Σταυροδρόμι διαφορετικών πολιτισμών, εκστασιάζει τους επισκέπτες η Θεσσαλονίκη

Σταυροδρόμι διαφορετικών πολιτισμών, εκστασιάζει τους επισκέπτες η Θεσσαλονίκη

Πρωταγωνίστρια Πόλη από ιδρύσεώς της η Θεσσαλονίκη, εξακολουθεί και σήμερα να εκστασιάζει τους επισκέπτες της με την ανεκτίμητη κληρονομιά των αρχαίων Μακεδόνων με τα εξαιρετικά δημιουργήματα της Βυζαντινής περιόδου, με τα νεοκλασικά αριστουργήματα που κοσμούν τις γωνιές της αλλά κυρίως με τη θέρμη των ανθρώπων της. Άνθρωποι διαφορετικών πολιτισμών, περαστικοί, μέτοικοι, παλιοί και νέοι κάτοικοι. Στο πέρασμά σας από την Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να γνωρίσετε την ύπαιθρο χώρα του Νομού, τα Βυζαντινά μνημεία, τους υγρoβιότoπoυς, τις όμορφες ακρογιαλιές του Θερμαϊκού και του Στρυμονικού Κόλπου, τις ιαματικές πηγές, καθώς και διαδρομές γύρω από τις λίμνες.

Μνημεία

Λευκός Πύργος: Αέναο σύμβολο της Θεσσαλονίκης ο Λευκός Πύργος στέκεται αγέρωχος κοντά έξι αιώνες τώρα, στην παραλιακή ζώνη και αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά αξιοθέατα της πρωτεύουσας της Μακεδονίας. Επί τουρκοκρατίας, χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή ενώ στα χρόνια της γερμανικής κατοχής, ως Στρατιωτικό Διοικητήριο.

Ναός Αγίου Γεωργίου (Ροτόντα): ο ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου, είναι μνημείο της Ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης. Κτίστηκε από τον Καίσαρα Γαλέριο, τον 4ο αιώνα ίσως ως ναός του Δία ή του Καβείρου με σωζόμενα εξαιρετικά ψηφιδωτά με τα οποία τα διακόσμησε 2 αιώνες αργότερα 395μ.χ. ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος όταν τη μετέτρεψε σε χριστιανικό ναό.

Αψίδα Γαλερίου (Καμάρα): Η "Αψίδα του Θριάμβου" Καμάρα, του Καίσαρα του Ανατολικού τμήματος της Μακεδονίας Γαλερίου ανυψώθηκε το 298π.Χ. για να τιμήσει τις νίκες του εναντίον των Περσών.

Ρωμαϊκή Αγορά: Η αναστηλωμένη σήμερα Ρωμαϊκή Αγορά, εμπορικό, διοικητικό και κοινωνικό κέντρο του τέλους του 20υ μ.Χ. αιώνα μαζί με την περίφημη Στοά των Ειδώλων, ως είσοδος στη Ρωμαϊκή Αγορά, αποτελεί μνημείο προστατευμένο από την Unesco και τμήματά της διασώζονται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.

Δερβένι: Έξω από τη Θεσσαλονίκη (10 χλμ. βορειοδυτικά) υπάρχει η περιοχή Δερβένι όπου ανακαλύφθηκαν, πριν από 50 χρόνια περίπου, αρκετοί τάφοι του 4ου αιώνα με πρωτόγνωρα σε πλούτο και ποικιλία κτερίσματα τα οποία μπορείτε να δείτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Κάστρα: Ανηφορίστε προς την Άνω Πόλη και να δείτε τη Θεσσαλονίκη από τα Κάστρα της τα οποία διατηρούνται σε καλή κατάσταση και δίνουν ένα μέτρο της χρηστικότητάς τους εκείνα τα χρόνια που η Θεσσαλονίκη δεχόταν επιθέσεις από τη θάλασσα. Θα δείτε τον λεγόμενο Πύργο του Τριγωνίου, αλλά και στο εσωτερικό των τειχών το Επταπύργιο, ένα βυζαντινό φρούριο που χρησιμοποιήθηκε για πολλά χρόνια ως φυλακή.

Μουσεία

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εκτίθενται ευρήματα κυρίως από την περιοχή της Θεσσαλονίκης και των γειτονικών νομών και παρουσιάζεται συνολικά ο πολιτισμός της Μακεδονίας από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι την ύστερη αρχαιότητα. Το κτίριο του Μουσείου, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Πάτροκλο Καραντινό, εγκαινιάστηκε το 1962 και αποτελεί σημαντικό δείγμα του μοντέρνου κινήματος της αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού: Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε με σκοπό να αποτελέσει κέντρο διαφύλαξη και μελέτης του Βυζαντινού πολιτισμού. «Συμβασιλεύουσα» στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η Θεσσαλονίκη αξιώθηκε να στεγάσει στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, εξαιρετικής ιστορικής και θρησκευτικής αξίας εκθέματα, τα οποία φυλάσσονται ως ξεχωριστή κληρονομιά των βυζαντινών προγόνων μας.

Λαογραφικό Μουσείο: Περίπου 18.000 αντικείμενα με την σφραγίδα της καθημερινής ζωής των Μακεδόνων και των Θρακών φιλοξενούνται στο Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης τα εκθέματα του οποίου παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον στους χιλιάδες των επισκεπτών του. Στεγάζεται σ' ένα νεοκλασικό κτίριο του 1906 και ιδρύθηκε το 1970. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει μοναδικές συλλογές από λαϊκές φορεσιές, περίτεχνα κεντήματα, υφαντά, έργα ξυλοτεχνίας, λαϊκά μουσικά όργανα, οικιακά σκεύη από χαλκό και ξύλο, μια πλούσια επομένως κληρονομιά που μας δίνει με τον πλέον παραστατικό τρόπο, τον τρόπο ζωής των κατοίκων στον ευρύτερο χώρο της Βόρειας Ελλάδας.

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. Εδώ χτυπά η καρδιά της Μακεδονίας. Ο επισκέπτης ταξιδεύει μέσα από τα εκθέματα του μουσείου στις αρχές του 20ου αιώνα, τότε που ξεκίνησαν οι αγώνες για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Παρουσιάζονται μοναδικά ντοκουμέντα, ιστορικά αρχεία και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις ένδοξες στιγμές του Μακεδονικού Αγώνα (1903-1908).

Εβραϊκό Μουσείο: Η συλλογή του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει εβραϊκές ενδυμασίες, οικιακά σκεύη και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη ζωή των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Στεγάζεται σε ιστορικό κτίριο στο κέντρο της πόλης. Στην περιοχή της αγοράς Μοδιάνο λειτουργεί το Μουσείο ιστορικής διαδρομής του Εβραϊσμού της Θεσσαλονίκης, στο οποίο υπάρχει μόνιμη φωτογραφική έκθεση από τη ζωή των Εβραίων στην πόλη. Δυτικά, στην περιοχή του Δενδροπόταμου, βρίσκεται εβραϊκό νεκροταφείο, όπου δεσπόζει το μνημείο με την επτάφωτη λυχνία στη μνήμη των 46.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης, που βρήκαν οικτρό θάνατο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί.

Μουσείο Κινηματογράφου: Ένα ταξίδι στο παρελθόν, μπορούν να απολαύσουν οι επισκέπτες του Μουσείου Κινηματογράφου, που ιδρύθηκε το 1995 από τον Οργανισμό Πολιτιστικής πρωτεύουσας, με την ευκαιρία του χαρακτηρισμού της Θεσσαλονίκης, ως "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης" για το 1997. Περιλαμβάνει σπάνιες κινηματογραφικές μηχανές, παλιές ταινίες, φωτογραφικό υλικό Ελλήνων και ξένων ηθοποιών, διαφημιστικό υλικό ταινιών του σινεμά και κυρίως ταινίες επίκαιρων, όπως αυτά καταγράφηκαν από το 1910, δίδοντας στους μεταγενέστερους σημαντικές πληροφορίες για τα δρώμενα εκείνης της εποχής.

Μουσείο Φωτογραφίας: Το Μουσείο Φωτογραφίας ιδρύθηκε ως αυτοτελές τμήμα του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης το 1997, για να προσφέρει θεσμικά στη φωτογραφία. Στεγάζεται στην Αποθήκη Α' στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Εκτός από τη φροντίδα για τη συλλογή και διαφύλαξη παλαιότερης και σύγχρονης φωτογραφίας, στόχος του Μουσείου είναι να παρεμβαίνει στη φωτογραφική τέχνη με εκθέσεις και άλλες δραστηριότητες, όπως τον εμπλουτισμό της μόνιμης συλλογής, «Σύγχρονη Ελληνική Φωτογραφία», με νέα έργα.

Κέντρο Ιστορίας: Το 1983 ιδρύθηκε το Ιστορικό Αρχείο της πόλης, που μετονομάστηκε, το 1984, σε Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Κύριο σκοπό του έχει να διασώσει και να καταγράψει την ιστορία της πόλης, γι' αυτό και εργάζονται σ' αυτό ειδικοί επιστήμονες.

Πολεμικό Μουσείο: Στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, που εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2000 και στεγάζεται σ' ένα περίτεχνο κτίσμα των αρχών του 20ου αιώνα, παρουσιάζεται η ιστορική ενότητα και συνέχεια του Ελληνισμού καθώς και η τεκμηρίωση και η μελέτη της πολεμικής ιστορίας. Στο μουσείο παρουσιάζονται τα σημαντικά γεγονότα της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, από τους Βαλκανικούς Πολέμους μέχρι και την απελευθέρωση της Ελλάδας από τις δυνάμεις του Άξονα (1944), φιλοξενεί εκθέσεις-αφιερώματα στην Επανάσταση του '21, το Μακεδονικό Αγώνα, το Έπος του '40 και τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Μουσείο Ύδρευσης: Από το 1987 το Κεντρικό Αντλιοστάσιο που κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα χαρακτηρίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ύδρευσης Θεσσαλονίκης διατηρητέο μνημείο, και το 2000 ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση των τριών κτιρίων του. Ως Μουσείο Ύδρευσης άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 2001 και είναι επισκέψιμο το κεντρικό κτίριο του Αντλιοστασίου, ως κύριο εκθετήριο με τα αντλητικά συγκροτήματα και τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη σε λειτουργία, το παλιό λεβητοστάσιο, η βιβλιοθήκη, με τίτλους που αφορούν το νερό και τα υδραυλικά έργα καθώς και το αρχείο χαρτών και σχεδίων των έργων ύδρευσης του 190υ και 200υ αιώνα. Τέλος εντυπωσιακό είναι το Πάρκο του Νερού, όπου εκτίθενται ιστορικά συγκροτήματα και αγωγοί νερού.

Το Μουσείο Τεχνολογίας ιδρύθηκε το 1978. Βρίσκεται στην περιοχή της Θέρμης σε μια έκταση 2000 τετραγωνικών μέτρων. Στο Μουσείο υπάρχουν 3 διαφορετικοί εκπαιδευτικοί χώροι, το Πλανητάριο, ο Προσομοιωτής και το Κοσμοθέατρο. Το Πλανητάριο είναι η μεγάλη σφαίρα που κάνει το Μουσείο να ξεχωρίζει από μακριά, εκεί πραγματοποιούνται προβολές εντυπωσιακών θεαμάτων. Στον Προσομοιωτή εικονικής πραγματικότητας γίνεται ένας συντονισμός κίνησης και εικόνας, αφού ο θεατής βλέπει με τρισδιάστατα γυαλιά και κινείται με βαγονάκι. Το Κοσμοθέατρο είναι μία τεράστια οθόνη μεγέθους εξαόροφης πολυκατοικίας!

Το Παιδικό Μουσείο έχει σκοπό να προσφέρει στα παιδιά τις εμπειρίες εκείνες, που θα τα βοηθήσουν να γνωρίσουν τον κόσμο. Τα προγράμματα απευθύνονται σε παιδιά 4-12 ετών και είναι γεμάτα από παιχνίδι, ψυχαγωγία και εκπαίδευση.

Αίθουσες Τέχνης

Η Δημοτική Πινακοθήκη είναι πλουσιότατη σε εκθέματα. Στις καλαίσθητες αίθουσες του νεοκλασικού κτιρίου που κτίσθηκε το 1906, θαυμάζουμε μοναδικά έργα καλλιτεχνών, όπως του Πολύκλεικτου Ρέγκου, του Νίκου Φωτάκη, Χρήστου Λεφάκη, Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη, Γιάννη Σβαρώνου, Κώστα Λάχα και άλλων που οι εμπνεύσεις τους σφράγισαν την πολιτιστική κληρονομιά μας στον τομέα της ζωγραφικής. Ο επισκέπτης, μπορεί επίσης να θαυμάσει την Συλλογή της Νεοελληνικής Χαρακτικής, η οποία περιλαμβάνει έργα των σημαντικότερων Ελλήνων και ξένων χαρακτών, καθώς και Συλλογή βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων, από τον 14ο έως τον 19ο αιώνα.

Αλατζά Ιμαρέτ. Πρόκειται για κτίσμα του 15ου αιώνα, πράγμα που επιβεβαιώνει και η επιγραφή πάνω από την είσοδό του, όπου ως ιδρυτής αναφέρεται ο Ισαάκ Πασά, γιος του Ιμπραήμ. Η ονομασία του, η οποία στην τούρκική σημαίνει «πολύχρωμο πτωχοκομείο», αποδίδεται στην πολυχρωμία του μιναρέ και στο πτωχοκομείο που λειτουργούσε παλαιότερα κοντά στο τζαμί.

Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο (Γενί Τζαμί). Πρόκειται για το τζαμί των εξισλαμισθέντων Εβραίων της πόλης, το οποίο οικοδομήθηκε το 1902 και στέγασε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης την περίοδο 1925-1963, ενώ στις μέρες μας αποτελεί εκθεσιακό χώρο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στο προαύλιο του εκτίθεται συλλογή μαρμάρινων γλυπτών της ρωμαϊκής εποχής και των πρωτοχριστιανικών χρόνων από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει την κεντρική Βιβλιοθήκη, επτά παιδικές, επτά παραρτήματα, την Πρότυπη Σχολική Βιβλιοθήκη και την Παιδαγωγική Βιβλιοθήκη. Υπήρξε η μεγάλη επιθυμία του ευεργέτη της πόλης Γεώργιου Βαφόπουλου, που ξεκίνησε τη δημιουργία της το 1938 και υπήρξε ο πρώτος της Διευθυντής.

Η ιστορία του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης ξεκινά από το 1979, με συνολική έκταση πάνω από 4000μ2, περιλαμβάνει εκθεσιακούς χώρους , βιβλιοθήκη, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, εργαστήρια καλλιτεχνών κ.ά. Στη μόνιμη συλλογή του εκτίθενται περισσότερα από 1800 έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, ενώ κατά καιρούς έχουν διοργανωθεί περισσότερες από 100 επιλεγμένες εκθέσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Η βιβλιοθήκη του μουσείου διαθέτει 2.500 τίτλους με κύριο θέμα τη ζωγραφική και τη γλυπτική, τη χαρακτική, την αρχιτεκτονική και τη φωτογραφία, ενώ έχει κάνει και σημαντικές εκδόσεις.

Οι Λαζαριστές Μοναχοί της Καθολικής Εκκλησίας ήρθαν στη Θεσσαλονίκη το 1783. Η "Μονή Λαζαριστών", το Πολιτιστικό Κέντρο, που λειτουργεί στις μέρες μας, δείχνει την προσφορά τους στην πόλη. Η Καθολική κοινότητα υπάρχει οργανωμένη από το τέλος του 17ου αιώνα με τον Ιερό Ναό του Αγίου Βικεντίου στην εκεί περιοχή και τον Ιερό Ναό της Άσπιλης Σύλληψης της Θεοτόκου στην οδό Φράγκων. Το συγκρότημα της Μονής Λαζαριστών αποπερατώθηκε το 1997 και άρχισε σταδιακά να διατίθεται στο κοινό με την πραγματοποίηση θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών, εκθέσεων και άλλων εκδηλώσεων.

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του είδους του, στο οποίο ανήκει η περίφημη «Συλλογή Κωστάκη» με έργα καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας. Διεξάγει εκδοτική δραστηριότητα και διατηρεί σημαντικές διεθνείς συνεργασίες, ενώ έχει φιλοξενήσει σημαντικές περιοδικές εκθέσεις.

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στεγάζεται σ' ένα κτίριο, το οποίο πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για να φιλοξενεί συναυλίες, χορευτικές ή θεατρικές παραστάσεις ή ακόμα όπερα, καλλιτεχνικές εκθέσεις και συνεδριακές εκδηλώσεις

Βυζαντινές Εκκλησίες

Μεγάλο ενδιαφέρον στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζουν οι βυζαντινές εκκλησίες που θα τις ανακαλύψετε ανάμεσα στις σύγχρονες πολυκατοικίες. Πρέπει να δείτε τα ψηφιδωτά και τις κατακόμβες στον Άγιο Δημήτριο, τη μεγαλoπρεπή Αγία Σοφία που διασώζει ένα τεράστιο ψηφιδωτό με την Ανάληψη στον υπερμεγέθη κεντρικό τρούλο της, την Παναγία των Χαλκέων, τα παλαιοχριστιανικά ψηφιδωτά στη Ροτόντα, την Αχειροποίητο, την παλαιότερη καλύτερα σωζόμενη βασιλική της Ανατολής, που διατηρείται μέχρι τις μέρες μας το μικρό καθολικό της Μονής Λατόμου, τον 'Όσιο Δαβίδ με ένα λαμπρό ψηφιδωτό, το ναό του Αγίου Παντελεήμονα, το ναό του Αγίου Νικολάου του Ορφανού, που είναι καθολικό παλαιάς μονής, καθώς και την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων. Οι παραπάνω εκκλησίες έχουν συμπεριληφθεί στην συνθήκη της UNESCO που αφορά την προστασία των μνημείων και χώρων παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Η Μονή Βλατάδων όπου δείχνουν ακόμα και σήμερα το "Βήμα", το σημείο, δηλαδή, απ' όπου σύμφωνα με την αρχαία παράδοση δίδαξε ο Απόστολος Παύλος, όταν επισκέφτηκε την πόλη και η Αγία Αικατερίνη, αποτελούν κι αυτές δείγματα της λεγόμενης παλαιολόγειας τέχνης.

Οικολογικοί θησαυροί

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι περιοχές γύρω από τις λίμνες Βόλβη και Αγίου Βασιλείου, βόρεια και ανατολικά από την πόλη της Θεσσαλονίκης, με σπάνια οικοσυστήματα, υγρότοπους, υδροχαρή φυτά και δέντρα. Εδώ περνούν το χειμώνα τους περισσότερα από 200 είδη πουλιών, πελαργοί, ερωδιοί, Φλαμίγκος, τσακνιάδες Κ.α. Οι περιοχές αυτές προστατεύονται από τη συνθήκη Ramsar.

Στο Σχολάρι, ένα χωριό ανάμεσα στις λίμνες, μπορεί κανείς να δει τα αιωνόβια πλατάνια όπου πάνω τους φωλιάζουν χιλιάδες ερωδιοί, κυρίως όμως, εκεί κοντά, στο χωριό Νυμφόπετρα, αξίζει να θαυμάσετε ανάμεσα στα χωράφια με καπνό και σιτάρια, μια σειρά από ασβεστολιθικούς σχηματισμούς, ένα σύμπλεγμα από χιλιοτρυπημένους βράχους που οι ντόπιοι ονομάζουν νυμφόπετρες, επειδή ισχυρίζονται ότι συμβολίζουν μια γαμήλια πομπή η οποία για κάποιο άγνωστο λόγο ''πέτρωσε''.

Σχεδόν έξω από τη Θεσσαλονίκη (18 χλμ.) αρχίζει μια μεγάλη έκταση προσχωσιγενής με παραποτάμια βλάστηση, λεύκες, ιτιές και θαμνώδη, την οποία σχηματίζουν οι υδάτινες απολήξεις του ποταμού Αξιού. Εδώ περνούν το χειμώνα τους πολλά είδη πουλιών, κύκνοι, πάπιες, ερωδιοί και πολλοί κορμοράνοι. Υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις με ορυζώνες, και στις αβαθείς θάλασσες, όπου τελειώνει το Δέλτα, κυριαρχούν πλούσιοι ψαρότοποι και εγκαταστάσεις για οστρακοκαλλιέργεια. Το Δέλτα του Αξιού είναι επισκέψιμο όλο το χρόνο και μπορεί να βρει κανείς εκεί ταβέρνες που προσφέρουν μύδια, ψάρια κ.α.

Στο Χορτιάτη, επίσης, μέσα στα όρια του Νομού Θεσσαλονίκης σε απόσταση 25 χλμ. υπάρχει ορειβατικό καταφύγιο που μπορεί να φιλοξενήσει επισκέπτες, οι οποίοι θα απολαύσουν μια ενδιαφέρουσα διαδρομή μέσα από ένα δάσος. Ενδιαφέρουσες διαδρομές μέσα σε δασωμένες ορεινές εκτάσεις μπορούν να σας οδηγήσουν επίσης στο Λιβάδι και στα Πετροκέρασα όπου θα ξεκουραστείτε σε μια ωραία πλατεία με πλατάνια και μια πελώρια λεύκα, ενώ παράλληλα μπορείτε να δείτε το Λαογραφικό μουσείο που υπάρχει εδώ και στεγάζει οικιακά σκεύη, αργαλειούς κλπ.

Ενδιαφέρον προορισμός είναι και τα στενά της Ρεντίνας. Ένα καταπράσινο φαράγγι που οδηγεί στα ίχνη μιας μεσαιωνικής πολιτείας. Κάστρο, τείχη, ερείπια βυζαντινού ναού και άλλων κτισμάτων. Η θέα είναι πανοραμική, μια παραδεισένια κοιλάδα με πλατάνια μέσα στην οποία κυλάει τα νερά του ο μικρός Ρήχιος ποταμός. Η περιοχή ονομάζεται Μακεδονικά Τέμπη. Αλλά και το ωραίο χωριό Βερτίσκος μέσα σε μια καταπράσινη κοιλάδα γεμάτη κερασιές και βελανιδιές αξίζει να το επισκεφτείτε. Μπροστά σας υπάρχει ένα πανέμορφο καταπράσινο βουνό, άγνωστο στους περισσότερους.

Δροσιά σε κοντινές ακτές

Τους καλοκαιρινούς μήνες η παραμονή στη Θεσσαλονίκη συνδυάζεται με την επίσκεψη στις κοντινές παραλίες. Στην Περαία, στους Νέους Επιβάτες, την Αγία Τριάδα, τη Νέα Μηχανιώνα και την Επανωμή από τη μεριά του Θερμαϊκού κόλπου και την Ασπροβάλτα, την παραλία Βρασνών και το Σταυρό στο άλλο άκρο του Νομού, στο Στρυμονικό κόλπο. Θα βρείτε διαυγείς θάλασσες και εγκαταστάσεις για καλοκαιρινά σπορ. Υπάρχουν ακόμα κάθε είδους συγκροτήματα, ξενοδοχεία, μαρίνες, γήπεδα, κάμπινγκς και γραφικές παραδοσιακές ταβέρνες πάνω στο κύμα, καθώς και διάφοροι χώροι για διασκέδαση στην ύπαιθρο κάτω από τον έναστρο ουρανό. Αρκετές από τις παραλίες που αναφέραμε, έχουν τιμηθεί με τις γαλάζιες σημαίες της ευρωπαϊκής ένωσης για την ποιότητα και την καθαριότητά τους.

Ιαματικές πηγές - Spa

Στο Νομό Θεσσαλονίκης έχουμε τις ιστορικότερες και σπουδαιότερες στο είδος τους Ιαματικές Πηγές και για αυτό από χρόνια ξακουστές. Στον Λαγκαδά η πρώτη λουτρόπολη φαίνεται να κατασκευάστηκε στον 9ο μΧ αιώνα από τον Ιουστινιανό στρατιωτικό γιατρό του Βυζαντίου. Βρίσκεται στα όρια της πόλης του Λαγκαδά και κοντά στη λίμνη Κορώνεια. Απέχει 19 χλμ βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης. Στην Λουτρόπολη υπάρχει υδροθεραπευτήριο με ομαδικούς και ατομικούς λουτήρες, υδρομασάζ αμμόλουτρα, εγκαταστάσεις αναψυχής και άθλησης, ξενοδοχείο ανακαινισμένο, κ.α.

Η λουτρόπολη της Θέρμης ανήκει ως ιδιοκτησία στον δήμο Θεσσαλονίκης και γι' αυτό η διαχείρισή της του ανήκει, μονολότι βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της στον όμορο και ομώνυμο Δήμο. Η πανάρχαια ιαματική πηγή που δεν σταμάτησε να αναβλύζει χιλιάδες χρόνια τώρα έδωσε και την ονομασία της στον οικισμό που αναπτύχθηκε στη γύρω περιοχή. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό του νερού η θερμότητά του. Θέρμη και η ονομασία της. Εξαιτίας των θερμών νερών της ιαματικής πηγής που χύνονται ασταμάτητα στον παραπλήσιο θαλάσσιο κόλπο, Θερμαϊκός η ονομασία του.

Σε απόσταση 50χλμ από το κέντρο της Θεσσαλονίκης και ανατολικά της πόλης βρίσκεται η Ιαματική Ν. Απολλωνίας. Στη νότια πλευρά της λίμνης Βόλβης αποτελεί την μοναδική παραλίμνια λουτρόπολη. Οι τόνοι των θερμών νερών της χύνονται ασταμάτητα όλο το 24ωρο, χειμώνα καλοκαίρι και εμπλουτίζουν τα νερά της με πολύτιμες ουσίες τέτοιες που κάνουν σπάνια είδη ψαριών και πτηνών να συνυπάρχουν αρμονικά. Η λουτρόπολη ανακαινίστηκε πρόσφατα και διαθέτει υδροθεραπευτήριο με ομαδικούς και ατομικούς λουτήρες, καθώς και ξενώνες.

Η ιαματική πηγή της Σoυρωτής βρίσκεται στο ομώνυμο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου πλέον Βασιλικών. Έως το 1987 η εκμετάλλευση της Ιαματικής Πηγής της Σουρωτής ανήκε σε ιδιώτες. Την ίδια χρονιά η διαχείριση της πέρασε στην τότε Κοινότητα της Σουρωτής και το 1998 μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρία Λαϊκής Βάσης.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή