Χαλαρώστε στην λίμνη Πλαστήρα

Χαλαρώστε στην λίμνη Πλαστήρα

Τόπος με αντιθέσεις και απαράμιλλη ομορφιά, παντρεύει στα όριά του τον ορεινό όγκο των Αγράφων στα δυτικά και τον θεσσαλικό κάμπο στα ανατολικά. Ο επισκέπτης στην Καρδίτσα έχει τη δυνατότητα να την ανακαλύψει επιλέγοντας ανάμεσα σε πολλές εναλλακτικές προτάσεις, ανάλογα με το προσωπικό του γούστο και στυλ. Αν είστε λάτρεις της ηρεμίας του βουνού τότε η λίμνη Ν. Πλαστήρα με τα καταπράσινα βουνά να χαϊδεύουν τις όχθες της είναι ο ιδανικός προορισμός. Μαγευτικά τοπία που διαφοροποιούνται, σε κάθε στροφή, σε κάθε κοίταγμα, σαγηνεύουν τον επισκέπτη. Η περιοχή δίνει τη δυνατότητα και για εναλλακτικές αθλητικές δραστηριότητες όπως ορειβασία, πεζοπορία, ποδήλατο βουνού κ.α.

Η λίμνη Ν. Πλαστήρα βρίσκεται 25 χλμ. περίπου δυτικά της Καρδίτσας , σε υψόμετρο 800 μέτρων. Δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και φέρει το όνομα του εμπνευστή του έργου Νικόλαου Πλαστήρα. Πριν τη δημιουργία της λίμνης , η περιοχή της Νεβρόπολης ήταν ένα εύφορο οροπέδιο. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, χιλιάδες λάτρεις της φύσης και του λαϊκού πολιτισμού ανακαλύπτουν την ομορφιά της περιοχής και τη μοναδικότητά της. Οι δεκάδες επενδύσεις φορέων και ιδιωτών , την τελευταία κυρίως δεκαετία , μετέτρεψαν την περιοχή της λίμνης σε περιζήτητο τουριστικό προορισμό και πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών όλες τις εποχές του έτους. Η περιήγηση περιμετρικά της λίμνης Πλαστήρα καλύπτει απόσταση 55 χλμ περίπου προσφέρει εμπειρία απολαυστική και τέρψη μοναδική. Το απαράμιλλο φυσικό κάλλος και η ποικιλομορφία του τόπου προσφέρονται για αναψυχή και πνευματική ξεκούραση. Δίπλα στα νερά των ποταμών και τις αμέτρητες θέσεις θέασης οι στιγμές είναι μοναδικές. Περιμετρικά του οροπεδίου και της λίμνης ο κάθε επισκέπτης μπορεί έχει τη δυνατότητα:

  • Να επιλέξει για τη φιλοξενία και τη διαμονή του σε ξενοδοχεία και ξενώνες κάθε κατηγορίας.
  • Να γνωρίσει την αυθεντική φιλοξενία των κατοίκων στα όμορφα χωριά της περιοχής
  • Να απολαύσει το απαράμιλλο φυσικό κάλλος και την ευωδιά της φύσης
  • Να ασχοληθεί με το ψάρεμα , την ορειβασία , την τοξοβολία , την ποδηλασία, τα υδάτινα σπορ, κ.α.
  • Να πάρει μέρος στις εκδηλώσεις και τα πανηγύρια της περιοχής.
  • Να επισκεφθεί τα μοναστήρια και άλλα αξιοθέατα
  • Να γευτεί τα πλούσια εδέσματα και τους γευστικούς τοπικούς οίνους.

Δραστηριότητες

Οι επισκέπτες στην περιοχή της λίμνης Ν. Πλαστήρα έχουν την δυνατότητα για ποικίλες δραστηριότητες, οργανωμένες ομαδικά ή ατομικά, σε συνεργασία με επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον περιοχή.

Ιππασία: Στη θέση Κεραμίδι, λίγο μετά το Μορφοβούνι λειτουργούν εγκαταστάσεις για ιππασία με περιήγηση στα λιβάδια κοντά στη λίμνη.

Οι επισκέπτες στη δυτική πλευρά της λίμνης έχουν τη δυνατότητα όλο το χρόνο να ενοικιάσουν βάρκες, υδροποδήλατα και άλλο εξοπλισμό για άθληση, ψυχαγωγία και περιήγηση στη λίμνη, στη θέση Πλαζ Πεζούλας που απέχει δύο χλμ. από τα Καλύβια και κοντά στο Βοτανικό Κήπο.

Κολύμπι: Οργανωμένες πλαζ κολύμβησης δεν υπάρχουν, ωστόσο πολλά σημεία περιμετρικά το λίμνης προσφέρονται για κολύμπι.

Ποδηλασία: Το γεωγραφικό ανάγλυφο του οροπεδίου είναι αρκετά φιλικό στην ποδηλασία.Εκτός από την δυνατότητα για ποδηλασία στα κοντινά μονοπάτια , υπάρχουν και δύο ποδηλατοδρόμοι. Ο ένας ακολουθεί τη διαδρομή Βοτανικό Κήπο - Πλαζ Πεζούλας (και αντίστροφα). Είναι αρκετά ομαλός και η διαδρομή μήκους 3,1 χλμ είναι εύκολη. Ο δεύτερος ποδηλατόδρομος αρχίζει από το Τσαρδάκι και τερματίζει στο Μεσενικόλα. Η διαδρομή είναι αρκετά δύσκολη ως προ την ανάβαση. Κάθε χρόνο τον Αύγουστο στον ποδηλατόδρομο διοργανώνεται από το δήμο Πλαστήρα διαγωνισμός ποδηλάτου βουνού, ο οποίος τερματίζει στο κέντρο του Μεσενικόλα.

Τοξοβολία: Εξοπλισμός και υποδομές για εξάσκηση και εκπαίδευση στον τοξοβολία υπάρχει προς ενοικίαση στην περιοχή της Πλαζ Πεζούλας και το Βοτανικό Κήπο.

Ψάρεμα: Περιμετρικά τα λίμνης υπάρχουν πολλά σημεία κατάλληλα για ψάρεμα με καλάμι. Απαγορευτικές ζώνες υπάρχουν κοντά στο Φράγμα και τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ. Τα κυριότερα αλιεύματα της λίμνης είναι: ο κορέγονος, το λαυράκι, το γριβάδι, ο κυπρίνος, το ασπρόψαρο, η πλατίτσα, το γλήνι και οι αμερικάνικες πέστροφες. Το ψάρεμα με καλάμι για τα περισσότερα αλιεύματα επιτρέπεται όλο το χρόνο εκτός από τον μήνα Μάιο. Καλύτερα περίοδος ψαρέματος είναι η καλοκαιρινή. Κάθε χρόνο τον Αύγουστο διοργανώνεται διαγωνισμός ψαρέματος με συμμετοχή δεκάδων ερασιτεχνών ψαράδων στη Μαγούλα Μορφοβουνίου.

Σκοποβολή: Στη θέση «Λούτσιες» Νεοχωρίου (κοντά στη Νεράιδα) λειτουργεί με ευθύνη του Σκοπευτικού Ομίλου Λίμνης Ν. Πλαστήρα σκοπευτήριο όπου κατά διαστήματα διοργανώνονται αγώνες σκοποβολής.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή