Στις βουνοκορφές των Αγράφων

Στις βουνοκορφές των Αγράφων

Ολόκληρο το δυτικό τμήμα του Ν. Καρδίτσας ανήκει στον ορεινό όγκο των θεσσαλικών Αγράφων και αποτελεί μέρος της οροσειράς της Πίνδου. Αποτελείται από δεκάδες απόκρημνες κορυφές, εντυπωσιακές χαράδρες και οροπέδια. Οι υψηλότερες βουνοκορφές στο Ν. Καρδίτσας είναι:

Καράβα (2.184 μ.), Ντεληδήμι (2.163 μ.), Βουτσικάκι (2.154 μ.).

Η «Κοιμωμένη» των Αγράφων, που σχηματίζεται από τις κορυφές Πέντε Πύργοι, Φλυντζάνι, Πλάκα και Μπορλέρο, αποτελεί τον πιο χαρακτηριστικό ορεινό σχηματισμό. Η «Κοιμωμένη» είναι ορατή και από την πόλη της Καρδίτσας.

Το ποικιλόμορφο τοπίο των θεσσαλικών Αγράφων αποτελεί ιδανικό προορισμό για εκατοντάδες ορειβάτες και φυσιολάτρες. Οι πεζοπορικές διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει κανείς είναι πολλές και ποικίλες.

Οι περισσότερες έχουν μικρό βαθμό δυσκολίας και διανύονται εύκολα το μεγαλύτερο μέρος του έτους. Παρ’ όλα αυτά απαιτούνται βασικές γνώσεις και ως εκ τούτου πρέπει να πραγματοποιούνται με έμπειρους οδηγούς.

Τόσο ο Ορειβατικός Χιονοδρομικός Όμιλος Καρδίτσας (Ο.Χ.Ο.Κ. τηλ. 69327441194 ή 6932240048), όσο και ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣ Καρδίτσας, τηλ. 6973695595 ή 6974110853) είναι πάντοτε πρόθυμοι να ενημερώσουν και να βοηθήσουν κάθε ενδιαφερόμενο.

Ορειβατικά καταφύγια - διαδρομές

Στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Ν. Πλαστήρα υπάρχουν τρία ορειβατικά καταφύγια. Τα δύο βρίσκονται στην Περιοχή Καραμανώλη, σε απόσταση 7χλμ. περίπου πάνω από τη Νεράιδα και 12χλμ. από τα Καλύβια Πεζούλα . Το τρίτο βρίσκεται στη θέση Ελατάκος πάνω από τον οικισμό Ζυγογιανέικα.
Τα ορειβατικά καταφύγια στην περιοχή Καραμανώλη και κυρίως το Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων (1.536 μ.) αποτελούν σημεία εκκίνησης για πολλές ορειβατικές διαδρομές και ορειβατικά μονοπάτια, διαφόρων αποστάσεων και βαθμών δυσκολίας, ενδεικτικά αναφέρουμε τις διαδρομές προς Βουτσικάκι (2.154), Καζάρμα (1.977), (Τέμπλα (1.800 μ.) και Ι. Μονή Πελεκητής.

Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων: Πρόκειται γιο ένα καλά οργανωμένο καταφύγιο που στεγάζεται σε πέτρινα κτίριο σύγχρονων προδιαγραφών με πλήρη εξοπλισμό και δυνατότητα φιλοξενίας 24 ατόμων. Πληροφορίες στα τηλ. 69327441194 ή 6932240048.

Καταφύγιο Ο.Χ.Ο.Κ: Πολύ κοντά στο προηγούμενο βρίσκεται και το καταφύγιο του Ορειβατικού - Χιονοδρομικού Ομίλου Καρδίτσα3 (Ο. Χ. Ο. Κ). Έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 17 ατόμων με στοιχειώδη εξοπλισμό. Πληροφορίες στα τηλ. 69327441194 ή 6932240048.

Καταφύγιο στη θέση «Ελατάκος»: Το Καταφύγια βρίσκεται στο Δάσος Μπελοκομύτη σε υψόμετρο 1.455 μέτρων. Από τον κεντρικό οδικό άξονα περιμετρικά της λίμνης ακολουθούμε τη διαδρομή για Κέδρο (Ζυγογιανέικα) - Παρατηρητήριο. Δύο χλμ. περίπου πριν το Παρατηρητήριο ακολουθούμε τη δεξιά πορεία του δρόμου. Η διαδρομή από το σημείο αυτό είναι χωμάτινη και δύσκολη. Σε απόσταση 2,5 χλμ. περίπου από το σημείο αυτό, σε ξέφωτα με θέα στο λίμνη, βρίσκεται το καταφύγιο.

Είναι ξύλινο,πάντα ανοιχτό, με ελάχιστες ανέσεις( ξυλόσομπα) και μπορεί να φιλοξενήσει 10 -12 άτομα. Συντηρείται με τη φροντίδα όλων των επισκεπτών. Νερό υπάρχει σε απόσταση 300 μ. στην κατεύθυνση της κορυφής «Πεταλούδα».
Στο καταφύγιο φθάνουμε και από μονοπάτι με καλή σήμανση που αρχίζει από τα Ζυγογιανέικα.
Χρησιμοποιείται κυρίως για αναβάσεις στις κορυφές Σουφλιατάρα (1.780 μ.), Πετσαλούδα (1.792 μ.), Μπορλέρο (2.016 μ.) και Φλυντζάνι (2.016 μ.) του σχηματισμού της «Κοιμωμένης» των Αγράφων. Από σημείο αυτό περνάει και μονοπάτι μήκους 32 χλμ. που οδηγεί στα Άγραφα του Ν. Ευρυτανίας.

Άλλες διαδρομές: Με αφετηρία το Καροπλέσι και το Δασικό χωριό «Δρυάδες», μπορούμε να ανεβούμε στις βουνοκορφές Παπαδημήτρη. (1.930 μ.), Πέντε Πύργοι (2018), Σβών (2.038 μ.) κ.ά.

Από τη βρύση Ιτάμου κοντά στην Καστανιά μπορούμε να φτάσει στην κορυφή του Ιτάμου (1.508 μ.) και από κει πεζοπορώντας σε μονοπάτι με πολύ καλή σήμανση να φτάσουμε στον Αμάραντο.

Πολλές και ωραίες είναι και οι πεζοπορικές διαδρομές από τον αυχένα του Αγίου Νικολάου κοντά στο Βλάσι, στην Ανατολική Αργιθέα. Από δω περνάει και το διεθνές μονοπάτι Ε4. Στην περιοχή αυτή φτάνουμε από το Μουζάκι (20 χλμ. περίπου). Μπορούμε να φιλοξενηθούμε στους ξενώνες της περιοχής και να ακολουθήσουμε μία από τι διαδρομές:

- Άγιος Νικόλαος — Καζάρμα, δύο ώρες περίπου. Από κει αν θέλουμε μπορούμε να συνεχίσουμε για Βουτσικάκι, άλλες 2 ώρες.
- Άγιος Νικόλαος - Καράβα. Η διαδρομή διαρκεί 3 ώρες περίπου.
- Από το Φουντωτό, ή από το Λεοντίτο, χωριό που βρίσκεται κοντά Ι. Μ. Σπηλιάς και απέχει 20 χλμ περίπου από τον Άγιο Νικόλαο, μπορούμε να ανέβουμε στην κορυφή Ντεληδήμι. Η διαδρομή από το Λεοντίτο διαρκεί 2,5 ώρες περίπου.

Ορειβατικό σκι: Στη θέση Καραμανώλη κοντά στο ορειβατικό καταφύγιο υπάρχει μικρή χιονοδρομική πίστα, με συρόμενο αναβατήρα . Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα του Ορειβατικού Καταφυγίου Αγράφων.

Ψάρεμα πέστροφας: Στα νερά των ποταμών που διασχίζουν τα Θεσσαλικά Άγραφα υπάρχουν άγριες πέστροφες. Το «κυνήγι» της επιτρέπεται από 16 Φεβρουαρίου έως 31 Οκτωβρίου, μόνο με καλάμι.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή