. Μπορεί κανείς να τον επισκεφτεί από την πλευρά της Παραμυθιάς, αλλά και από την Αγ. Κυριακή.

Το καλντερίμι του Λάγγαρη: Ανηφορίζοντας από τη Δάφνη (γνωστή σαν "Τζούμα") το δρόμο που οδηγεί στο Κοκκινολιθάρι, στον επαρχιακό δρόμο Φιλιατών - Κεραμίτσας, συναντάει κανείς στα δεξιά του το παλιό λιθόστρωτο καλντερίμι. Κατασκευάστηκε για να συνδέσει τα Γιάννενα με το λιμάνι της Σαγιάδας. Το λιθόστρωτο ελίσσεται στις απότομες πλαγιές του όρους Λάγγαρη, πάνω από το ρέμα της Ποταμιάς.

Φαράγγι Καλαμά: Υπάρχει ένα φαράγγι ξεχασμένο από το χρόνο, που το διασχίζει ο Καλαμάς, ένα ποτάμι θρύλος. Στην αρχή και στο τέλος του, στέκουν φύλακες οι ακροπόλεις της Οσδίνας και της Ραβενής. Μπορεί κανείς να επισκεφτεί το φαράγγι από πολλές μεριές, ξεκινώντας από την Ηγουμενίτσα, τα Γιάννενα ή τους Φιλιάτες.

Παραλίες

Στην περιοχή του χωριού Πέρδικα συναντά ο επισκέπτης τις παραλίες Αγία Παρασκευή, Σταυρολιμένας, Σκάλωμα, Καραβοστάσο και Μέγα Ντράφι. Στα Σύβοτα, βρίσκει την Μέγα Άμμος, την Μπέλλα Βράκα, την Μπακόλα, την Ζάβια, την Πισίνα, την Ζέρη, τον Κόκκινο Βράχο, το Γαλλικό Μόλο, το Ναυτίλο και το Καλάμι. Στην Ηγουμενίτσα υπάρχει το Δρέπανο, και στην Σαγιάδα το Στροβίλι και το Κεραμίδι.