Ο νομός Καστοριάς δεν επιτρέπει τον επισκέπτη να πλήξει

Ο νομός Καστοριάς δεν επιτρέπει τον επισκέπτη να πλήξει

Στο νομό Καστοριάς ο επισκέπτης συναντά την μαγεία του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου. Είναι μια περιοχή που προσφέρεται για εναλλακτικές μορφές τουρισμού και δεν επιτρέπει στον επισκέπτη να πλήξει. Κέντρο του νομού, η πόλη της Καστοριάς, η οποία απλώνεται αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 620 μέτρων. Είναι χτισμένη πάνω σε μια χερσόνησο, που εισχωρεί στη λίμνη Ορεστιάδα και κάτω από τους εντυπωσιακούς ορεινούς όγκους του Γράμμου και του Βιτσίου.

Αξιοθέατα

Βυζαντινό Μουσείο: Το Βυζαντινό Μουσείο της Καστοριάς περιλαμβάνει στις συλλογές του εικόνες, γλυπτά, ψηφιδωτά, ξυλόγλυπτα αντικείμενα, εκκλησιαστικά αντικείμενα (χειρόγραφα, λειτουργικά σκεύη κλπ.) που καλύπτουν την περίοδο από τον 12ο μέχρι τον 17ο αιώνα. Πρόκειται για ένα σημαντικό Μουσείο όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να μελετήσει τη βυζαντινή τέχνη σε διάφορες χρονικές φάσεις και εκφράσεις. Βρίσκεται στην κορυφή του λόφου της βυζαντινής ακρόπολης και στεγάζεται σε νεόδμητο κτίριο. Το Βυζαντινό Μουσείο της πόλης έχει μια από τις πιο ολοκληρωμένες συλλογές Βυζαντινών Αγιογραφιών στον κόσμο, που προέρχεται από τους πολυάριθμους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς (Πλατεία Δεξαμενής, τηλ. 2467026781).

Μουσείο Ενδυματολογίας: Στο μουσείο αυτό ο επισκέπτης παίρνει μια γεύση από την καθημερινή ζωή των Καστοριανών των περασμένων εποχών, μέσα από τα ρούχα που φορούσαν. Οι φορεσιές μαζί με τα κοσμήματα, που τις συνοδεύουν αποτελούν μια από τις πιο ζωντανές εκφράσεις του λαϊκού πολιτισμού. Αποτυπώνουν, με την ποικιλομορφία και τις ιδιαιτερότητές τους, τον τρόπο ζωής, την κοινωνική διαστρωμάτωση και τις επαφές των κατοίκων της περιοχής με την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Το μουσείο στεγάζεται στο αρχοντικό των Αδελφών Εμμανουήλ, ένα θαυμάσιο δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του 1750 και στα εκθέματά του περιλαμβάνονται ενδυμασίες αντρών και γυναικών, παιδικές στολές, καθώς και μια πλούσια συλλογή κοσμημάτων από την ευρύτερη περιοχή. Η λειτουργία του βασίζεται στην υποστήριξη του μουσικοφιλολογικού συλλόγου «ΑΡΜΟΝΙΑ», ο οποίος φροντίζει για τον εμπλουτισμό και τη συντήρηση της συλλογής.

Λαογραφικό Μουσείο: Σε έναν από τους πιο γραφικούς δρόμους της πόλης, βρίσκεται το αρχοντικό του Νεράντζη Αϊβάζη, το οποίο από το 1975 στεγάζει το Μουσείο. Εδώ βρίσκουν φιλόξενη στέγη οι υλικές μαρτυρίες του τόπου, αντικείμενα από την καθημερινή ζωή στο σπίτι και στην εργασία, αντικείμενα που σχετίζονται με τελετές και γιορτές. Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στην επιβλητική «κρεβάτα», τον χώρο που φιλοξενούσε τις επίσημες τελετές και γιορτές, στον «καλόν οντά», καθώς και στο καλοκαιρινό καθημερινό δωμάτιο που σήμερα στεγάζει για τις ανάγκες του μουσείου την αναπαράσταση ενός εργαστηρίου γουνοποιίας. Ξεχωριστή εντύπωση προκαλεί η τοιχογραφία που κοσμεί εσωτερικά το κτίριο, με θέμα ένα νοσταλγικό τοπίο της Κωνσταντινούπολης. Το σπίτι ήταν ζωγραφισμένο στο μεγαλύτερο μέρος του, όμως όταν οι ιδιοκτήτες ασβέστωσαν τους τοίχους, μετά από συμβουλή των γιατρών, για να προλάβουν τη φυματίωση, χάθηκαν πολλά από τα διακοσμητικά. Στο υπόστεγο του αρχοντικού βρίσκονται το ζυμωτήριο, το κελάρι των τροφίμων και η αποθήκη των κρασιών (τηλ. 2467028603).

Οικομουσείο: Ο αρχαιολογικός χώρος του Δισπηλιού και το Οικομουσείο βρίσκονται σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από την πόλη, στην νότια πλευρά της λίμνης. Εδώ έχει ανασκαφεί ένας λιμναίος οικισμός της Νεότερης Νεολιθικής Περιόδου, που αναπτύχθηκε γύρω από τη λίμνη, από τα μέσα της 6ης χιλιετίας π.Χ. μέχρι τα μέσα της 4ης χιλιετίας π.Χ. Με τη δημιουργία του Οικομουσείου, που εντάχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “Life” από το 1996, και είναι σε λειτουργία από το 2000, επιχειρήθηκε μια πιστή αναπαράσταση του οικισμού που δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να προσεγγίσει καλύτερα τον τρόπο ζωής των κατοίκων του. Στο διαμορφωμένο χώρο υπάρχουν καλύβες πάνω σε πασσαλόπηκτες πλατφόρμες, κατασκευασμένες σε φυσικό μέγεθος και με υλικά παρεμφερή με τα αυθεντικά. Κορμοί δένδρων χρησιμοποιήθηκαν για τον σκελετό, λεπτά κλαριά πλεγμένα με σκοινί για τους τοίχους, λάσπη από τη λίμνη για τον «σοβά» και άχυρα για τις στέγες. Στο εσωτερικό αυτών των κατοικιών των νεολιθικών ανθρώπων της λίμνης υπάρχουν αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Πήλινα αγγεία, όπως φιάλες, κύπελλα, φρουτιέρες και χύτρες, εργαλεία από πυριτόλιθο ή από οστά, καλάθια και μια μικρή εστία φωτιάς δίνουν μια σαφή εικόνα για τη ζωή και τις ασχολίες των κατοίκων. Η αλιεία, το κυνήγι, η καλλιέργεια της γης και η κτηνοτροφία ήταν οι κύριες ενασχολήσεις τους (τηλ.24670 85406).

Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας και Προϊστορίας: Το νέο αυτό μουσείο ιδρύθηκε στο Μαυροχώρι Καστοριάς του Δήμου Μακεδνών από το ζεύγος Παναγιωτίδη Δημήτρη και Θεοχάρη Θεοφανώ. Σε δύο κτίρια τοπικής αρχιτεκτονικής, παρουσιάζονται σκηνές καθημερινού βίου του λαού μας, αναβιώνοντας ήθη και έθιμα πανελλαδικά. Επίσης έχει δημιουργηθεί ένα ολόκληρο χωριό προπολεμικών ετών με μαγαζιά και σπίτια σε φυσικό μέγεθος όπου οι επισκέπτες μπορούν να δουν τα παλιά ξεχασμένα επαγγέλματα – καροποιός, γανωματής, τσαγκάρης, σιδεράς κτλ. Σ’ ένα σπήλαιο μια ολόκληρη φυλή Αρχανθρώπων επεξεργάζονται το δέρμα, τα όπλα, μαγειρικά σκεύη, εργαλεία, σ’ ένα δύσκολο αγώνα για επιβίωση. Τα ποικίλα εκθέματα είναι μοιρασμένα σε θεματικές ενότητες ώστε οι επισκέπτες – κυρίως οι μαθητές – να διδάσκονται εύκολα και μεθοδικά την εξέλιξη του πολιτισμού μας από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι τα σύγχρονα. Κύκλος ψωμιού, μαλλιού, τρύγος, μαγειρικά σκεύη, η φωτιά, οι στολές, ο οπλισμός, μουσικά όργανα κτλ.

Μουσείο Παλαιοντολογίας & Παλαιοβοτανικής Νόστιμου: Κοντά στο χωριό Νόστιμο (στη νοτιοδυτική πλευρά του νομού) υπάρχει το Απολιθωμένο Δάσος, τη μελέτη και ανάδειξη του οποίου έχει αναλάβει ο καθηγητής Παλαιοντολογίας και Παλαιοβοτανικής Ευάγγελος Βελιτζέλος. Πριν από 15-20 εκατομμύρια χρόνια ,οι προσχώσεις των ποταμών σχημάτισαν ένα τεράστιο δέλτα, στο οποίο δημιουργήθηκε ένα άγριο υποτροπικό δάσος με οξιές, καστανιές, βελανιδιές και φοίνικες. Η λάβα και η ηφαιστειακή στάχτη που σκέπασαν, σε κάποια φάση, το δάσος συνετέλεσαν στην απολίθωση. Τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά. Κορμοί μήκους 5-10 μέτρων και διαμέτρου 50-80 εκατοστών, στους οποίους διακρίνεται ο φλοιός και οι δακτύλιοι και ανάμεσά τους οι μοναδικοί απολιθωμένοι φοίνικες που έχουν βρεθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η ανασκαφή έφερε επίσης στο φως θαλάσσια απολιθώματα όπως κοχύλια, σαλιγκάρια, αστερίες, μύδια, καθώς και το δόντι ενός τεράστιου καρχαρία. Στο μικρό Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους που βρίσκεται στο Νόστιμο, θα θαυμάσετε τα μοναδικά αυτά ευρήματα.(τηλ.24670 84588,84566).

Σπηλιά του Δράκου: Στις περιοχές όπου τα βραχόβουνα συναντούν τις όχθες της λίμνης έχει εντοπιστεί ένας αριθμός σπηλαίων. Η σπηλιά του δράκου βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της χερσονήσου, κοντά στο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου της Μονής της Παναγίας της Μαυριώτισσας. Η είσοδος του σπηλαίου, που ανακαλύφθηκε το 1954, απέχει 15 μέτρα από τον παραλίμνιο δρόμο. Το 1968 έγινε η χαρτογράφηση του σπηλαίου, οπότε αποκαλύφθηκαν στο εσωτερικό του 7 υπόγειες λίμνες, 10 αίθουσες διαφόρων διαστάσεων (η μεγαλύτερη 45?17μέτρα) και 5 διάδρομοι-σήραγγες. Το μεγαλύτερο βάθος από την είσοδο φτάνει τα 18 μέτρα και η μέση θερμοκρασία είναι 16-18ο C. Στο σπήλαιο, που είναι από τα εντυπωσιακότερα, έχουν βρεθεί οστά αρκούδας των σπηλαίων, ηλικίας 10.000 χρόνων. Σύμφωνα με την παράδοση, στο σπήλαιο υπήρχε ένα χρυσωρυχείο, που το φύλαγε ένας άγρυπνος δράκος.

Θρησκευτικά μνημεία: Τα μνημεία της ορθοδοξίας αποτελούν μια σημαντική έκφραση του ελληνικού πολιτισμού και προσελκύουν πολλούς επισκέπτες. Η Καστοριά, είναι πραγματικά ένα ζωντανό μουσείο της βυζαντινής τέχνης. Η περιήγηση στα πολυάριθμα μνημεία της μπορεί να δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα των διαφορετικών φάσεων και εκφράσεων της εκκλησιαστικής τέχνης από το τέλος του 9ου έως τον 14ο αιώνα. Η Παναγία Κουμπελίδικη, ο Ταξιάρχης Μητροπόλεως, ο Άγιος Στέφανος, οι Άγιοι Ανάργυροι και ο Άγιος Νικόλαος του Κασνίτζη είναι μερικοί από τους περίπου 80 εκπληκτικούς ναούς. Στα μοναστήρια της περιοχής ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την πατροπαράδοτη φιλοξενία των μοναχών. Οι Μονές της Παναγίας της Μαυριώτισσας στην πόλη της Καστοριάς, των Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου, του Αγίου Νικολάου Κορησού, της Παναγίας Κλεισούρας, της Αγίας Παρασκευής Βασιλειάδας δεν έμειναν αμέτοχες στις κρίσιμες ιστορικές στιγμές και προσέφεραν καταφύγιο στους πιστούς. Αυτός είναι σε μεγάλο βαθμό ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχτιζαν τόσες πολλές εκκλησίες, επειδή συγχρόνως αποτελούσαν και καταφύγια γι'αυτούς.

Φυσικές Ομορφιές

Λίμνη: Η λίμνη της Καστοριάς, μια από τις ομορφότερες των Βαλκανίων, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη φυσιογνωμία, την ιστορία και την εξέλιξη της πόλης. Έχει χαρακτηριστεί ως «Μνημείο Φυσικού Κάλλους» από το Υπουργείο Πολιτισμού και έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο «Φύση 2000». Η έκτασή της είναι περίπου 28 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μέγιστο βάθος της περίπου 9,5 μέτρα. Στην περιοχή υπάρχουν εννέα ρέματα που καταλήγουν στη λίμνη. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι το ρέμα του Ξηροπόταμου. Εκτός από τα ρέματα και το νερό της βροχής, η λίμνη Ορεστιάδα τροφοδοτείται και από πολλές υπολίμνιες πηγές. Είναι υγρότοπος μεγάλης σημασίας για τα υδρόβια, αλλά και για τα αρπαχτικά πουλιά και χρησιμεύει ως περιοχή αναπαραγωγής, διατροφής και διαχείμανσης. Συντηρεί πλούσια ορνιθοπανίδα - περίπου 200 είδη - που περιλαμβάνει σπάνια και απειλούμενα είδη, προστατευόμενα από τη διεθνή και εθνική νομοθεσία.Χαρακτηριστικότερα από αυτά είναι οι λαγγόνες και οι αργυροπελεκάνοι, τέσσερα είδη ερωδιών, οι βουβόκυκνοι, οι αγριόπαπιες, οι νυχτοκόρακες, οι κορμοράνοι και πολλά παρυδάτια πουλιά. Πέρα από τον μεγάλο αριθμό πουλιών που φιλοξενεί, είναι η μοναδική λίμνη στην Ελλάδα, στην οποία υπάρχουν σημαντικής έκτασης παρόχθια δάση υδρόφιλων δέντρων, που συνιστούν έναν από τους σπανιότερους οικότοπους της Ευρώπης. Η λίμνη της Καστοριάς είναι η δεύτερη πιο παραγωγική σε αλιεύματα λίμνη της Ελλάδας. Τα είδη των ψαριών που υπάρχουν στη λίμνη είναι ο κυπρίνος (Γριβάδι), η πέρκα, το τσιρώνι, το γλήνι, ο γουλιανός , η τούρνα, η πλατίκα το πρικί και η πεταλούδα.

Ποτάμι: Ο ποταμός Αλιάκμονας, ο μεγαλύτερος της Ελλάδας, με μήκος 297χλμ., πηγάζει από τον ορεινό όγκο του Γράμμου και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο. Είναι ο μοναδικός ποταμός της Δυτικής Μακεδονίας και αποτελεί ένα σπάνιο υδροβιότοπο και έναν από τους πλουσιότερους υδάτινους πόρους της περιοχής. Στις όχθες του ποταμού υπάρχουν πυκνά δάση φυλλοβόλων δένδρων που δημιουργούν ένα σύνθετο οικοσύστημα εξαίρετης ομορφιάς. Στον Αλιάκμονα υπάρχουν 30 περίπου είδη ψαριών. Ανάμεσά τους, πέστροφες, μπράνες, κέφαλοι, συρτάρια. Το ψάρεμα με καλάμι στις όχθες του ποταμού επιτρέπεται όλο το χρόνο, εκτός από την περίοδο αναπαραγωγής των ψαριών. Η ποικιλία των πουλιών που έχουν παρατηρηθεί στην περιοχή είναι μεγάλη και περιλαμβάνει κάποια σπάνια, προστατευόμενα είδη. Μερικά από τα πουλιά που αναπαράγονται κοντά στο ποτάμι είναι: ο σφηκιάρης, ο ασπροπάρης, ο φιδαετός, η αετογερακίνα, ο σταυραετός, η πετροπέρδικα, το ποταμογλάρονο, η χαλκοκουρούνα.

Γράμμος: Ο ορεινός όγκος του Γράμμου είναι ένας τόπος ασύγκριτης ομορφιάς και ίσως ένας από τους λιγοστούς ανεξερεύνητους προορισμούς της Ελλάδας. Βρίσκεται στα σύνορα με την Αλβανία και η ψηλότερη κορυφή του φτάνει τα 2.520 μέτρα. Οι κορυφές του διακρίνονται για τα εκτεταμένα λιβάδια, τους αλπικούς ποταμούς, τα παρθένα δάση οξιάς, δρυός, έλατου, καστανιάς πλατάνου και πεύκου. Από εδώ πηγάζουν δύο ποταμοί ο Αλιάκμονας και ο Σαραντάπορος. Το δάσος της Μπαρούγκας έχει ανακηρυχθεί «μνημείο της φύσης». Η απουσία ανθρώπινων παρεμβάσεων στη διάρκεια των χρόνων μεγιστοποιεί την οικολογική του σημασία. Στην καρδιά του Γράμμου στην περιοχή των Αρρένων, υπάρχει μια μικρή λίμνη, η Δρακόλιμνη. Είναι ένα μικρό θαύμα της φύσης, σε υψόμετρο 1.740 μέτρων. Ανάμεσα στα βατράχια και τα νούφαρα της λίμνης, ζει ένα σπάνιο υδρόβιο είδος, ο αλπικός τρίτωνας, που οι ντόπιοι το ονομάζουν «ψάρι με πόδια». Μια δεύτερη αλπική λίμνη βρίσκεται στην περιοχή Σακούλι και είναι προσβάσιμη από το χωριό Γράμμος. Στην περιοχή βρίσκουν καταφύγιο είδη όπως: η καφετιά αρκούδα, ο λύκος, η αγριόγατα, το αγριογούρουνο, το ζαρκάδι, το αγριοκάτσικο. Ανάμεσα στα πολλά είδη πουλιών που ζουν και αναπαράγονται εδώ είναι: ο σφηκιάρης, ο φιδαετός, ο χρυσαετός, η πετροπέρδικα, η σταχτοτσικλητάρα, ο δρυομυγοχάφτης, η κοκκινοκαλακούδα, ο κούρκος, το χαροπούλι. Οι περιηγήσεις στα δαιδαλώδη μονοπάτια του βουνού είναι συναρπαστικές, γεμάτες εκπλήξεις. Οι εναλλαγές του τοπίου, το πέρασμα από τα σκιερά δάση στα αλπικά λιβάδια με τα ανθισμένα λουλούδια, ο ήχος των τρεχούμενων νερών προσφέρουν στον επισκέπτη μοναδικές συγκινήσεις.

Βίτσι: Το Βίτσι, με τις δασωμένες πλαγιές του και τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα του, είναι από τους πιο ενδιαφέροντες προορισμούς για τους φυσιολάτρες επισκέπτες. Η ψηλότερη κορυφή αυτού του σημαντικού βιότοπου, που αποτελεί το φυσικό σύνορο των νομών Φλώρινας και Καστοριάς, είναι τα 2.126 μέτρα. Από τους πρόποδες του βουνού μέχρι και τα χίλια μέτρα κυριαρχούν οι δρύες, ενώ από το σημείο αυτό και μέχρι τα υψηλότερα σημεία με τα αλπικά λιβάδια, κυριαρχεί η οξιά με πολύ πυκνά και αδιαπέραστα δάση. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από την παρουσία περισσότερων από σαράντα σημαντικών φυτικών ομάδων, αλλά και πλούσιας πανίδας με κυριότερα ζώα την απειλούμενη με εξαφάνιση αρκούδα, το λύκο, το ζαρκάδι και το αγριογούρουνο. Το Βίτσι προστατεύεται σε εθνικό επίπεδο ως καταφύγιο θηραμάτων. Ο περιηγητής έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει το δάσος και να παρατηρήσει τα σπάνια είδη πουλιών που φωλιάζουν σε αυτό. Σε απόσταση 22 χλμ. από την πόλη της Καστοριάς λειτουργεί το πολύ καλά οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο του Βιτσίου. Βρίσκεται στο δρόμο που οδηγεί από την Καστοριά στη Φλώρινα, στα βόρεια του χωριού Πολυκέρασος. Οι τρεις πίστες που λειτουργούν είναι χαραγμένες σε πυκνό δάσος με κοινή αφετηρία και εξυπηρετούνται από το ίδιο lift.

Δραστηριότητες

Σκι: Οι εγκαταστάσεις των δύο χιονοδρομικών κέντρων εξυπηρετούν τους συνεχώς αυξανόμενους λάτρεις των χειμερινών σπορ. Το χιονοδρομικό κέντρο Βιτσίου βρίσκεται στα σύνορα των Νομών Καστοριάς και Φλώρινας, σε απόσταση 22 χλμ. από την πόλη της Καστοριάς. Σε υψόμετρο 1.610 μ., σε ένα ξεχωριστό τοπίο με γραφικούς οικισμούς, πυκνά δάση οξιάς και σπάνια χλωρίδα και πανίδα, λειτουργεί το χιονοδρομικό κέντρο, το οποίο διαθέτει 3 αναβατήρες και 5 πίστες. Οι πίστες έχουν κοινή αφετηρία και εξυπηρετούνται από το ίδιο lift. Η κεντρική είναι 1000μ, η πλευρική ΒΑ 2.500μ, η πλευρική ΒΔ 1.300μ. Το χιονοδρομικό κέντρο της Βίγλας Πισοδερίου βρίσκεται στη συμβολή των οροσειρών του Βαρνούντα και του Βέρνου,…χλμ από την Καστοριά. Οι 5 αναβατήρες και οι 10 πίστες που υπάρχουν σε αυτό εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό σκιέρ όλων των επιπέδων. Από την κορυφή του χιονοδρομικού η θέα προς την Πρέσπα, είναι πραγματικά μαγευτική.
Κωπηλασία: Το άθλημα της κωπηλασίας είναι στενά συνδεδεμένο με τη ζωή της πόλης, αφού στη λίμνη πραγματοποιούνται πανελλήνιοι και διεθνείς αγώνες, καθώς και κάθε είδους ναυταθλητικές εκδηλώσεις. Οι όμιλοι που δραστηριοποιούνται είναι: ο Ναυτικός Όμιλος Καστοριάς (Ν.Ο.Κ.), ο Κωπηλατικός Όμιλος Καστοριάς (Κ.Ο.Κ.) και ο Ναυτικός Όμιλος Μαυροχωρίου.(Ν.Ο.Μ.).

Ιστιοπλοΐα: Η Λέσχη Ιστιοπλοϊας Καστοριάς είναι μια νεοϊδρυθείσα λέσχη, στο χώρο της Ιστιοπλοϊας και του Ναυταθλητισμού που δημιουργήθηκε χάρις στο μεράκι και την αγάπη Παλαίμαχων Ιστιοπλόων. Στην Είσοδο της Πόλης, στο Πάρκο Θέας φιλοξενούνται οι άρτιες και σύγχρονες εγκαταστάσεις της. Σκοπός της Λέσχης είναι η διάδοση της ιστιοπλοϊας τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Με σωστή εκπαίδευση, μετατρέπονται οι δυνατότητες του κάθε νέου σε ικανότητες βάζοντας τις βάσεις για την δυναμική ανάπτυξη του αθλήματος, στοχεύοντας σε μεγάλες διακρίσεις τόσο σε Ελληνικές όσο και σε Παγκόσμιες Ναυταθλητικές διοργανώσεις.

Περιπατητικές Διαδρομές

 • Μικρός γύρος της λίμνης
 • Μεγάλος γύρος της λίμνης
 • Προφήτης Ηλίας-Άγιος Αθανάσιος
 • Φαράγγι Κορομηλιάς
 • Άγιοι Ανάργυροι-Πολυκέρασο
 • Γύρος του βράχου των Οντρίων (χωριό Βράχος)
 • Γαιοπάρκο Ασπροκκλησιάς-Νοστίμου
 • Μαυροχώρι-Νησί Κορμοράνων
 • Νεστόριο –Κοτύλη-Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης-Αρρένες-Χρυσή
 • Εφταχώρι-Ζούζουλη
 • Πεζοπορία σε υπάρχοντα μονοπάτια στο Γράμμο: Σγουρό-Τούμπα (8.600 μέτρα), Πεύκο-Παλιά Κοτύλη (12.100 μέτρα), Παλιά Κοτύλη-Νέα Κοτύλη (5.500μέτρα), Νέα Κοτύλη-Νεστόριο (12.800μέτρα), Γράμμος-2520-Λίμνη (17.100), Λεβέντικο – κορυφή Κανελλοπούλου (7.500μέτρα), Σγούρο - κορυφή Κανελλοπούλου (8.300 μέτρα), κορυφή Κανελλοπούλου-Σαραντάπορος (25.400 μέτρα), Φούσια-Βέρτενικ (4.500 μέτρα), Φούσια – Μονόπυλο (5.800 μέτρα), Τρία Αβγά-Γιαννοχώρι (7.100 μέτρα), Αλεβίτσα - Καλή Βρύση (3000 μέτρα), Παλιά Κοτύλη - Κυψέλη (7.800 μέτρα).

Αθλητικές δραστηριότητες στο ποτάμι και τη λίμνη

 • Βόλτα στη λίμνη με κανόε-καγιάκ ή με μικρό ιστιοπλοϊκό
 • Ράφτινγκ στον ποταμό Σαραντάπορο
 • Ράφτινγκ στο Νεστόριο. Κατάβαση στις πηγές του Αλιάκμονα
 • Αναρρίχηση: Αναρρίχηση στα βράχια του κάστρου στο Νεστόριο, στο χωριό Βράχος, καθώς και στην Παλιά Κοτύλη, στην ορθοπλαγιά «Χάρος».

Ορειβασία στις κορυφές: Γράμμος (2520μ.) από το χωριό Γραμμούστα, Κιάφα (2398μ), Φλάμπουρο (1882μ.).
Ανάβαση του φαραγγιού στον ποταμό Αλιάκμονα (ξεκινώντας από την τοποθεσία του River-Party στο Νεστόριο).

Ποδηλασία βουνού

 • Νεστόριο - Πεύκο
 • Νεστόριο – Λιβαδοτόπι - Γιαννοχώρι
 • Moto cross: Για τους λάτρεις της ταχύτητας και της περιπέτειας λειτουργούν πίστες moto cross στην Ασπροκκλησιά και το Χιλιόδενδρο.

Μοντελισμός: Στο Άργος Ορεστικό λειτουργεί μοντελοδρόμιο που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των πιο απαιτητικών φίλων του μοντελισμού.

Κυνήγι: Οι δασωμένοι ορεινοί όγκοι της περιοχής (Γράμμος, Βίτσι) προσφέρονται για κυνήγι. Τα συνήθη θηράματα είναι οι λαγοί, οι πέρδικες, τα αγριογούρουνα, οι τσίχλες. Το κυνήγι γίνεται με τη βοήθεια των κυνηγόσκυλων ή αλλιώς ζαγάρια όπως συνηθίζεται να τα αποκαλούμε τα οποία συνοδεύουν τους κυνηγούς στις εξορμήσεις τους και ξετρυπώνουν τα θηράματα. Στο κυνήγι του αγριογούρουνου οι κυνηγοί πηγαίνουν κατά ομάδες για να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα παίρνοντας μαζί τους όσο το δυνατό περισσότερα σκυλιά.

Ιαματικός Τουρισμός

Τα ιαματικά λουτρά της Αμμουδάρας απέχουν 20 χλμ. από την Καστοριά και 4 χλμ. από το Άργος Ορεστικό. Η υδροθεραπευτική μονάδα είναι από τις πλέον σύγχρονες και λειτουργεί όλο το χρόνο. Διαθέτει 10 ατομικούς λουτήρες, πισίνα κινησιοθεραπείας, γυμναστήριο, ιατρείο, βρύση για ποσιθεραπεία, εγκατάσταση για εισπνοθεραπεία και ξενώνα. Τα νερά της Αμμουδάρας έχουν θερμοκρασία 15ο C και ενδείκνυνται για τη θεραπεία ρευματοπαθειών, δερματικών παθήσεων, αρθροπαθειών.

Αγροτουρισμός

Ο αγροτουρισμός, που αναπτύσσεται στην περιοχή, μπορεί να προσφέρει πρωτόγνωρες εμπειρίες στους επισκέπτες της. Η γνωριμία με τις αγροτικές ασχολίες, τα τοπικά προϊόντα, την παραδοσιακή κουζίνα και την καθημερινή ζωή των κατοίκων δίνουν μια άλλη διάσταση στην έννοια του ταξιδιού. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να αφουγκραστεί τον τόπο και να νοιώσει τη χαρά της ανακάλυψης και της περιπέτειας. Τα τοπικά αγροτικά προϊόντα είναι γνωστά για την εξαιρετική τους ποιότητα: Τα φασόλια καλλιεργούνται σχεδόν σε όλους τους οικισμούς του νομού, σε δύο ποικιλίες: τα λευκά και τα έγχρωμα. Έχουν αυξημένες αντιοξειδωτικές ιδιότητες και πολύ πλούσια γεύση. Οι γίγαντες-ελέφαντες έχουν αναγνωριστεί ως προϊόντα Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης. Τα ιδιαίτερα κλιματολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής συντελούν ώστε τα μήλα που καλλιεργούνται να είναι γλυκά, τραγανά και πολύ ανθεκτικά. Είναι αναγνωρισμένα ως προϊόντα Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης. Τα φαγώσιμα άγρια μανιτάρια συλλέγονται από υγρές, ανήλιες και απάνεμες δασωμένες πλαγιές, ρέματα και κοιλάδες του Γράμμου και του Βιτσίου ή καλλιεργούνται. Η κορυφαία ποιότητά τους οφείλεται στο κλίμα της περιοχής και στην απουσία του φαινομένου της όξινης βροχής. Στα ορεινά δάση της Καστοριάς, σε υψόμετρο μέχρι 800 μέτρα ευδοκιμούν οι καστανιές, οι οποίες δίνουν τον εξαιρετικά θρεπτικό καρπό τους. Στις πλαγιές των βουνών και στις ρεματιές καλλιεργούνται τρεις ποικιλίες καρυδιών: τα αφράτα, τα ημίσκληρα και τα σκληρά. Η μεγάλη τυροκομική παράδοση της περιοχής συνεχίζεται, δίνοντας τυριά με ξεχωριστή γεύση και κορυφαία ποιότητα, χαρακτηρισμένα ως Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης. Η φέτα, το κασέρι, το κεφαλοτύρι και η κεφαλογραβιέρα παρασκευάζονται από άριστης ποιότητας γάλα, προερχόμενο από αιγοπρόβατα των αλπικών βοσκοτόπων του νομού Καστοριάς.

Έκθεση εικόνων

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή